Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-04-2023 10:33

Επικήδειος λόγος της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Αννας Κουκκίδη Προκοπίου στην κηδεία του πεσόντα ήρωα Κωνσταντίνου Χ” Κυπριανού, χθες

Με αίσθημα βαθιάς συγκίνησης, αλλά και εθνικής υπερηφάνειας, συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, για να επιτελέσουμε ένα οδυνηρό αλλά συνάμα εθνικό καθήκον. Να αποτίνουμε  φόρο τιμής, απευθύνοντας με τον προσήκοντα σεβασμό το Ύστατο Χαίρε σε έναν ακόμα ήρωα πεσόντα της τουρκικής εισβολής του 1974, τον Κωνσταντίνο Χ’’ Κυπριανού,  στρατιώτη του 261 Τάγματος Πεζικού.

Εναν αγωνιστή της ελευθερίας και της δημοκρατίας, που προσέτρεξε στο κάλεσμα της πατρίδας μας και, πιστός στον στρατιωτικό του όρκο, θυσιάστηκε για την υπεράσπισή της, γράφοντας ανεξίτηλα και το δικό του όνομα στο Πάνθεον των Αθανάτων μας.

Σήμερα, μετά από 50 σχεδόν χρόνια, κηδεύουμε με τις οφειλόμενες τιμές που αρμόζουν σε ήρωα, τα λείψανα του Κωνσταντίνου Χ’’Κυπριανού, ενός άξιου παλληκαριού της πατρίδας μας, που συγκαταλεγόταν μεταξύ των αγνοουμένων μας.

Ο Κωνσταντίνος Χ’’ Κυπριανού, του Κύπρου και της Ελένης, γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 1943, στο χωριό Καλιάνα.

Πριν από την τουρκική εισβολή διέμενε με την οικογένειά του, τη σύζυγό του, Θεοδώρα, και τα δύο του παιδιά, Ιωάννη και Ελένη, στο χωριό Ξερός.

Το 1961 είχε καταταγεί στην Εθνική Φρουρά και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία.

Στις 20 Ιουλίου 1974 είχε ξεκινήσει η τουρκική εισβολή στην Κύπρο και ακολούθησε γενική επιστράτευση. Ο Κωνσταντίνος Χ’’Κυπριανού, όντας γνήσιος πατριώτης και έτοιμος να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, κατετάγη αμέσως ως έφεδρος στο 261 Τάγμα Πεζικού, το οποίο έδρευε στη Γαλήνη και ήταν χώρος κατάταξης εφέδρων.

Ο Χ’’Κυπριανού, όπως και οι υπόλοιποι άνδρες του 261 Τάγματος Πεζικού, παρέμεινε εντός της βάσης του τάγματος μέχρι το βράδυ της επόμενης μέρας, οπότε και έλαβαν οδηγίες να μεταβούν στην περιοχή του τουρκοκυπριακού χωριού Λιμνίτης, στο οποίο η Εθνική Φρουρά γνώριζε ότι υπήρχαν εξοπλισμένοι Τουρκοκύπριοι και ήταν επικίνδυνοι για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής.

Οι άνδρες του 261 Τ.Π, ανάμεσά τους και ο Χ’’Κυπριανού, φθάνοντας στην περιοχή Λιμνίτη, έλαβαν θέσεις μάχης έξω από το χωριό αξιολογώντας την κατάσταση και αναμένοντας οδηγίες για αποστολή.  

Το πρωί της 22ας Ιουλίου, μια ομάδα, με επικεφαλής Λοχαγό της Εθνικής Φρουράς, έλαβε οδηγίες να εισέλθει εντός του Λιμνίτη και να καταστρέψει μια μηχανή, η οποία βρισκόταν σε λειτουργία άγνωστης χρήσης και χρησιμοποιείτο από ένοπλους Τουρκοκύπριους. Η ομάδα με μεγάλες προφυλάξεις έφθασε στη θέση της μηχανής την οποία και κατέστρεψε, αποκαλύπτοντας όμως πλέον την παρουσία της πίσω από τις γραμμές των Τούρκων.

Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών και προσπάθεια της ομάδας να επιστρέψει στις αρχικές της θέσεις, αφού είχε ήδη ολοκληρώσει την αποστολή της.

