Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-11-2022 11:42

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στις εκδηλώσεις «Μέρας Μνήμης-Οδοιπορικό στην Περιστερωνοπηγή» με αφορμή τα 40χρονα από την ίδρυση του Προσφυγικού Σωματείου

Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου Uclan, στην Πύλα

Με ανάμεικτα συναισθήματα χαιρετίζω τη γεμάτη μηνύματα και μνήμες εκδήλωση, που διοργανώνουν τα Κοινοτικά Συμβούλια Πηγής και Περιστερώνας Αμμοχώστου, αλλά και το Προσφυγικό Σωματείο «Ένωση Περιστερονοπηγιωτών».

Μια εκδήλωση που φέρνει θύμησες με αφορμή τους εορτασμούς των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ Πηγής, αλλά και τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση του Σωματείου «Ένωση Περιστερωνοπηγιωτών». Σήμερα βαδίζουμε νοερά το οδοιπορικό της μνήμης, του πόνου, του ξεριζωμού, της προσμονής και της ελπίδας.

Η Κοινότητα της Περιστερώνας, με όνομα χαρισμένο από το ιερό πτηνό της Αφροδίτης, και η Κοινότητα «Πηγή», από το νερό που την πότιζε, ήταν χωριά στην πλατωσιά της αγκάλης του απέραντου κάμπου της Μεσαορίας. 

Τα γεγονότα του Ιουλίου του 1974,  όμως έφεραν το σκοτάδι και τη θλίψη οδηγώντας τους κατοίκους της Περιστερωνοπηγής στην προσφυγιά.

Βαρύ το τίμημα της τουρκικής εισβολής για τους φιλήσυχους, φιλοπρόοδους και εργατικούς κατοίκους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με την ελπίδα ότι ο ξεριζωμός θα ήταν σύντομος.

Η ιστορία όμως κατέγραψε και συνεχίζει να καταγράφει σελίδες που δακρύζουν.

Με τη σημερινή εκδήλωση, η οδυνηρή μνήμη κάθε Περιστερωνοπηγιώτη και Περιστερωνοπιγιώτισσας, η μνήμη κάθε πρόσφυγα, ανατρέχει στην αποφράδα εκείνη μέρα του ξεριζωμού. Ανατρέχει στα αγαπημένα χώματα που καταπατά ο κατοχικός στρατός. Μας υπενθυμίζει το χρέος σε όσους αγωνίστηκαν για το αγαθό της ελευθερίας και την εθνική μας αξιοπρέπεια.

Για όλους αυτούς, αγαπητοί μου, καταθέτουμε φόρο τιμής και εκτίμησης στη μνήμη τους.

Ελληνίδες, Έλληνες,

Σαρανταοκτώ χρόνια μετά το έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος της πατρίδας μας, εξακολουθούν να υφίστανται στο μόνο κράτος μέλος της ΕΕ 200.000 πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, να υπάρχουν αγνοούμενοι και εγκλωβισμένοι. Αυτή η εικόνα και αυτή η καταγραφή, αποτελούν την καθημερινή δραματική υπόμνηση της εθνικής συμφοράς και μας υποδεικνύουν το μέγα χρέος για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδα μας.

Ο καλύτερος τρόπος να διαφυλάξουμε το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη των προγόνων μας είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα με αποφασιστικότητα για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του εθνικού μας προβλήματος, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Μιας λύσης που θα επανενώνει πραγματικά τον τόπο και την κοινωνία και θα δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον.  

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, παρά την ανάληψη πρωτοβουλιών για άρση του αδιεξόδου στην οποία έχει περιέλθει το Κυπριακό, η Τουρκία συνεχίζει να υπονομεύει την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, εμμένοντας στις απαράδεκτες και παράλογες απαιτήσεις της, προωθώντας συστηματικά την αναγνώριση των παράνομων τετελεσμένων και την επιβολή λύσης δύο κρατών.

