Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-04-2023 17:16

Παρεμβάσεις Κυπρίων βουλευτών στις εργασίες του 52ου Περιφερειακού Συνεδρίου των Βρετανικών Νήσων και της Μεσογείου του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (CPA)

Ολοκληρώνονται αργότερα σήμερα στο Λονδίνο οι εργασίες του 52ου Περιφερειακού Συνεδρίου των Βρετανικών Νήσων και της Μεσογείου (BIMR) του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (CPA), στο οποίο συμμετέχουν οι βουλευτές κ.κ. Άριστος Δαμιανού (επικεφαλής), Νίκος Σύκας και Χρίστος Ορφανίδης.

Ο κ. Σύκας, σε παρέμβασή του στο πλαίσιο συζήτησης, με θέμα τα πρότυπα και τους κώδικες δεοντολογίας,επισήμανε ότι η ρύθμιση των προτύπων κοινοβουλευτικής συμπεριφοράς συνδέεται άμεσα με τη δημόσια εμπιστοσύνη στις δημοκρατικές διαδικασίες, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των θεσμών. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε ο κ. Σύκας, η ύπαρξη σαφούς κώδικα δεοντολογίας είναι εξέχουσας σημασίας, τόσο για την προστασία των βουλευτών όσο και για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κοινοβουλίων. Σημείωσε δε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει θεσμοθετήσει πλαίσιο που διέπει τέτοια πρότυπα για τους βουλευτές, εγκρίνοντας μια σειρά νομοσχεδίων και κανονισμών, συμπεριλαμβανομένου του «Κώδικα Αρχών και Κανόνων Δεοντολογίας» για τους βουλευτές. Ο Κώδικας, ανέφερε ο κ. Σύκας, καταπιάνεται με ζητήματα που άπτονται της σύγκρουσης συμφερόντων, της εξυπηρέτησης προσωπικών ή ιδιωτικών συμφερόντων ή τρίτου προσώπου, του ασυμβίβαστου, παροχών, και άσκησης πολιτικής πίεσης και παρέχει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις υποχρεώσεις των βουλευτών έναντι του Σώματος.

Ο κ. Ορφανίδης, σε παρέμβασή του στο πλαίσιο συζήτησης αναφορικά με τις πρωτοβουλίες των Κοινοβουλίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τόνισε ότι η πρωτοφανής κλιματική κρίση που απειλεί τον πλανήτη, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω συντονισμένης δράσης, στενής διεθνούς συνεργασίας και συμμόρφωσης με τις πρόνοιες που έχουν θεσπιστεί από διεθνείς συνθήκες. Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα Κοινοβούλια έχουν την ευθύνη να ενσωματώνουν στην εθνική νομοθεσία τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε διεθνές επίπεδο.

Ο Κύπριος βουλευτής έκανεειδική αναφορά στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον Συντονισμό Δράσεων για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία προνοεί την ανάληψη διασυνοριακών δράσεων, σημείωσε ο κ. Ορφανίδης, εγκαινιάστηκε με την υιοθέτηση επίσημης δήλωσης από τους ηγέτες των δέκα χωρών της περιοχής, κατά τη Συνάντηση σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της COP27, στην Αίγυπτο, τον περασμένο Νοέμβριο.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)