Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-10-2022 14:15

Αντιπροσωπία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων παρέστη σε επετειακές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας κ. Μαρίνος Σιζόπουλος και τα μέλη  κκ. Γιώργος Κάρουλλας, Κώστας Κώστα, Παύλος Μυλωνάς και Αλέκος Τρυφωνίδης παρέστησαν στις εκδηλώσεις για τους εορτασμούς της επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης το 1912 από τον οθωμανικό ζυγό και για την επέτειο του ηρωϊκού «ΟΧΙ»  το 1940, στη Θεσσαλονίκη, κατόπιν πρόσκλησης του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα.

Στις 26 Οκτωβρίου, η αντιπροσωπία παρέστη στην επίσημη δοξολογία για την εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στις 27 Οκτωβρίου, η αντιπροσωπία επισκέφθηκε το Γ΄ Σώμα Στρατού, το οποίο αποτελεί το επιχειρησιακό αρχηγείο του Ελληνικού Στρατού, όπου συναντήθηκε με τον Διοικητή, Αντιστράτηγο Σωτήριο Κωστάκογλου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, απασχόλησαν κυρίως οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις και η προκλητική στάση της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπία επισκέφθηκε το Πολεμικό Μουσείο, όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Γκιουλέκα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε ανταλλαγή απόψεων σε ζητήματα που άπτονται της άμυνας και της ασφάλειας, καθώς και της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών. Ακολούθως, η αντιπροσωπία ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο της πιο πάνω επιτροπής, στην παρουσία του Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ, στην μοναδικής σπουδαιότητας έκθεση για το έπος του 1940, με εκθέματα από προσωπική του συλλογή.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, η αντιπροσωπία παρακάθησε σε γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της υπό αναφορά πιο πάνω επιτροπής, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, κατά το οποίο κοινή υπήρξε η διαπίστωση ότι επιβάλλεται η σύσφιξη δεσμών και η αναβάθμιση των σχέσεων των δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών με επαφές ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να καθορίζονται οι στρατηγικές αντιμετώπισης των κοινών προκλήσεων.

Ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, η αντιπροσωπία επισκέφθηκε το Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού και ακολούθως, παρέστη στη Μεγάλη Παρέλαση πολιτικών και τμημάτων του Ελληνικού Στρατού, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της  Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.


(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)