Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-04-2023 14:15

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου στο ΙΕ Μαθητικό Συνέδριο του Λυκείου Κύκκου Α΄, με θέμα: «Μνήμη Μόρφου: Θα ’ρθουμε κοντά σου πόλη, κάνε υπομονή»

Κάθε φορά που στα σχολεία μας γίνονται δραστηριότητες, με τις οποίες προβάλλεται η κατεχόμενη γη μας και διατρανώνεται ο πόθος και η αποφασιστικότητά μας για επιστροφή, νιώθουμε περήφανοι και αναπτερώνονται οι ελπίδες μας για απελευθέρωση. Γι’ αυτό με μεγάλη ικανοποίηση βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στην τελετή έναρξης του ΙΕ Μαθητικού Συνεδρίου του Λυκείου Κύκκου Α΄, με θέμα: «Μνήμη Μόρφου: Θα ’ρθουμε κοντά σου πόλη, κάνε υπομονή».

Η όμορφη και εύφορη περιοχή της Μόρφου μετά την τουρκική εισβολή του 1974 είναι κατεχόμενη. Βρίσκεται στη δυτική πεδιάδα της Κύπρου, ανάμεσα στις οροσειρές του Τροόδους και του Πενταδακτύλου, και βρέχεται από τον ομώνυμο κόλπο. Οι επισκέπτες της, όλες τις εποχές του χρόνου, μαγεύονταν από τη φυσική ομορφιά της και τους έμεναν αλησμόνητες οι μυρωδιές από τους πορτοκαλεώνες και τις άλλες καλλιέργειες.

Η περιοχή ήταν κατοικημένη από τα πανάρχαια χρόνια, όπως αποδεικνύουν τα αρχαιολογικά ευρήματα σε διάφορες τοποθεσίες -Κυρά, Φιλιά, Βουνί, Τούμπα του Σκούρου, Σόλοι. Η παράδοση μάλιστα θέλει να έχει επισκεφθεί τους Σόλους τον 6ο αι. π.Χ. ο Αθηναίος νομοθέτης Σόλωνας. Τη Βυζαντινή Εποχή, λόγω των συχνών αραβικών επιδρομών, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Ακρίτες, οι οποίοι ίδρυσαν τον ναό του προστάτη τους, του Αγίου Μάμαντος, και διέδωσαν στην Κύπρο τα ακριτικά τραγούδια. Τα πράγματα κατά τη Φραγκοκρατία και την Τουρκοκρατία ήταν δύσκολα για τους κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνταν με τη γεωργία, τη κτηνοτροφία, το εμπόριο και τη βιοτεχνία.

Η κωμόπολη παρουσίαζε αξιόλογη ανοδική πορεία σε όλους τους τομείς -οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό- τόσο κατά την Αγγλοκρατία όσο και μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μεγάλη ήταν η πρόοδος και στον εκπαιδευτικό τομέα, αφού η Μόρφου ήταν αυτή που φιλοξένησε (μέχρι το 1957) την πρώτη ανώτερη σχολή, συγκεκριμένα το Διδασκαλικό Κολλέγιο, από το οποίο αποφοίτησαν οι πρώτοι δάσκαλοι της Κύπρου. Ταυτόχρονα εκεί λειτουργούσαν τρία Δημοτικά σχολεία και τέσσερα Γυμνάσια, μεταξύ των οποίων και το Γεωργικό Γυμνάσιο. Η Μόρφου ανέδειξε πολλούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, ανάμεσα στους οποίους και τον λογοτέχνη και Υφυπουργό Παιδείας της Ελλάδας Λουκή Ακρίτα. Μετά το 1974 η Μόρφου, όπως και οι υπόλοιπες σκλαβωμένες περιοχές, αναμένει καρτερικά την απελευθέρωση και την επιστροφή των Ελλήνων κατοίκων της, οι οποίοι ζουν έκτοτε στην προσφυγιά.

Συγχαίρω θερμά τη Διεύθυνση και τον Καθηγητικό Σύλλογο του Λυκείου Κύκκου Α΄  για τη διοργάνωση τόσο αυτού του Συνεδρίου όσο και άλλων ανάλογων τα τελευταία χρόνια. Τέτοιες δράσεις, που στόχο έχουν τη γνωριμία των παιδιών μας με τα κατεχόμενα εδάφη μας και την καλλιέργεια του αγωνιστικού φρονήματος του κυπριακού Ελληνισμού για επαναδιεκδίκησή τους, αποτελούν διαχρονικούς στόχους του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και πρέπει να αναλαμβάνονται απ’ όλες τις σχολικές μονάδες.  

Ευχαριστώ τους εισηγητές των εργαστηρίων, οι οποίοι θα μεταλαμπαδεύσουν τις επιστημονικές τους γνώσεις ή τα βιώματά τους στους μαθητές και τις μαθήτριες και θα τους κάνουν κοινωνούς της δικής τους αγάπης και νοσταλγίας για τη Μόρφου. Ευχαριστώ, επίσης, τους καθηγητές και τις καθηγήτριες που εργάστηκαν για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου και της τελετής αυτής. Ευχαριστώ, τέλος, τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο, ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου. Η αγαστή συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας στα θέματα αυτά αποτελεί εχέγγυο ότι πορευόμαστε ορθά.  

Τέλος, απευθυνόμενη στους μαθητές και τις μαθήτριές μας, εκφράζω την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι οι εμπειρίες που θα αποκομίσουν σήμερα θα τους συντροφεύουν σε όλη τους τη ζωή. Μπράβο για όλες τους τις προσπάθειες.  

ΙΠ