Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-10-2022 13:51

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Πολιτισμού Δρος Γιάννη Τουμαζή στα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης του Βίκτωρα Ιωαννίδη «Βίκτωρ Ιωαννίδης – Η Γοητεία του Οικείου», στην Αθήνα

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022, Σπίτι της Κύπρου

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στον φιλόξενο χώρο του Σπιτιού της Κύπρου, στην Αθήνα, όπου εγκαινιάζεται απόψε η αναδρομική έκθεση του Βίκτωρα Ιωαννίδη με τίτλο Η Γοητεία του Οικείου.  

Ο Βίκτωρας Ιωαννίδης, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, επέστρεψε στην Κύπρο, όπου αναδείχθηκε σε έναν από τους πρωτεργάτες της νεότερης κυπριακής τέχνης. Μέλος της γενιάς εκείνης των πρωτοπόρων, οι οποίοι με το έργο τους έθεσαν τις βάσεις για την ανάπτυξη της εικαστικής παραγωγής στο νησί μας.

Ειδικότερα, ο Ιωαννίδης απετέλεσε έναν πυρήνα πολιτιστικής, εκπαιδευτικής και κοινωνικής δραστηριοποίησης, γύρω από τον οποίο συγκροτήθηκε και αναπτύχθηκε μια ευρύτερη ομάδα πνευματικών ανθρώπων, καθορίζοντας, θα μπορούσε κανείς να πει, τη σύγχρονη πρακτική της συλλογικότητας, η οποία χαρακτηρίζει την πολυσχιδή δραστηριότητα πολλών νέων δημιουργών στο νησί μας σήμερα.

Οι καλλιτεχνικές αρετές που εντοπίζονται στο έργο του Βίκτωρα Ιωαννίδη είναι πολλές και σημαντικές - θα τις δούμε άλλωστε να ξεδιπλώνονται στα αντιπροσωπευτικότερα των έργων του, τα οποία θα χαρούμε απόψε.

Το νεοσύστατο Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις πολιτιστικές ανταλλαγές και συνέργειες, με στόχο την ανάδειξη της Κύπρου στον διεθνή χώρο μέσα από τα επιτεύγματα του πολιτισμού της. Αποτελεί εξάλλου κοινό τόπο ότι οι Τέχνες και τα Γράμματα συνιστούν την εναργέστερη ενσάρκωση της ταυτότητας κάθε λαού.

Στο πλαίσιο αυτό προωθούμε την περαιτέρω ενδυνάμωση των εστιών προβολής του Πολιτισμού της Κύπρου τόσο στην Ελλάδα, όπου το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, εδώ και χρόνια, πρωτοστατεί στον τομέα αυτό, αλλά και στο εξωτερικό στο πλαίσιο λειτουργίας των πολιτιστικών αντιπροσωπειών μας στο Λονδίνο και το Βερολίνο. Στοχεύουμε μάλιστα στην ίδρυση καινούργιων και σε άλλες διεθνείς μητροπόλεις, όπως είναι το Παρίσι και η Νέα Υόρκη. 

Στις προσπάθειες μας αυτές θεωρούμε τη στενή συνεργασία μας με την Ελλάδα αυτονόητη και αυταπόδεικτη.

Πριν μερικές μέρες είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στην Κύπρο την Υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας, την αγαπητή φίλη Λίνα Μενδώνη, με την οποία συμφωνήσαμε να συντονίσουμε τις δράσεις μας, ώστε να ενεργοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τη δυναμική πολιτιστική παρουσία Ελλάδας και Κύπρου στον χώρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου αλλά και ευρύτερα.

Θεωρώ πως, υπό τις σημερινές δύσκολες γεωπολιτικές συνθήκες, οι χώρες μας με την κοινή πολιτιστική τους ταυτότητα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις τρέχουσες εξελίξεις. Ο Πολιτισμός ως η ήπια δύναμη μπορεί να θέσει στέρεες βάσεις για την εξομάλυνση διαφορών, αλλά και τη βιώσιμη και ειρηνική ανάπτυξη.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να συγχαρώ θερμά το Ίδρυμα Βίκτωρα Ν. Ιωαννίδη, και ειδικά τον Πρόεδρο του κ. Στέλιο Ιωαννίδη, για τη διοργάνωση της έκθεσης, καθώς και την ιστορικό τέχνης Δρα Ελένη Νικήτα, η οποία υποστήριξε θερμά το όλο εγχείρημα με την επιστημονική της εγκυρότητα.    

(ΕΛ/ΜΓ/ΣΧ)