Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-04-2023 18:42

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων κας Τζόζης Χριστοδούλου σε ημερίδα της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης για την παρουσίαση της έρευνας «Γυναίκα και Φτώχεια», Είναι οι γυναίκες τα μεγάλα θύματα;»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκλησή σας να είμαι απόψε μαζί σας και να απευθύνω χαιρετισμό. Θα ήθελα αρχικά να εκφράσω τα θερμά που συγχαρητήρια, τόσο στην Πρόεδρο, όσο και στα μέλη της Γυναικείας Κίνησης για τους διαχρονικούς τους αγώνες στην προώθηση των θεμάτων ισότητας των φύλων στη χώρα μας.

Το θέμα που εξετάζουμε σήμερα επηρεάζει κράτη, πολιτείες, οικονομίες και κυρίως ανθρώπινες ζωές παγκοσμίως. Η φτώχεια έχει δραματικές διαστάσεις και είναι ένα πολυδιάστατο ζήτημα που αγγίζει κάθε πτυχή της ζωής ενός ανθρώπου. Σήμερα, εστιάζουμε στη διάσταση του φύλου διότι, όπως δείχνουν όλες οι στατιστικές μελέτες, οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από τη φτώχεια. Για αυτό και γίνεται ειδική αναφορά στη γυναικεία φτώχεια ή στη θηλυκοποίησή της.

Σε πολλά μέρη του κόσμου, οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες για την ίδια εργασία. Το χάσμα αμοιβών την Κύπρο ανέρχεται στο 9.9%, δηλαδή οι γυναίκες λαμβάνουν 90 σεντ για κάθε ένα ευρώ που λαμβάνουν οι άνδρες. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες συχνά κερδίζουν λιγότερα χρήματα από τους άνδρες, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο για αυτές να εξασφαλίσουν την αυτονομία τους, να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες και τις ανάγκες της οικογένειάς τους. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι το χάσμα αμοιβών έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και στις συντάξεις, με το χάσμα να ανέρχεται στο 37.2% και τις γυναίκες τρίτης ηλικίας να βρίσκονται στο όριο της φτώχειας.

Επιπλέον, οι γυναίκες απασχολούνται συχνότερα σε θέσεις μερικής απασχόλησης και σε τομείς με χαμηλούς μισθούς που προσφέρουν ελάχιστη εργασιακή ασφάλεια, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για αυτές να ξεφύγουν από το φάσμα της φτώχειας. Περαιτέρω, η απλήρωτη, αόρατη εργασία ή η διπλή βάρδια των γυναικών, σε συνδυασμό με τα πιο πάνω είναι ακόμη ένας παράγοντας φτώχειας στις γυναίκες, οι οποίες είναι οι κύριες φροντίστριες στις οικογένειες. Αυτό και πάλι μπορεί να οδηγήσει σε έναν κύκλο φτώχειας, καθώς οι γυναίκες δεν μπορούν να κερδίσουν αρκετά χρήματα για την αυτονομία τους και τη συντήρηση της οικογένειας τους.

Την ίδια στιγμή, οι γυναίκες βιώνουν τις περισσότερες διακρίσεις και βία συμπεριλαμβανομένου και της οικονομικής βίας, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη φτωχοποίησή τους. Οι γυναίκες που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία, για παράδειγμα, πολλές φορές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σπίτι και την εργασία τους, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς οικονομικούς πόρους ακόμα και άστεγες.

Κυρίες και Κύριοι,

Η προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και η πλήρης διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της διακυβέρνησης του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στη φτώχεια των γυναικών. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που η εφαρμογή πολιτικών ευαίσθητων ως προς το φύλο είναι απαραίτητη για να καλύψει τις διαφορετικές ανάγκες των γυναικών. Πολιτικές που να προωθούν την ίση αμοιβή για ίση εργασία, τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και που να μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της φτώχειας μεταξύ των γυναικών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Εργασίας και το επόμενο βήμα είναι ο κύκλος επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους, με τους οποίους θα επεξεργαστούμε ρεαλιστικές και πρακτικές λύσεις ως προς τα πιο πάνω.

Κλείνοντας, επαναλαμβάνω ότι η φτώχεια είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα δικαιώματα των γυναικών. Γι’ αυτό είναι που πρέπει να εργαστούμε συλλογικά, πολιτεία, ιδιωτικός τομέας και κοινωνία των πολιτών, ώστε μαζί να δημιουργήσουμε τις συνθήκες προς την επίτευξη των κοινών μας στόχων.

Ευχαριστώ.

(ΝΓ)