Από τη μοιραία εκείνη ανταλλαγή πυρών, κάποια μέλη της ομάδας, ανάμεσα τους και ο Λοχαγός, τραυματίστηκαν θανάσιμα και μεταφέρθηκαν από άνδρες των Ηνωμένων Εθνών στις θέσεις της Εθνικής Φρουράς. Κάποιοι άλλοι κατόρθωσαν να φθάσουν μέχρι τις θέσεις της Εθνικής Φρουράς, ενώ του Χ’’Κυπριανού και ενός ακόμη στρατιώτη χάθηκαν τα ίχνη τους. ‘Εκτοτε δεν έδωσαν σημεία ζωής και τα ονόματά τους περιλήφθηκαν στον θλιβερό κατάλογο των αγνοουμένων.

Τα οστά του πεσόντα Χ’’Κυπριανού εντοπίστηκαν την περίοδο 17-20 Αυγούστου 2021 στην περιοχή Λιμνίτη, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. 

Η ταυτότητα των οστών του διακριβώθηκε βάσει ανθρωπολογικών εξετάσεων και εξετάσεων DNA που πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια, και η οικογένειά του ενημερώθηκε από αρμόδιους λειτουργούς του Γραφείου του Εκπροσώπου της Ελληνοκυπριακής κοινότητας στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων για την ταυτοποίηση των οστών του.

Σήμερα, ο μέχρι πρότινος αγνοούμενος έφεδρος στρατιώτης Κωνσταντίνος Χ’’Κυπριανού επιστρέφει κοντά στην οικογένειά του, τους συγγενείς και φίλους του, για να ταφεί με τις δέουσες τιμές που αρμόζουν σε ένα παλληκάρι που έδωσε το πολυτιμότερο αγαθό , τη ζωή του, για την προάσπιση της ελευθερίας της πατρίδας του.

Σήμερα θα αναπαυθεί εν ειρήνη περνώντας στο Πάνθεο των Ηρώων της πατρίδας μας, απαλύνοντας τον πόνο του μαρτυρίου της προσμονής και της αβεβαιότητας που για 47 ολόκληρα χρόνια βίωσαν οι οικείοι του.

Σήμερα, ως Πολιτεία οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ήρωα Κωνσταντίνο Χ’’ Κυπριανού και στην οικογένειά του, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι πολέμησαν, σε όλους όσοι θυσιάστηκαν εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974.

Το δράμα των συγγενών των αγνοουμένων  μας αποτελεί μια από τις πιο τραγικές πτυχές της τουρκικής εισβολής. Το πρόσωπο της κάθε μάνας που έδωσε και δίνει σιωπηλά τον δικό της αγώνα περιμένοντας το παιδί της, συμπυκνώνει συμβολικά το βάρος και τον πόνο που φέρουν η σύζυγος, τα αδέρφια, η κόρη, ο πατέρας, ο γιος και ο κάθε συγγενής, όχι μόνο από την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων, αλλά ζώντας καθημερινά και καρτερικά την αγωνία και το μαρτύριο της αδιευκρίνιστης τύχης τους.

Είναι υποχρέωσή μας ως  Πολιτεία να επιδιώξουμε, με κάθε δυνατό τρόπο, τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας και μεταφέρω ξεκάθαρο το μήνυμα ότι με επιμονή θα προσηλωθούμε στον στόχο αυτό.

Ταυτόχρονα, ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε συνετά τον αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις, για μια δίκαιη, έντιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, όπου θα διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες του συνόλου του κυπριακού λαού, ώστε να μπορεί να συμβιώνει ειρηνικά και σε συνθήκες ασφάλειας στη γη των προγόνων του.

Αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη τιμή, η μεγαλύτερη δικαίωση της θυσίας του ήρωα Κωνσταντίνου Χ’’Κυπριανού.

Αιωνία η μνήμη σου λεβέντη ήρωα Κωνσταντίνε Χ’’Κυπριανού.  Η οικογένειά σου θα πρέπει να αισθάνεται απέραντη τιμή και υπερηφάνεια. Ο σεβασμός και η βαθιά ευγνωμοσύνη για τη μεγάλη θυσία σου θα σε συνοδεύουν για πάντα.

(ΕΠ)