Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-04-2023 18:19

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών συμμετείχε σε Διακοινοβουλευτική Συνάντηση της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων (AFCO) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών κα Μαρίνα Νικολάου συμμετείχε χθες, μέσω διαδικτύου, σε Διακοινοβουλευτική Συνάντηση της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), με θέμα την προτεινόμενη αναθεώρηση του ευρωπαϊκού εκλογικού νόμου, με στόχο την εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου για την εκλογή των μελών του ΕΚ σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και τη θέσπιση διεθνικών λιστών.

Σε παρέμβασή της, η κα Νικολάου τόνισε την ανάγκη διασφάλισης της ακεραιότητας των εκλογών, ως πυλώνα της δημοκρατίας, με στόχο την επαρκή και δίκαιη αντιπροσώπευση των πολιτών στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Προτεραιότητα της όποιας αναθεώρησης, υπογράμμισε η Κύπρια βουλεύτρια, πρέπει να είναι η ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης του ΕΚ και η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των πολιτών και των αντιπροσώπων τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. H ισότητα των κρατών- μελών, ανέφερε η κα Νικολάου, είναι θεμελιώδης αρχή της ΕΕ και, κατά συνέπεια, η αναθεώρηση δεν είναι θεμιτό να γίνει με καθολική εφαρμογή των ίδιων προτύπων για τις εκλογές σε όλα τα κράτη-μέλη και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συνταγματικές, νομικές, πολιτικές και διοικητικές ιδιαιτερότητές τους. Αναφορικά με την προτεινόμενη θέσπιση διεθνικών λιστών, στις οποίες θα περιλαμβάνονται υποψήφιοι από όλη την επικράτεια της Ένωσης, η κα Νικολάου τόνισε ότι η μεταρρύθμιση αυτή δεν πρέπει να λειτουργήσει εις βάρος της αντιπροσώπευσης των μικρότερων κρατών-μελών της ΕΕ. Υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη ενημέρωσης του ΕΚ και των θεσμικών οργάνων των κρατών-μελών για τη θέση του Συμβουλίου της ΕΕ επί της προτεινόμενης αναθεώρησης.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)