Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-02-2023 20:04

Χαιρετισμός της Διευθύντριας του ΓΤΠ κας Αλίκης Στυλιανού στο Φιλολογικό Μνημόσυνο Λεύκιου Ζαφειρίου

Έντιμε κ. Υφυπουργέ Πολιτισμού,

Αξιότιμε κ. Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης,

Κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Από την παιδική στέγη, τα δύσκολα παιδικά χρόνια του και μέσα από τα οδυνηρά γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του, ο Λεύκιος Ζαφειρίου κατάφερε να ξεφύγει. Κατόρθωσε να βρει τον δρόμο της λογοτεχνικής δημιουργίας και να αφήσει το αποτύπωμά του στον κόσμο των γραμμάτων. Δεν έχασε ποτέ την αισιοδοξία του και έγινε ο ίδιος αξιόλογο παράδειγμα για τους άλλους. Εκεί που άλλοι θα εγκατέλειπαν, αυτός βρήκε τρόπο να αντλεί δύναμη από τις δυσκολίες, να φιλοσοφεί τα πράγματα, να διατηρεί τη νηφαλιότητά του, διατηρώντας μια καλοπροαίρετη στάση απέναντι στον κόσμο και τους ανθρώπους, αφήνοντας άσβεστη τη δίψα να πορεύεται δημιουργικά στη ζωή.

Έναν χρόνο μετά τον θάνατό του, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, παραδίδει σήμερα στο αναγνωστικό κοινό ένα οδοιπορικό στην κατεχόμενη Κύπρο αλλά και ένα οδοιπορικό που ενώνει τον χρόνο με τον τόπο και τους ανθρώπους. Ένα λεύκωμα, τεκμήριο της «μετέωρης θλίψης» από τη συνεχιζόμενη κυπριακή τραγωδία. Ζώντας για κάποιο διάστημα στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου όπου εργάστηκε στο Γυμνάσιο του Ριζοκαρπάσου, ο Ζαφειρίου, έχοντας μοναδικό εργαλείο μια φωτογραφική μηχανή, τράβηξε εικόνες ντοκουμέντα μιας σκληρής πραγματικότητας και κατέγραψε συγκλονιστικές αφηγήσεις, μαρτυρίες των ίδιων των εγκλωβισμένων, των ακοίμητων φρουρών του τόπου μας. Με το βιβλίο που παραδίδουμε σήμερα, εκπληρώνουμε μια δική του επιθυμία. Μετά λύπης μας, την επιθυμία αυτή, δεν πρόλαβε να τη δει ολοκληρωμένη. Ως Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών είμαστε πραγματικά ευγνώμονες που μας εμπιστεύτηκε τις φωτογραφίες του, τις σκέψεις του, τα γραφόμενά του.

Επιθυμώ να ευχαριστήσω την Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για τη συνεργασία μας, το Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας για την αρωγή τους στην έκδοση αυτή και να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στην ολοκλήρωση αυτής της εργασίας. Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ως ο εκδοτικός φορέας του κράτους, θα συνεχίσει έμπρακτα να διαφυλάσσει την ιστορία, τον πολιτισμό και τις αξίες του κυπριακού λαού, καθώς και να προβάλλει την κυπριακή καλλιτεχνική δημιουργία.

Καταληκτικά, ευχαριστώ την Ομάδα Πρωτοβουλίας Φίλων του Λεύκιου Ζαφειρίου για την αποψινή εκδήλωση, ένα όμορφο μνημόσυνο, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής για την πολύτιμη προσφορά του.

Ας είναι η μνήμη του αιωνία και μακαρία.

Σας ευχαριστώ.

(ΡΧ/ΜΧ/ΣΧ)