Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-04-2023 21:58

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη σε εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για τον αυτισμό

Καλύτερο χρώμα από το μπλε της θάλασσας δεν θα μπορούσε να χαρακτηρίζει τη σημερινή μέρα. Είναι αυτή που χωρίζει τις χώρες, μα και τις ενώνει ταυτόχρονα. Πάνω από όλα, όμως, είναι ταυτισμένη με το ανεξερεύνητο.  Εκεί που νομίζουν οι επιστήμονες του βυθού ότι την ανακάλυψαν, ότι τη γνώρισαν, εκεί συνειδητοποιούν ότι δεν ξέρουν ακόμα τίποτα για αυτήν και πως πάντα θα τους εκπλήττει καλώντας τους σε ένα συνεχές ταξίδι εξερεύνησης.

Ένα τέτοιο ταξίδι αποτελεί και η συμπόρευση με τα παιδιά με αυτισμό. Όσοι τα συνοδεύουν προσπαθούν να κατανοήσουν τα δικά τους θέλω, τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων τους, για να βγάλουν στην επιφάνεια τις πολλές ομορφιές και δυνατότητες που κρύβει ο δικός τους βυθός.

Φίλες και φίλοι,

Τα συναισθήματα ενός παιδιού με αυτισμό  εκφράζονται με πολλούς τρόπους. Προσπαθούν με  το  δικό  τους  τρόπο να  ταιριάξουν  με  τα άλλα  παιδιά  αφού  αυτά  είναι  διαφορετικά  και  ελπίζουν  μια  μέρα  να  το  επιτύχουν. Σε αυτή  την προσπάθειά τους οφείλουμε να είμαστε συμπαραστάτες προκειμένου να γίνει πραγματικότητα. 

Το να αποδεχτούμε τη διαφορετικότητά τους δεν είναι αρκετό. Ας αφουγκραστούμε τα  συναισθήματά τους και ας βάλουμε το δικό μας λιθαράκι για να γίνει ο κόσμος τους καλύτερος.

 Αγαπητοί γονείς,

Ξέρουμε ότι η πορεία σας είναι δύσκολη, απαιτητική, με πολλές φουρτούνες και ξέρες.  

Σήμερα που είναι, άλλωστε, η δική σας μέρα , θέλω να  μεταφέρω  το  μήνυμα  ότι, ως Υπουργείο Υγείας, στεκόμαστε με άπειρο σεβασμό δίπλα σας. Θαυμάζουμε τον ηρωισμό σας και μαθαίνουμε από την υπομονή και την επιμονή σας στον κοινό σας αγώνα με τα παιδιά σας. Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα αλλά προσπαθούμε, στα πλαίσια του εφικτού, να συμπορευτούμε μαζί σας προσφέροντας καινούργιες ευκαιρίες που θα βοηθήσουν τα παιδιά σας.

Σε αυτά τα πλαίσια ξεκίνησε ήδη η λειτουργία του Τμήματος Νευροαναπτυξιακών Διαταραχών του ΟΚΥπΥ για μικρά παιδιά μέχρι την είσοδό τους στο Δημοτικό, σε μια προσπάθεια έγκαιρης διάγνωσης και πρώιμης παρέμβασης. Τόσο η έγκαιρη διάγνωση, όσο και η πρώιμη παρέμβαση αποτελούν, άλλωστε, βασικές παραμέτρους για τη θετική εξελικτική πορεία των παιδιών αυτών, συμβάλλοντας σημαντικά σε καλύτερη πρόγνωση.

Κλείνοντας, ας μου επιτραπεί να παραφράσω τους στίχους του «Μικρού Ναυτίλου», με όλο το σεβασμό στο Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη:  Να κάνουμε όλοι μας μια προσπάθεια να «γίνουμε άνεμος για το χαρταετό τους, και χαρταετός για το δικό τους άνεμο, ακόμη κι όταν μοιάζει ουρανός να μην υπάρχει».

(ΔΚ)