Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-04-2023 19:41

Ο βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου συμμετείχε σε συζήτηση στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ με θέμα «Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και εθνικά συντάγματα»

Στο πλαίσιο των εργασιών του 2ου Μέρους της Συνόδου 2023 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου συμμετείχε σε συζήτηση στην Ολομέλεια, με θέμα την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τα εθνικά συντάγματα.

Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι, ανεξαρτήτως της όποιας τυπικής ιεραρχίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εθνικών ανώτατων δικαστηρίων, γίνεται αντιληπτό και αποδεκτό ότι oι αρχές της αποτελεσματικότητας, της επικουρικότητας και της αναλογικότητας είναι που καθορίζουν την αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Ευσταθίου επισήμανε ότι η πολυεπίπεδη διάσταση των υφιστάμενων νομικών πλαισίων δεν πρέπει να επιτρέπει στα κράτη μέλη να εκφεύγουν των υποχρεώσεων τους ή να ερμηνεύουν τους κανόνες δικαίου με τρόπο ο οποίος να παρεμποδίζει τη δυναμική εξέλιξη της νομικής κατοχύρωσης της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αντίθετα, τόνισε ο Κύπριος βουλευτής, οι δικαστικές αποφάσεις και οι ερμηνείες τους, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους, πρέπει να διασφαλίζουν τη μέγιστη και πλέον αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εν τέλει να κυριαρχούν και να υπερισχύουν κάθε άλλης περιορισμένης νομικής ερμηνείας.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)