Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-02-2023 09:56

Το πρόβλημα της πιτυοκάμπης κατά τη φετινή χρονιά (2022 – 2023)

Ένα από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει το Τμήμα Δασών για την προστασία των πευκοδασών είναι η καταπολέμηση του εντόμου της πιτυοκάμπης. Φέτος η προσβολή του εντόμου είναι πολύ μεγάλη λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Στην Κύπρο προσβάλλεται περισσότερο η τραχεία( P. brutia) και λιγότερο η μαύρη πεύκη (P. nigrassp. pallasiana). Επίσης, προσβάλλονται από το έντομο τα ξενικά είδη πεύκης P. canariensis, P. halepensis, και τα υβρίδια τραχείας και χαλεπίου πεύκης, ενώ συνήθως αποφεύγει να προσβάλει την ήμερη πεύκη (P. pinea).

Το Τμήμα Δασών κατά τη φετινή χρονιά, όπως κάθε χρόνο, έχει ετοιμάσει και εφαρμόσει πρόγραμμα καταπολέμησης κατά του επιβλαβούς εντόμου με αεροψεκασμούς ή ψεκασμούς από το έδαφος σε συνεργασία με τις επαρχιακές διοικήσεις, τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, τον στρατό, την αστυνομία, τις σχολικές εφορίες, άλλους κοινωνικούς φορείς και οργανωμένα σύνολα.

Σε πολλές περιοχές η προσβολή της πιτυοκάμπης ήταν έντονη και μεγάλες πευκόφυτες εκτάσεις τόσο στις ορεινές όσο και στις πεδινές περιοχές έχουν επηρεαστεί σημαντικά και σε αρκετές περιπτώσεις παρουσιάστηκε πλήρες φάγωμα των βελονών. Το κοινό δεν πρέπει να ανησυχεί γιατί λίγο αργότερα, μέσα στην άνοιξη, αναπτύσσονται νέες βελόνες και τα δέντρα σταδιακά επανέρχονται στην κανονική τους κατάσταση με μοναδική απώλεια την παροδική αντιαισθητική εμφάνιση και τη μειωμένη ανάπτυξη τους.

Δυστυχώς, το πρόβλημα της πιτυοκάμπης ήταν έντονο και σε αρκετές κατοικημένες περιοχές. Το κοινό πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό τώρα που οι προνύμφες (κάμπιες) κατεβαίνουν από τα πεύκα με σκοπό να εγκατασταθούν στο έδαφος, αλλά και αργότερα. Ειδικότερα, πρέπει να αποφεύγει να έρχεται σε άμεση επαφή με τις κάμπιες ή με τις φωλιές τους, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να του δημιουργηθούν κάποια δερματικά προβλήματα όπως κοκκίνισμα του δέρματος, που με τη φαγούρα που προκαλείται αναπτύσσονται εξανθήματα και πρηξίματα. Σε τέτοια περίπτωση η επίσκεψη στον γιατρό είναι αναγκαία για παροχή της κατάλληλης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

(ΝΓ/ΣΧ)