Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-03-2025 13:38

Ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τις εκταρικές επιδοτήσεις

Περίπου 30.000 αγρότες, επαγγελματίες και μη, είναι δικαιούχοι, για να συμμετάσχουν, μέσω υποβολής αίτησης, στην Παρέμβαση των εκταρικών επιδοτήσεων, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027, το οποίο υλοποιείται από το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Η συνολική οικονομική ενίσχυση που προβλέπεται να καταβληθεί στους δικαιούχους ανέρχεται σε περίπου €60 εκατομμύρια, με στόχο τη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στις 11 Απριλίου 2025, ενώ με προϋποθέσεις, αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και από 12 Απριλίου έως 6 Μαΐου 2025.

Οι εκταρικές επιδοτήσεις αποτελούν σημείο αναφορά στο Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ, καθώς τα τελευταία χρόνια ενισχύουν το γεωργικό εισόδημα και συμβάλλουν στη βιωσιμότητα του γεωργικού τομέα. Είναι συνδεδεμένες με την κοινωνική συνοχή, αφού βοηθούν τους αγρότες και αγρότισσες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς, διατηρώντας τις εκμεταλλεύσεις τους βιώσιμες. Πολλές από τις δράσεις συνδέονται και με την εφαρμογή οικολογικών και βιώσιμων γεωργικών πρακτικών, όπως η προστασία του περιβάλλοντος.

Καινοτομίες

Ως αποτέλεσμα του εντατικού διαλόγου που είχαμε με τον γεωργικό κόσμο, φέτος, για πρώτη φορά, τίθεται στη διάθεση των αγροτών δύο νέες δράσεις.

Η μία δράση σχετίζεται με το πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει προκληθεί από τη μεσογειακή μύγα. Για να βοηθήσουμε τον αγροτικό κόσμο να προστατεύσει τις καλλιέργειες τους και να διαχειριστεί το πρόβλημα της μεσογειακής μύγας σε φρουτόδεντρα, επιδοτείται η χρήση παγίδων.

Πιο συγκεκριμένα, με προβλεπόμενη ενίσχυση 55 ευρώ ανά δεκάριο, η δράση αυτή αποσκοπεί στη διαχείριση των πληθυσμών της μεσογειακής μύγας σε φρουτόδεντρα, με αξιοποίηση μέτρων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας (IPM) για μείωση των επιπτώσεων της χρήσης συμβατικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Η δράση περιλαμβάνει τη χρήση παγίδων προσέλκυσης και θανάτωσης για μαζική παγίδευση εχθρών, καθώς και τη συλλογή των προσβεβλημένων καρπών που εντοπίζονται κατά τη διαλογή / συσκευασία.

Η δεύτερη καινοτόμα δράση έρχεται να ενισχύσει σημαντικά τους αμπελουργούς μας στην περιοχή Κουμανταρίας με 80 ευρώ ανά δεκάριο. Συγκεκριμένα, προωθείται η «Διατήρηση και βιώσιμη χρήση γηγενών ποικιλιών οινοπαραγωγής της Κύπρου», προκειμένου να επιτευχθεί η αντιμετώπιση της παρατεταμένης ξηρασίας, της θερμικής καταπόνησης των πρεμνών και άλλων αρνητικών επιπτώσεων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή. Οι δύο νέες γηγενείς ποικιλίες που έχουν προστεθεί είναι το Ντόπιο Μαύρο και το Ξυνιστέρι (για εγκεκριμένα αμπελοτεμάχια παραγωγής οίνου ΠΟΠ «Κουμανδαρία»).

Άμεσες πληρωμές

Στο πλαίσιο των άμεσων πληρωμών πρόκειται να διατεθεί το ποσό των 30 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της «Βασική εισοδηματική στήριξη για τη βιωσιμότητα» υπό μορφή αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης, που αποτελεί το βασικό εργαλείο στήριξης του γεωργικού εισοδήματος, με το επίπεδο στήριξης να είναι κοινό σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην οποία ασκείται αποτελεσματικός έλεγχος.

Άλλες σημαντικές Παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται είναι η «Συνδεδεμένη ενίσχυση για τα εσπεριδοειδή που βρίσκονται στη Νεκρή Ζώνη». Δικαιούχοι είναι οι κάτοχοι εσπεριδοειδών σε περιοχές που επηρεάζονται από τη νεκρή ζώνη. Ξεχωρίζει επίσης η «Συμπληρωματική ενίσχυση για τους νέους» που παρέχει επιπρόσθετη στήριξη για τη βιωσιμότητα, υπό μορφή αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης και στοχεύει στην επιπλέον στήριξη του γεωργικού εισοδήματος των νέων γεωργών, όπως και η «Συμπληρωματική αναδιανεμητική στήριξη εισοδήματος» που στοχεύει στην επαρκή στήριξη των μικρών και μεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Στις οικολογικές Παρεμβάσεις περιλαμβάνονται και δράσεις που σχετίζονται με τις καλλιέργειες της μπανάνας και συγκεκριμένα με την αφαίρεση των δέντρων της φυτείας της προηγούμενης χρονιάς, την αφαίρεση με κλάδεμα των παλαιών φύλλων και την ορθή τήρηση αρχείου γεωργού.

Περιλαμβάνεται επίσης η δράση για τον θρυμματισμό κλαδεμάτων και εφαρμογή των φυτικών υπολειμμάτων, με την «Εφαρμογή φιλικών γεωργικών πρακτικών στην καλλιέργεια χαρουπιάς», καθώς και δράσεις για μείωση της επιβάρυνσης των εδαφών και των υδάτων από χημικά σκευάσματα φυτοπροστασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών ή να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Αγρότη στο 77771999.

(ΕΦυς/ΓΣ/AΣ)