Δυστυχώς η απαράδεκτη της στάση και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας που  στρέφονται εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δυναμιτίζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, συντηρώντας μια νωθρή στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Αγαπητοί Κοινοτάρχες της Πηγής και της Περιστερώνας,

Αγαπητέ Πρόεδρε και μέλη του Προσφυγικού Σωματείου «Ένωση Περιστερωνοπηγιωτών»,

Αισθάνομαι την υποχρέωση να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ για την προσπάθεια που καταβάλλετε να διατηρήσετε ακατάλυτους τους δεσμούς με τη γενέθλια γη, συντηρώντας τα μηνύματα της διεκδίκησης του δικαιώματος της επιστροφής.

Θα ήθελα, επίσης, να συγχαρώ τους σημερινούς τιμώμενους για το έργο τους που με τόση αγάπη, ζήλο, αλλά και ανιδιοτέλεια προσέφεραν με γνώμονα τη διατήρηση της ταυτότητας και την προσμονή της επιστροφής.

Κύριες και κύριοι,

Το Υπουργείο Εσωτερικών, αναγνωρίζοντας το ρόλο και τη σημασία που έχουν να επιτελέσουν οι Ενώσεις Κατεχομένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου, Κερύνειας και Λευκωσίας τόσο στην εξυπηρέτηση του προσφυγικού κόσμου όσο και στην προβολή του εθνικού μας προβλήματος, θεσμοθέτησε την παραχώρηση ετήσιας χορηγίας ύψους €25.000 για την κάθε μία ξεχωριστά, πρόσθετα από την ετήσια χορηγία προς κάθε μια από τις 137 κατεχόμενες Κοινότητές μας για κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων, ενώ είμαστε παντα δίπλα σας και αρωγός στα διάφορα αιτήματά σας.

Η Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες στην επιτέλεση των καθηκόντων των Κοινοταρχών μας υιοθέτησε πρόσφατα εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών για την παραχώρηση συνταξιοδοτικής αποζημίωσης στους Κοινοτάρχες των κατεχόμενων Κοινοτήτων ίσης με το 50% αυτής που λαμβάνουν οι Κοινοτάρχες των ελεύθερων περιοχών με ισχύ από την 1/1/2023.

Αγαπητοί,

Αμετάθετος στόχος της Κυβέρνησης, αλλά και του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης προσφυγικής πολιτικής παρά τις όποιες προκλήσεις και την οικονομική στενότητα.

Είναι γι΄ αυτό το λόγο που αναθεωρήσαμε το Σχέδιο Παροχής Οικονομικής Ενίσχυσης για Στέγαση των Εκτοπισθέντων, αυξάνοντας σημαντικά, τόσο τα εισοδηματικά όρια, όσο και την οικονομική χορηγία που παρέχεται στους εκτοπισθέντες για απόκτηση κατοικίας με τον προυπολογισμό να έχει διπλασιαστεί, από €30 εκ. σε €63 εκ. για την κάλυψη και των τριών Σχεδίων που λειτουργούμε.

Το Σχέδιο απόκτησης στέγης, το Σχέδιο επιδότησης ενοικίου αλλά και το Σχέδιο συντηρήσεων και επιδιορθώσεων στους Κυβερνητικούς οικισμούς, στους οικισμούς αυτοστέγασης όπως και για διαχωρισμό κρατικών οικοπέδων αυτοστέγασης.

Πρόσθετα με όσα προανέφερα έχουμε εξορθολογίσει τη Νομοθεσία για τη διαχείριση των Τουρκοκυπριακών περιουσιών, υπέρ των προσφύγων, με τα σχετικά νομοσχέδια να είναι στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και σύντομα να αποστέλλονται στη Βουλή για ψήφιση.

Προχωρήσαμε ακόμα στην αξιόλογηση των θεμάτων και προβλημάτων που αφορούν τις κατεχόμενες περιουσίες ώστε να γίνει κατορθωτή η διαμόρφωση μιας αξιοπρεπούς πρότασης.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Με την ευχή αυτή η εξαιρετική εκδήλωση μνήμης νάναι η τελευταία στην προσφυγιά, σας συγχαίρω για ακόμα μια φορά για την πρωτοβουλία σας και για το έργο που επιτελείτε για τη διατήρηση άσβεστης της μνήμης των κατεχομένων τόπων μας.

(ΕΦυς/ΣΧ)