Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-01-2023 13:15

Χαιρετισμός του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κυριάκου Ι. Κούσιου στο Συνέδριο με θέμα: «Έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της φιλοξενίας»

Φίλες και φίλοι,

Σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου στο σημερινό Συνέδριο με θέμα την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της φιλοξενίας και ευχαριστώ τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Σάββα Περδίο για την πρόσκληση να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό σε αυτό. Θα ήθελα, επίσης, να καλωσορίσω την Υφυπουργό Τουρισμού της Ελλάδος, φίλη Σοφία Ζαχαράκη και να την ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία της και για τη διαρκή στήριξή της σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου της.

Είναι σε όλους γνωστό ότι ο τουρισμός αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές εσόδων για τη χώρα μας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για περαιτέρω αναβάθμιση, προώθηση και ανάδειξη της ποιότητας του τουριστικού μας προϊόντος, έτσι ώστε η τουριστική μας βιομηχανία να μπορεί να ανταγωνίζεται αποτελεσματικά φθηνότερους τουριστικούς προορισμούς. Η ποιότητα αυτή είναι άμεσα συνυφασμένη με την εξυπηρέτηση που προσφέρεται από το ανθρώπινο δυναμικό που εργοδοτείται στον τομέα της φιλοξενίας, όπως βέβαια και με τις εμπειρίες που βιώνει ο επισκέπτης σε κάθε στάδιο παραμονής του στον προορισμό.

Η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο αποτελεί τον πυρήνα της ευρωπαϊκής πολιτικής και το μέσο για την κοινωνική και οικονομική ευημερία που κάθε κράτος και κάθε πολίτης επιθυμεί και επιδιώκει. Το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί τον πολυτιμότερο συντελεστή παραγωγής για την κυπριακή οικονομία, η οποία σήμερα ακολουθεί μια σταθερά ανοδική πορεία, με το ποσοστό ανεργίας να παρουσιάζει σημαντική πτώση.

Γνωρίζουμε καλά πως το πιο αποτελεσματικό μέτρο κατά της ανεργίας είναι η ανάπτυξη. Ο τουρισμός, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον παράγοντα «άνθρωπο» για την προσφορά ποιοτικής τουριστικής εμπειρίας σε ξένους και ντόπιους επισκέπτες, μπορεί να συνεισφέρει καθοριστικά στην απορρόφηση άνεργων συμπολιτών μας.

Γι’ αυτό άλλωστε και μια από τις βασικές επιδιώξεις της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης και ευέλικτης αγοράς εργασίας και ενός άρτια καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, ικανού να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις και απαιτήσεις της τουριστικής μας βιομηχανίας αλλά και της οικονομίας μας γενικότερα.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ασκώντας τον μεσολαβητικό του ρόλο πέτυχε την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του 2019-2022 μέχρι το τέλος του 2023. Η παρέμβαση αυτή ήταν καίριας σημασίας για τον κλάδο, ο οποίος επηρεάστηκε σε τεράστιο βαθμό από την υγειονομική κρίση του covid 19.

Το Τμήμα Εργασίας, μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, έχει αναλάβει τον σημαντικό ρόλο της ενεργοποίησης του εργατικού δυναμικού που αναζητά εργασία και της στήριξης των εργοδοτών που αναζητούν προσωπικό. Ως σημαντικός φορέας της αγοράς εργασίας, το Τμήμα στοχεύει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζει η προσφορά και η ζήτηση εργατικού δυναμικού, προκλήσεις οι οποίες έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας και των αρνητικών επιπτώσεων που είχε στην οικονομία.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να εξάρω και την υπευθυνότητα και σοβαρότητα που όπως πάντα επιδεικνύουν τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργοδοτούμενοι κατά την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, κάτι που εμπνέει σιγουριά και για την αντιμετώπιση του σημερινών θεμάτων του κλάδου σε σχέση με την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.

Με βάση στοιχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας που γνωστοποιήθηκαν από ξενοδοχεία για το έτος 2022 ήταν σχεδόν τριπλάσιος από τον μηνιαίο μέσο όρο του αριθμού των ανέργων που ήταν εγγεγραμμένοι στο αρχείο ανέργων. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας κατά το 2022 ήταν 7.689 ενώ ο μέσος όρος των εγγεγραμμένων ανέργων στην οικονομική δραστηριότητα των ξενοδοχείων ανήλθε για το 2022 σε 2.650 άτομα. Οι αντίστοιχοι αριθμοί κατά το 2021 ήταν 6.915 κενές θέσεις εργασίας και 4.622 άνεργοι. Σημαντικό ρόλο στην αύξηση της ελκυστικότητας του κλάδου για τους εργαζόμενους διαδραματίζει και το γεγονός ότι είναι νομοθετημένοι σημαντικοί όροι απασχόλησης του κλάδου.

Στο πλαίσιο των μέτρων που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για ενθάρρυνση της παραμονής στην εργασία, για βελτίωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των εργαζομένων στην τουριστική βιομηχανία και, κατ’ επέκταση, για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, εντάσσονται τα Σχέδια Κατάρτισης Εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες και σε κέντρα αναψυχής. Κύριοι στόχοι των Σχεδίων αυτών είναι η βελτίωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των εργαζομένων στην τουριστική βιομηχανία και η μείωση της περιόδου προσωρινής αναστολής και του αριθμού των εργαζομένων που θα επηρεαστούν από αυτή.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι προφανές ότι η συνεισφορά του ανθρώπινου δυναμικού στην περαιτέρω ποιοτική βελτίωση της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και στην αύξηση του αριθμού των τουριστών που επισκέπτονται την πατρίδα μας είναι καθοριστική. Συνέδρια όπως το σημερινό, με τον συλλογικό προβληματισμό που θα αναπτυχθεί και τα πορίσματα που θα εξαχθούν, αποτελούν ωφέλιμη συμβολή στην οικοδόμηση της επιζητούμενης κουλτούρας για το ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της φιλοξενίας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.

Σημ.: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Υπουργού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ανδρέας Ζαχαριάδης.

(ΕΠ/ΙΚ)