Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-02-2023 18:24

Συμμετοχή κας Ε. Χαραλαμπίδου σε συνεδρία της Γενικής Επιτροπής Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας, κατά τις εργασίες της 22ης Χειμερινής Συνάντησης της Κ.Σ. ΟΑΣΕ

Άρχισαν σήμερα οι εργασίες της 22ης Χειμερινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ).

Στο πλαίσιο συνεδρίας της Γενικής Επιτροπής Πολιτικών θεμάτων και Ασφάλειας, η Αντιπρόεδρος της Συνέλευσης κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα την κατανόηση του ρόλου, της λειτουργίας και της συνεισφοράς του ΟΑΣΕ ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η κα Χαραλαμπίδου, εξέφρασε ειλικρινή συλλυπητήρια για τα θύματα των πρόσφατων φονικών σεισμών στην Τουρκία και τη Συρία, στη μνήμη των οποίων τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή.

Η Κύπρια βουλεύτρια, υπογράμμισε ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της διεθνούς τάξης, και ότι η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η αποχή από τη χρήση βίας αποτελούν βασικές αξίες, στις οποίες εδράζεται η διεθνής νομιμότητα. Ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε καμία περίπτωση και η αλλαγή συνόρων δια της βίας δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί, τόνισε η κα Χαραλαμπίδου. Η επιστροφή, στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, πρόσθεσε, αποτελεί τη μόνη δυνατή οδό και η Κύπρος υποστηρίζει πάντοτε τον διάλογο, εφόσον διαπνέεται από αυτές τις αρχές.

Αναφερόμενη στην πρόσφατη αναστολή από τη Ρωσία της συμμετοχής της στη Νέα Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων (New Start Treaty) η κα Χαραλαμπίδου εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο γενικευμένης στρατιωτικής σύρραξης ή χρήσης πυρηνικών όπλων και απηύθυνε έκκληση για αποκλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης.

Η κοινή μας δέσμευση στον στόχο επικράτησης της ειρήνης, της ασφάλειας και σταθερότητας, επισήμανε η κα Χαραλαμπίδου, απαιτεί τη διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας ακόμη και με τους πιο δύσκολους δρώντες. Πρέπει, να εστιάζουμε στην ειρήνη και όχι στην κλιμάκωση του πολέμου, κατέληξε.

Εξάλλου, η κα Χαραλαμπίδου συμμετείχε χθες σε κλειστή συνεδρία του Προεδρείου της ΚΣ ΟΑΣΕ.  

(Η ανακοίνωση όπως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)