Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-04-2023 15:00

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου στην τελετή λήξης των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Καλαθοσφαίρισης Λυκείων, στην Πάφο

Απευθύνω θερμό και εγκάρδιο χαιρετισμό προς όλους, με την ευκαιρία των σημερινών Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Καλαθοσφαίρισης Λυκείων, που διοργανώνονται από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και τον Δήμο Πάφου. Οι Πανελλήνιοι Αγώνες αποτελούν έναν καθιερωμένο θεσμό που προάγει τις αξίες του σχολικού αθλητισμού.

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας αποδίδει μεγάλη σημασία  σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες που γίνονται στο πλαίσιο του Σχολικού Αθλητισμού, όπως είναι και οι Πανελλήνιοι Αγώνες Καλαθοσφαίρισης. Τέτοιου είδους διοργανώσεις θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές, γιατί δημιουργούν ευκαιρίες αλληλογνωριμίας των αθλητών Κύπρου και Ελλάδας σε ένα κλίμα ευγενούς άμιλλας και σεβασμού, γεφυρώνοντας παράλληλα την κοινή πολιτιστική και ιστορική πορεία όλου του Ελληνισμού.

Για ακόμη μια φορά μας δόθηκε η ευκαιρία να θαυμάσουμε τους αθλητές και αθλήτριές μας να αγωνίζονται με αθλητοπρέπεια και με τους όρους της ευγενούς άμιλλας για «τ' αγρίλι του Ηρακλή», τον ποθητό κότινο της νίκης. Από την κλασική αρχαιότητα και μέχρι τις μέρες μας, οι αξίες που καλλιεργεί ο αθλητισμός -όπως το «ευ αγωνίζεσθαι», η ηθική ποιότητα του αθλητή αλλά και η ειρήνη και συναδέλφωση ανθρώπων και λαών- κοσμούν τον άνθρωπο και διαπλάθουν τον χαρακτήρα του.

Οι υψηλές αυτές αξίες των αρχαίων Ελλήνων για τον αθλητισμό μπορούν να εμπνεύσουν και σήμερα τους νέους μας. Γι' αυτό ο σχολικός αθλητισμός αποτελεί σημαντικό μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ιδιαίτερα σήμερα, που φαινόμενα υποκουλτούρας και αρνητικών προτύπων κατακλύζουν τις κοινωνίες μας. Έτσι ο σχολικός αθλητισμός, στη βάση και του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθίσταται ως βασικό μέσο αγωγής των νέων.

Χαίρομαι που μια πόλη όπως η Πάφος, με πανάρχαια Ιστορία που παραπέμπει πρώτιστα στον Όμηρο και τη γέννηση της θεάς Αφροδίτης, φιλοξένησε τους Πανελλήνιους Αγώνες και έδωσε την ευκαιρία στους αθλητές από την Ελλάδα να αγωνιστούν με τους αθλητές της Κύπρου. Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τον Δήμαρχο Πάφου που έθεσε υπό την αιγίδα του αυτούς τους αγώνες και τους αγκάλιασε με μεγάλη θέρμη.

Ευχαριστώ το Γραφείο Φυσικής Αγωγής της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου μας, τον πρόεδρο και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Σχολικών Αγώνων Πάφου, τους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση των αγώνων. Συγχαίρω θερμά όλους όσοι αγωνίστηκαν, και ιδιαιτέρως τους νικητές των Αγώνων. Εύχομαι ειλικρινά να συνεχίσουν την ενασχόληση με τον αθλητισμό και να έχουν πολλές επιτυχίες.

Αγαπητοί φίλοι από την Ελλάδα, φεύγοντας από το πολύπαθο νησί μας, την Κύπρο μας, εύχομαι να πάρετε μαζί σας ωραίες αναμνήσεις, τόσο από τον τόπο όσο και από τους ανθρώπους της. Εύχομαι να θυμάστε πάντοτε τη συμμετοχή σας στους Πανελλήνιους Αγώνες που έγιναν εδώ, και οι γνωριμίες που κάνατε να εξελιχθούν σε όμορφες και διαχρονικές φιλίες.

ΙΠ