Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-12-2022 09:50

Παρέμβαση του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ για την 40ή επέτειο της UNCLOS

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου μίλησε την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2022, ενώπιον της Ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την 40ή επέτειο της υιοθέτησης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Στην παρέμβασή του, ο κ. Χατζηχρυσάνθου υπογράμμισε ότι ο εορτασμός για την 40ή επέτειο της UNCLOS αποτελεί μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τα σημαντικά επιτεύγματα της Σύμβασης και την επιτυχημένη συμβολή της στην προώθηση των ειρηνικών χρήσεων των θαλασσών, την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων τους, καθώς και τη μελέτη, προστασία και διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Σημείωσε ότι η UNCLOS, που θεωρείται το Σύνταγμα των Ωκεανών, αποτελεί μια προσεκτικά διατυπωμένη συμφωνία που πέτυχε τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των δικαιωμάτων και των συμφερόντων όλων των κρατών, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Επίσης, ανέφερε ότι οι διατάξεις της Σύμβασης αντικατοπτρίζουν διεθνές εθιμικό δίκαιο και καθορίζουν σαφείς κανόνες σχετικά με την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη θαλάσσια δικαιοδοσία των κρατών, καθώς και τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων. Πρόσθεσε ότι οι κανόνες αυτοί επιβάλλονται για όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών που δεν είναι μέρη της Σύμβασης.

Ο κ. Χατζηχρυσάνθου είπε ότι η Κύπρος, ως νησιώτικο και ναυτιλιακό κράτος, είναι σταθερά προσηλωμένη στην τήρηση των διατάξεων της UNCLOS και στηρίζει ενεργά τους στόχους και τους θεσμούς της. Επίσης, σημείωσε ότι η νομοθεσία για το δίκαιο της θάλασσας στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της UNCLOS και ότι η χώρα έχει προχωρήσει σε θαλάσσιες οριοθετήσεις, στη βάση της μέσης γραμμής, με αριθμό γειτονικών κρατών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Υπογράμμισε τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας επί των θαλάσσιων ζωνών όλων των κρατών, καθώς και των αρχών των σχέσεων καλής γειτονίας και ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών. Κανένα κράτος, συμπλήρωσε, δεν έχει το δικαίωμα να απαιτεί ειδική μεταχείριση, ούτε να καταπατά τα δικαιώματα άλλων κρατών ή να εφαρμόζει πρακτικές που να αποσκοπούν στην αποδόμηση του σαφούς νομικού καθεστώτος που θεσπίζει η Σύμβαση.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητά της να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με καλή πίστη με οποιαδήποτε χώρα για επίτευξη ειρηνικής διευθέτησης κάθε θαλάσσιας διαφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της επίλυσης τέτοιας διαφοράς ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Ο κ. Χατζηχρυσάνθου δήλωσε επίσης ότι η UNCLOS διαθέτει επαρκή ευελιξία για να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες προκλήσεις στις θάλασσες και τους ωκεανούς όπως το ζήτημα της ανόδου της στάθμης της θάλασσας ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Κύπρου για αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος εντός του πλαισίου της Σύμβασης.

Τέλος, ο κ. Χατζηχρυσάνθου κάλεσε τα κράτη μέλη του ΟΗΕ που δεν το έχουν πράξει ακόμη, να γίνουν συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης το συντομότερο δυνατό.


(ΜΒ/ΣΧ)