Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-03-2023 15:41

Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ψες, στο Σπίτι του Πολίτη, τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Προσφυγόσημο: Ένα γραμματόσημο για τους πρόσφυγες της Κύπρου, η ιστορία ενός συμβόλου».

Σε έντονο συγκινησιακό κλίμα, παρουσία κρατικών αξιωματούχων, ανθρώπων της τέχνης και πλήθους κόσμου, έγινε απότιση φόρου τιμής στο Προσφυγόσημο, το εμβληματικό ειδικό γραμματόσημο, που δημιουργήθηκε με βάση το χαρακτικό έργο του Έλληνα χαράκτη Α. Τάσσου με τίτλο Κύπρος 1974.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό η Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου, η οποία τέλεσε και τα εγκαίνια, ο Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, η κ. Μαρία Παφίτη, Ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης και η δρ Ειρήνη Οράτη, Ιστορικός Τέχνης και πρόεδρος της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου Διανέλλου και Θεοδότου, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Πέτρου Σολωμού, καθώς και ξενάγηση στην έκθεση.

Εντύπωση προκάλεσε το κεντρικό έργο της έκθεσης, το οποίο πλαισιώθηκε από σημαντικά έργα άλλων καλλιτεχνών που εκτίθενται για πρώτη φορά, όπως το έργο του Γιώργου Σκοτεινού Άλογα της Αμμοχώστου, το έργο του Τηλέμαχου Κάνθου Τρίπτυχο του ’74 Η Φυγή Ι και το έργο του Λευτέρη Οικονόμου Αγκάθια, Σκηνές και Πρόσφυγες. Οι καλλιτέχνες Ελίνα Θεοδότου, Μάριος Θεοφιλίδης, Ανδρέας Νικολάου, Παναγιώτης Πασάντας και Έλενα Σαρρή Βαρνάβα δημιούργησαν έργα ειδικά για την παρούσα έκθεση. Έργα τους εκθέτουν επίσης οι καλλιτέχνες (με αλφαβητική σειρά) Μιχάλης Κουντούρης, Ανδρέας Λαδόμματος, Λία Λαπίθη, Τζέιν ΜακΛίν, Γιώργος Πανταζής, Χαμπής Τσαγγάρης και Κατερίνα Χριστοδούλου. 

Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται σε όλους τους καλλιτέχνες, στην Κρατική Συλλογή Κυπριακής Τέχνης, στη Συλλογή ΑΚΕΛ, στο Ίδρυμα Τηλέμαχος Κάνθος και στην οικογένεια του καλλιτέχνη, στο Ίδρυμα Λευτέρης Οικονόμου, στην Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος, σε ιδιωτικές συλλογές, αλλά και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που παραχώρησαν έργα τους για σκοπούς πραγματοποίησης της έκθεσης.

Ευχαριστίες εκφράζονται και προς τον αντιπρόεδρο της Κυπριακής Φιλοτελικής Εταιρείας κ. Άκη Χρίστου για την επιμέλεια της φιλοτελικής ενότητας της έκθεσης, το Κρατικό Αρχείο Κύπρου και την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος για τη δωρεάν παραχώρηση πολύτιμου υλικού, την εφημερίδα «Πολίτης» για την παραχώρηση από το αρχείο της εφημερίδας της φωτογραφίας του Μπάμπη Αβδελόπουλου, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών για την παραχώρηση πρόσβασης στο αρχείο των εφημερίδων και, τέλος, τα Κυπριακά Ταχυδρομεία για την παραχώρηση τόσο φωτογραφιών γραμματοσήμων όσο και αυτούσιων γραμματοσήμων. Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται, τέλος, στους μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου Διανέλλου και Θεοδότου για την άψογη παρουσία και άρτια ερμηνεία των τραγουδιών υπό τη διεύθυνση του καθηγητή μουσικής κ. Πέτρου Σολωμού.

Η έκθεση διοργανώνεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε συνεργασία με την Ιστορικό Τέχνης κ. Μαρία Παφίτη, η οποία επιμελήθηκε την έκθεση, με την ευγενική χορηγία του Υπουργείου Εξωτερικών και του Ομίλου Εύρηκα, και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου.

 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)