Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-04-2023 12:49

Χαιρετισμός του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη στην Ημερίδα με θέμα: «Εκλογές 2023 - Η Τουρκία στην Κάλπη – Δίλημμα: Αλλαγή ή Συνέχεια;»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι εδώ για να απευθύνω χαιρετισμό σήμερα σε αυτή την άκρως ενδιαφέρουσα Ημερίδα που συνδιοργανώνουν το Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Κλάδος Τουρκικών Θεμάτων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με θέμα «Εκλογές 2023 - Η Τουρκία στην Κάλπη – Δίλημμα: Αλλαγή ή Συνέχεια;».

Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στη σημασία της παρακολούθησης και ανάλυσης των εξελίξεων στην Τουρκία σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα.  Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών, η πλευρά μας παραμένει αποφασισμένη να εντείνει τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και με πλήρη σεβασμό στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος. Μια τέτοια λύση θα αποβεί αναμφίβολα προς όφελος όλων των πολιτών της Κύπρου, Ελληνοκύπριων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.  Είναι, άλλωστε, προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση που στοχεύει και η μεγάλη διπλωματική προσπάθεια του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάντοτε εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, για την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς κατάστασης πραγμάτων.

Τέτοιες ημερίδες όπως η σημερινή είναι που αποδεικνύουν και αναδεικνύουν τη σημασία που στην εποχή μας αποκτά η πληροφόρηση.  Μπορεί το αποτέλεσμα των εκλογών να μην εξαρτάται από εμάς, έχουμε όμως υποχρέωση να έχουμε ενώπιόν μας τα δεδομένα της επόμενης μέρας.  Οι εκλογές στην Τουρκία εκ των πραγμάτων αποτελούν ένα χρονικό ορόσημο και για τις εντατικές προσπάθειές μας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος. 

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και το Πανεπιστήμιο Κύπρου γι’ αυτή την αξιόλογη πρωτοβουλία, αλλά και τους συμμετέχοντες στα πάνελς και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας. Αυτό το συναπάντημα ακαδημαϊκής και δημοσιογραφικής κοινότητας είμαι βέβαιος ότι είναι και χρήσιμο και ωφέλιμο.

(ΕΠ/ΑΝ)