08-11-2022 13:43
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε το συνέδριο για την Πρωτοβουλία της Κύπρου για αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στο περιθώριο της Συνόδου COP27 στην Αίγυπτο
Τη σημασία της συλλογικής δράσης για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής τόνισαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, οι οποίοι συμπροεδρεύσαν συνεδρίου για την παρουσίαση της Πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου COP27 που πραγματοποιείται στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.
Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο Σίσι για το προσωπικό του ενδιαφέρον και προσπάθειες για την πραγματοποίηση του συνεδρίου αυτού, σημειώνοντας ότι η διεξαγωγή της COP27 στην Αίγυπτο αποδεικνύει τον μεγάλο σεβασμό της διεθνούς κοινότητας προς τον ίδιο τον Πρόεδρο της χώρας.
Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας συνεπεία της κλιματικής αλλαγής, προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 240 επιστήμονες από διάφορες χώρες της περιοχής έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Κύπρου και έχουν ετοιμάσει θεματικές μελέτες σε ζητήματα όπως η Γεωργία, η Εκπαίδευση, η Υγεία, η Τεχνολογία, η Μετανάστευση, η Ενέργεια, ο Τουρισμούς, η Πολιτιστική Κληρονομιά και τα Ύδατα.
Πρόσθεσε ότι, μέσα από την Πολιτική Διακήρυξη που θα εκδοθεί από την COP27 θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο σχέδιο δράσης που θέτει συγκεκριμένες πολιτικές και έργα που θα έχουν πρακτικά και διαρκή οφέλη για τους πολίτες.
Είπε ακόμη ότι μέσω του σχεδίου δράσης στόχος είναι η μείωση των ρύπων θερμοκηπίου σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού, η δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας και άλλα.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Σίσι, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Αίγυπτος συμμετέχει στην πρωτοβουλία με μεγάλη προθυμία, σημειώνοντας παράλληλα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Πρόσθεσε ότι, η πρωτοβουλία της Κύπρου αποτελεί ένα σημαντικό μηχανισμό ανά το παγκόσμιο σε σχέση με τις δράσεις για αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, υπογραμμίζοντας την επιστημοσύνη των δράσεων που περιλαμβάνει η Πρωτοβουλία.
Στο συνέδριο μίλησαν, επίσης, ο Πρόεδρος του Ιράκ κ. Abdul Latif Rashid, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός της Ιορδανίας Δρ Bisher al Khasawneh, ο Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης κ. Mohammad Shtayyah, η Υπουργός Περιβάλλοντος του Ισραήλ κα Tamar Zandberg, ο ΓΓ του WMO Καθηγητής Petteri Talas, ο ΓΓ της Ένωσης για τη Μεσόγειο κ Nasser Kamel, ο Πρόεδρος του SDSN των ΗΕ κ. Jeffrey Sachs, η Εκτελεστική Γραμματέας των ΗΕ για την Οικονομική Συνεργασία για την Ευρώπη κα Olga Algayerova, η Περιφερειακή Πρέσβειρα της COP 26 για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική κα Janet Rogan και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της FAO κα Maria Helena Semedo.
Στο συνέδριο προέβησαν σε παρουσιάσεις των πολιτικών και δράσεων της Πρωτοβουλίας ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής και ο Απεσταλμένος της Κύπρου για θέματα Κλιματικής Αλλαγής Δρ Κώστας Παπανικόλας.
Στο συνέδριο παρέστησαν, επίσης, ο Πρωθυπουργός της Αγίας Έδρας Πιέτρο Παρολίν, Υπουργοί και ανώτατα στελέχη των κυβερνήσεων του Ομάν, του Λιβάνου, του Μπαχρέιν, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών.
(ΡΜ/ΝΓ/ΣΧ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα
23-12-2024 15:39
Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα της επικαιρότητας