Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-04-2023 15:18

Έναρξη λειτουργίας του Absolute Institute of Technical Education, στη Λεμεσό

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) γνωστοποιεί την έναρξη της λειτουργίας του Absolute Institute of Technical Education (AITE), στη Λεμεσό.

Το Ινστιτούτο αποτελεί μια δωρεά του Οργανισμού Absolute Charitable Trust προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τα εγκαίνια τέλεσε ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στις 25 Νοεμβρίου 2022, ενώ η έναρξη λειτουργίας του πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023.

Το ΑΙΤΕ είναι το νέο παράρτημα της Δημόσιας Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης – ΜΙΕΕΚ και έρχεται να ενισχύσει τη δυναμική του θεσμού των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ), αλλά και του χώρου της Τριτοβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης γενικότερα. Βρίσκεται στη Λεμεσό, επί της οδού Χριστάκη Θεοδοσίου 11, στη Γερμασόγεια. Είναι ένα υπερσύγχρονο κτήριο με πρωτοποριακό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, εξοπλισμό νέας τεχνολογίας και μοναδικό περιβάλλοντα χώρο.

Κατά τον σχεδιασμό του κτηρίου, στόχος ήταν η παροχή λειτουργικών χώρων, κατάλληλα διαμορφωμένων εργαστηρίων που να εξυπηρετούν τις ανάγκες πολυάριθμων Προγραμμάτων Σπουδών, χώρων φιλοξενίας εκδηλώσεων, αλλά και η δημιουργία ενός ευχάριστου περιβάλλοντος με μεγάλη ορατότητα προς τη Λεμεσό και με θέα τη θάλασσα. Το κτήριο βρίσκεται σε μία προνομιούχα περιοχή, αφού εύκολα έχουν πρόσβαση σε αυτό οι σπουδαστές/σπουδάστριες και το ακαδημαϊκό προσωπικό από Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο.

Στο ΑΙΤΕ θα υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσει μεγάλος αριθμός Προγραμμάτων, τα οποία θα προσφέρονται τόσο για πρωινή όσο και για απογευματινή φοίτηση. Κάποια από τα Προγράμματα που θα μπορούν να φιλοξενηθούν είναι τα ακόλουθα:

  • Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική
  • Μαγειρικές Τέχνες
  • Τέχνες Εστίασης
  • Βιομηχανικοί και Οικιακοί Αυτοματισμοί
  • Ψυκτικές και Κλιματιστικές Εγκαταστάσεις
  • Μηχανική Αυτοκινήτου
  • Δίκτυα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Επικοινωνιών
  • Βιολογικές Κηπευτικές Καλλιέργειες
  • Τεχνικός Βιομηχανίας
  • Γαλακτοκομία – Τυροκομία
  • Τεχνολογία CNC - Ξυλουργική Βιομηχανία
  • Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Ναυτιλιακές Σπουδές.

Στα ΜΙΕΕΚ προσφέρονται Προγράμματα Σπουδών, τα οποία παρέχουν επιστημονικές, τεχνικές και επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες και χαρακτηρίζονται από ευελιξία και προσαρμοστικότητα προς τις ραγδαία επιτελούμενες αλλαγές στην απασχόληση και την οικονομία. Επιπλέον, τα Προγράμματα στόχο έχουν την ομαλή ένταξη στην αγορά εργασίας, με έμφαση στην ανάπτυξη ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων, καθώς και στη χρήση νέων τεχνολογιών, ενισχύοντας τη συνεχή σχέση του πολίτη με την εκπαίδευση και την κατάρτιση, καθώς και με την αγορά εργασίας. Απόδειξη του πιο πάνω, είναι ότι τα ΜΙΕΕΚ έχουν διαχρονικά επιτύχει την πλήρη απασχόληση των σπουδαστών/ σπουδαστριών τους, με 100% εργοδότησή τους στη Βιομηχανία.

Σημαδιακό είναι δε το γεγονός ότι, η έναρξη λειτουργίας του ΑΙΤΕ συμπίπτει με το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023, για το οποίο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επισήμανε:

«Πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερο στην επαγγελματική κατάρτιση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων. Χρειαζόμαστε καλύτερη συνεργασία με τις επιχειρήσεις, καθώς αυτές γνωρίζουν καλύτερα τι χρειάζονται. Και πρέπει να συνταιριάξουμε τις ανάγκες αυτές με τις προσδοκίες των πολιτών. Πρέπει, όμως, επιπλέον να προσελκύσουμε τις κατάλληλες δεξιότητες στην ήπειρό μας, δεξιότητες που βοηθούν τις επιχειρήσεις και ενισχύουν την ανάπτυξη της Ευρώπης».

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, με τη λειτουργία του ΑΙΤΕ, προσβλέπει στην αύξηση της συμμετοχικότητας στη Δημόσια Ανώτερη Εκπαίδευση και Κατάρτιση, για ενίσχυση των δεξιοτήτων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και για εξασφάλιση και κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ευρώπη, αφού 77% των εταιρειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά στην εξεύρεση εργαζομένων με τις απαραίτητες δεξιότητες.

Το ΥΠΑΝ, και ιδιαίτερα η Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας του ΑΙΤΕ, ευχαριστεί θερμά τον Οργανισμό Absolute Charitable Trust για την ευγενική δωρεά και την εμπιστοσύνη προς τον θεσμό των ΜΙΕΕΚ.

 ΙΠ