Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-04-2023 12:10

Ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης συμμετείχε σε συζήτηση στην ΚΣΣΕ για την αξιολόγηση του θεσμού «Συνεταιρισμός για τη Δημοκρατία»

Στο πλαίσιο των εργασιών του 2ου Μέρους της Συνόδου 2023 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης συμμετείχε χθες σε συζήτηση στην Ολομέλεια, με θέμα την αξιολόγηση του μηχανισμού «Συνεταιρισμός για τη Δημοκρατία» μεταξύ της ΚΣΣΕ και των κοινοβουλίων τρίτων χωρών.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι το εν λόγω κοινοβουλευτικό σχήμα συνεργασίας έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα στα συνεργαζόμενα κοινοβούλια της Ιορδανίας, του Μαρόκου, της Παλαιστινιακής Αρχής και του Κιργιστάν σε καίρια ζητήματα που άπτονται της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, σημείωσε ο Κύπριος βουλευτής, η ΚΣΣΕ έχει επίσης ωφεληθεί από αυτή την εταιρική σχέση, διευρύνοντας το πλέγμα των συνεργασιών της με γείτονες χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης και προωθώντας σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και τη δημοκρατική ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Λουκαΐδης επισήμανε ότι η παροχή στήριξης από το Συμβούλιο της Ευρώπης και η μεταφορά της απαραίτητης τεχνογνωσίας και του κεκτημένου του στις χώρες του «Συνεταιρισμού για τη Δημοκρατία», προϋποθέτει τη σαφή πολιτική δέσμευση των χωρών αυτών ως προς την υλοποίηση συγκεκριμένων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, την επικύρωση σχετικών συμβάσεων του Οργανισμού και τη μεταφορά τους στην εθνική νομοθεσία. Σε καμία περίπτωση τόνισε ο κ. Λουκαΐδης, η εταιρική αυτή σχέση δεν έχει ως στόχο την επιβολή της δημοκρατίας, αλλά την παροχή στήριξης στις προσπάθειες των χωρών του «Συνεταιρισμού» για εδραίωση και εμβάθυνση της δημοκρατίας, ιδιαίτερα προς την κοινωνία των πολιτών, στη βάση κοινών αρχών και της αποδοχής των ιδιαιτεροτήτων και των προτεραιοτήτων της κάθε χώρας. Τα συμβαλλόμενα κοινοβούλια, επισήμανε, πρέπει να αισθάνονται την ΚΣΣΕ ως πραγματικό εταίρο σε ότι αφορά τις δικές τους μείζονες πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις. Για παράδειγμα, πρόσθεσε, οι Παλαιστίνιοι φίλοι μας θα πρέπει να τύχουν στήριξης και αλληλεγγύης από την ΚΣΣΕ απέναντι στις απαράδεκτες και πολλές φορές απάνθρωπες ενέργειες και πολιτικές του Ισραήλ και συνακόλουθα στο δίκαιο αγώνα τους για δικό τους κράτος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το δικαίωμα τους στην αξιοπρέπεια. 

Αναφερόμενος δε στη δική του θετική εμπειρία, ως Εισηγητής για την αξιολόγηση του μηχανισμού αυτού σε σχέση με την Ιορδανία, ο κ. Λουκαΐδης σημείωσε τον καθοριστικό ρόλο της χώρας στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα αλλά και την ανάγκη έμπρακτης στήριξης και επίδειξης αλληλεγγύης στο λαό της Ιορδανίας ώστε η ενισχυμένη συνεργασία με την ΚΣΣΕ, να αποφέρει απτά αποτελέσματα στις σύνθετες προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα.

 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)