Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-12-2022 19:46

Ανακοίνωση του Τμήματος Δασών αναφορικά με δημοσίευμα σε σχέση με τη μίσθωση των ελικοπτέρων αεροπυρόσβεσης

Σε σχέση με τα δημοσιεύματα της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ του κ. Μανώλη Καλατζή  που αναφέρονταν σε ισχυρισμούς/καταγγελίες περί πλαστών εγγράφων και περί διαφθοράς και αφορούσαν στη μίσθωση των δύο ελικοπτέρων αεροπυρόσβεσης, το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος πληροφορεί το κοινό ότι ο «θησαυρός» των πλαστών εγγράφων τελικά ήταν «άνθρακες».

Το θέμα με τα πλαστά έγγραφα εγέρθηκε από το μέλος της Επιτροπής Παραλαβής που διαφώνησε και διευκρινίζεται ότι αφορούσαν στα ελικόπτερα και ότι ήταν έγγραφα  που υποβλήθηκαν με την Προσφορά. Το θέμα ενδιέφερε πρώτιστα το Τμήμα Δασών ως Αναθέτουσα Αρχή γι’ αυτό και ενεργήσαμε άμεσα και αυτόβουλα, χωρίς την υπόδειξη τρίτων, και χωρίς κάποιος να μας δώσει κάποιο στοιχείο παρόλο ότι το ζητήσαμε δημόσια με την Ανακοίνωση μας ημερ. 3/10. Συγκεκριμένα ζητούσαμε «Αν υπάρχουν στοιχεία για πλαστογραφία, το θέμα είναι πολύ σοβαρό και τα στοιχεία πρέπει είτε να μας δοθούν, είτε να κατατεθούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες για περαιτέρω έρευνα». Αποταθήκαμε στην Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Κύπρο στις 4/10 και είχαμε ζητήσει τον έλεγχο της αυθεντικότητας των υπό αναφορά εγγράφων. Η Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Κύπρο με την επιστολή της ημερομηνίας 17/11 επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα των εν λόγω εγγράφων. Αναφέρεται ότι η εν λόγω επιστολή/απάντηση λήφθηκε στο Τμήμα Δασών στις 16/12. Σημειώνεται επίσης ότι, όταν λάβαμε το Προσχέδιο της Έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, στα σχόλια μας επί του εν λόγω Προσχεδίου πληροφορούσαμε τον Γενικό Ελεγκτή ότι θα ζητούσαμε και τη βοήθεια του Γενικού Εισαγγελέα πράγμα που πράξαμε με την επιστολή μας 21­/11, με την οποία τον πληροφορήσαμε για τις ενέργειες τις οποίες είχαμε κάνει και ζητούσαμε την καθοδήγησή του.

Επίσης τονίζεται και διευκρινίζεται πως ακόμη και στην περίπτωση που υπήρχαν πλαστά έγγραφα, υπεύθυνος θα ήταν αυτός που έκανε την πλαστογραφία. Οι  Λειτουργοί του Τμήματος Δασών δεν θα είχαν καμιά ευθύνη, εκτός και αν ήταν σε γνώση τους ή είχαν λόγους να πιστεύουν ότι ήταν πλαστά και δεν έπραξαν τίποτα.

(ΕΠ)

 

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα