Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-03-2023 12:42

Με επιτυχία στέφθηκε η ενημερωτική ημερίδα του CYS «Standards supporting conformity assessment in Cyber security and Data protection»

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την Τρίτη 17 Μαρτίου 2023, η ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS) μαζί με την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας (AΨΑ), με θέμα «Standards supporting conformity assessment in Cyber security and Data protection».

Την ημερίδα χαιρέτισε η Γενική Διευθύντρια Τυποποίησης του CYS κα Αθηνά Παναγιώτου και ο Βοηθός Επίτροπος Επικοινωνιών κ. Πέτρος Γαλίδης, επισημαίνοντας τη σημασία της Τυποποίησης στο θέμα της ηλεκτρονικής ασφάλειας.

Τους χαιρετισμούς ακολούθησε σύντομη παρουσίαση από τον Λειτουργό Τυποποίησης Στέφανο Γκιούρωφ, σχετικά με τις εθνικές δραστηριότητες του CYS στον τομέα της ασφάλειας πληροφοριών, καθώς επίσης και τους τρόπους εμπλοκής των ενδιαφερόμενων μερών στη Διεθνή και Ευρωπαϊκή τυποποίηση.

Επίσης, έγινε παρουσίαση από τον επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Πιστοποίησης Κυβερνοασφάλειας (AΨΑ)  Δρ Γιώργο Χατζηχριστοφή, ο οποίος παρουσίασε το εθνικό σύστημα πιστοποίησης. Ανάμεσα στους κύριους ομιλητές της ημερίδας ήταν και ο εθνικός αντιπρόσωπος του CYS στην Ευρωπαϊκή Τεχνική Επιτροπή Τυποποίησης CEN/CLC/JTC 13 «Κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων» Κωνσταντίνος Τσιούρτος, ο οποίος παρουσίασε τις πολιτικές και τους κανονισμούς της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις από ξένους εμπειρογνώμονες στον χώρο της κυβερνοασφάλειας Ο Walter Fumy, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τεχνικής Επιτροπής Τυποποίησης CEN/CLC/JTC 13, έκανε μία γενική επισκόπηση των προτύπων για την αξιολόγηση συμμόρφωσης στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Ο Alessandro Guarino, Convenor της CEN/CLC JTC13 / WG 5, έκανε μια γενική επισκόπηση των προτύπων για συστήματα πιστοποίησης και αξιολόγησης συμμόρφωσης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Στη συνέχεια ο Δρ Samim Ahmadi, μέλος της CEN/CLC JTC13, επικεντρώθηκε στα Ευρωπαϊκά Εναρμονισμένα πρότυπα για την πιστοποίηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο σύμφωνα με την οδηγία για τον ραδιοεξοπλισμό (Radio Equipment Directive (RED)). Ακολούθως, ο Δρ Eric Vetillard, Επικεφαλής Εμπειρογνώμονας Πιστοποίησης στον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA), ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για τα σχέδια πιστοποίησης και τυποποίησης στον χώρο της κυβερνοασφάλειας. Τέλος, ο Δρ Αλέξης Μιχαήλ, Επικεφαλής Τεχνολογικού Κινδύνου της BDO Cyprus, ο οποίος μίλησε για κίνδυνους και απειλές στον χώρο της κυβερνοασφάλειας.

Η ημερίδα έγινε με τη στήριξη της εταιρείας BDO.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων, ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση αναφορικά με την τυποποίηση και πιστοποίηση. Στην ημερίδα συμμετείχαν 100 περίπου άτομα από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, προερχόμενοι κυρίως από τον κλάδο της Τεχνολογίας των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών. Με το κλείσιμο της ημερίδας διαφάνηκε η αναγκαιότητα ενημέρωσης σε όλο το φάσμα τεχνολογιών που αφορούν πρότυπα στην Κυβερνοασφάλεια.

(ΝΓ/ΣΧ)