Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-04-2023 16:18

Έναρξη των εργασιών του 52ου Περιφερειακού Συνεδρίου του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου

Άρχισαν σήμερα στο Λονδίνο οι εργασίες του 52ου Περιφερειακού Συνεδρίου των Βρετανικών Νήσων και της Μεσογείου (BIMR) του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (CPA), στο οποίο συμμετέχουν οι βουλευτές κ.κ. Άριστος Δαμιανού (επικεφαλής), Νίκος Σύκας και Χρίστος Ορφανίδης. Γενικό θέμα του Συνεδρίου είναι τα κοινοβούλια που προάγουν τη συμπερίληψη και τη βιωσιμότητα.

Σε παρέμβασή του σε συζήτηση όσον αφορά στην προώθηση των δικτύων ισότητας στο χώρο εργασίας, ο κ. Δαμιανού αναφέρθηκε στις λειτουργίες και διαδικασίες, μέσω των οποίων τα Κοινοβούλια, που θεωρούνται προσβάσιμοι θεσμοί, προάγουν την συμπερίληψη και την προσβασιμότητα, σύμφωνα με διεθνή κοινοβουλευτικά πρότυπα και κώδικες συμπεριφοράς. Εξάλλου, στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων για το θέμα, ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι τα κοινοβούλια, ως σώματα που αναπτύσσονται και εξελίσσονται διαρκώς, θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι και η εργασιακή κουλτούρα μεταβάλλεται, ώστε να αντανακλά και να προσαρμόζεται στις εξελίξεις. Επισήμανε δε ότι η αντίσταση στην αλλαγή και η επιμονή σε παλιές πρακτικές και μεθόδους εργασίας οδηγούν, έστω και ακούσια, στη δημιουργία κουλτούρας αποκλεισμού και διακρίσεων. Τουναντίον, υπογράμμισε ο κ. Δαμιανού, τα κοινοβούλια πρέπει να αποτελούν ένα οικείο και προσβάσιμο περιβάλλον και να δημιουργούν δίαυλους διαλόγου και επικοινωνίας, τόσο με τους πολίτες όσο και εσωτερικά, με τα Μέλη και το προσωπικό τους.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Δαμιανού σημείωσε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί τα τελευταία χρόνια, με έμφαση κυρίως σε ζητήματα που άπτονται της ισότητας των φύλων και περιλαμβάνουν τη θέσπιση νομοθεσίας για την ποινικοποίηση του σεξισμού, την παρενόχληση και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, καθώς και σχετική επιμόρφωση για το προσωπικό. Ωστόσο, υπογράμμισε ο κ. Δαμιανού, απομένουν ακόμα να γίνουν σημαντικά βήματα, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική πρόοδο. Θα πρέπει, οι πρωτοβουλίες αυτές να επεκταθούν, πέραν των θεμάτων ισότητας των φύλων και σε ζητήματα που αφορούν άτομα με αναπηρίες, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας κ.α., ώστε όλοι να απολαμβάνουν ένα θετικό, υγιές και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον. Τα δίκτυα ισότητας στον χώρο εργασίας παρέχουν κανάλι επικοινωνίας, μέσω του οποίου οι διαφορετικές ομάδες μπορούν να ακουστούν εντός των κοινοβουλίων, κατέληξε ο κ. Δαμιανού.

Τις απογευματινές εργασίες του Συνεδρίου θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, Sir Lindsay Hoyle.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)