Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-04-2023 11:44

Χαιρετισμός της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Άννας Κουκκίδη-Προκοπίου κατά την επίσκεψή της στο Τμήμα Φυλακών

H σημερινή επίσκεψή μου στις Φυλακές αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι τα ζητήματα των Φυλακών και των δικαιωμάτων των κρατουμένων θα βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, των δράσεων και των προτεραιοτήτων μου ως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Ενημερώθηκα τις τελευταίες μέρες για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στις φυλακές, καθώς και για τα επιμέρους προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Κρίσιμος και καθοριστικός παράγοντας για την επιτέλεση του έργου των φυλακών είναι η συνέπεια και επαγγελματική αφοσίωση όλων των συντελεστών της σωφρονιστικής διαδικασίας: της διοίκησης των φυλακών, του σωφρονιστικού προσωπικού και των κρατουμένων. Χάρη σε εσάς και στις προσπάθειές σας, οι Φυλακές μας είναι και θα παραμείνουν ένας χώρος ασφάλειας, εγγύησης και συνεχούς μέριμνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είναι γεγονός ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φυλακές είναι αυτό του υπερπληθυσμού. Ένα πρόβλημα που δυσχεραίνει τη σωφρονιστική διαδικασία και δημιουργεί λειτουργικά καθημερινά προβλήματα στις φυλακές. Από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων μου, μελετούμε συγκεκριμένα μέτρα για αποσυμφόρηση των φυλακών.

Επεξεργαζόμαστε το τελευταίο διάστημα ένα συγκεκριμένο πλάνο διαχείρισης και επανασχεδιασμού των φυλακών, κατά τρόπο που θα απαμβλύνει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού. Πιστεύω ότι σε συντομο χρονικό διάστημα θα ειμαστε σε θέση να καταθέσουμε συγκεκριμένο πλάνο διαχείρισης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που θα περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις, που λαμβάνουν υπόψη την υφιστάμενη υλικοτεχνική υποδομή καθώς και τις προκλήσεις του σωφρονιστικού μας συστήματος.

Αναμένουμε, πάντως, ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η κατ’ άρθρον συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή της νέας νομοθεσίας και του νέου κανονιστικού πλαισίου των φυλακών που αναβαθμίζει σημαντικά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων υπό συνθήκες ασφάλειας και ευνομίας στις φυλακές.

Περαιτέρω, σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχιστεί η εκπαίδευση, η κατάρτιση και επιμόρφωση των κρατουμένων και η εν γένει  ενίσχυση της αναμόρφωσης τους, προκειμένου να επανενταχτούν στο κοινωνικό και οικογενειακό τους περιβάλλον. Οι πολλές δράσεις στους τομείς της ενίσχυσης των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των κρατουμένων σ ένα σύνθετο σωφρονιστικό περιβάλλον, ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική επανένταξή τους, συμβαδίζει απόλυτα με τους στρατηγικούς μας στόχους ως προς τη λειτουργία και τις επιδιώξεις του σωφρονιστικού μας συστήματος.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω ότι, είναι σε εξέλιξη πολλαπλές αναμορφωτικές δράσεις και παρεμβάσεις στις φυλακές που απευθύνονται στο σύνολο του σωφρονιστικού πληθυσμού. Στηρίζουμε τη Διεύθυνση των Φυλακών και το σωφρονιστικό προσωπικό στην επιτέλεση του έργου του. Στηρίζουμε τους αποφυλακισθέντες για την κοινωνική τους επανένταξη με δράσεις, όπως η υλοποίηση Mνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων για παροχή κινήτρων για εργοδότηση αποφυλακισθέντων. Αρκεί να σας αναφέρω ότι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για εργοδότηση αποφυλακισθέντων ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού μέχρι τον περασμένο μηνα έγιναν 62 τοποθετήσεις αποφυλακισθέντων σε ισάριθμες επιχειρήσεις σε παγκύπρια βάση.

Θα ήθελα σήμερα να σας διαβεβαιώσω επίσης ότι η αλλαγή του προσανατολισμού του θεσμού της φυλάκισης τα τελευταία χρόνια σε μέσο σωφρονισμού, αναμόρφωσης και επανακοινωνικοποίησης των κρατουμένων θα συνεχιστεί και θα ενταθεί ακόμα περισσότερο.

Οι πολλαπλές αναμορφωτικές δράσεις και τα ανθρωποκεντρικά προγράμματα των φυλακών χτίζουν αλλά και διατηρούν γέφυρες επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Ανακουφίζουν, απαλύνουν τις δυσκολίες του εγκλεισμού και της απομόνωσης, κάνοντας τον χρόνο της φυλακής λιγότερο οδυνηρό και περισσότερο παραγωγικό. Οδηγούν στο ξεπέρασμα στερεότυπων αντιλήψεων για τη φυλάκιση και τους κρατουμένους. Το κυριότερο: δίδουν στηρίγματα και θωρακίζουν τους κρατουμένους, δίδοντας τους μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή και στην κοινωνία, την οποία αξιώνουν και δικαιούνται, και την οποία ως πολιτεία είμαστε υποχρεωμένοι να τους την προσφέρουμε.

Αγαπητοί συνεργάτες,

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον κάθε ένα από εσάς προσωπικά για την τεράστια συμβολή σας στη ριζική αναμόρφωση του κλίματος και των πρακτικών έκτισης των ποινών, αφού με συνέπεια, σοβαρότητα και αφοσίωση συμβάλλετε καθημερινά στη διαμόρφωση ενός σωφρονιστικού περιβάλλοντος ασφάλειας και μέριμνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δίδοντας μάλιστα με πολλαπλούς τρόπους το μήνυμα ότι η φυλάκιση μπορεί να αποτελέσει και ευκαιρία για μάθηση, βελτίωση και καλλιέργεια υπευθυνότητας, με στόχο την παραγωγικότερη δυνατή κοινωνική επανένταξη.

Από την πλευρά μας ως Κυβέρνηση, σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες και να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για αναβάθμιση του σωφρονιστικού μας συστήματος.

Σας ευχαριστώ.

 

(ΜΒ/ΕΧΡ)