Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-04-2023 11:46

Ο βουλευτής κ. Κώστας Κώστα συμμετείχε σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων, Ασφάλειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο

Ο βουλευτής κ. Κώστας Κώστα, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο, συμμετείχε σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων, Ασφάλειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της οποίας προεδρεύει ο Ευρωβουλευτής κ. Κώστας Μαυρίδης. Η συνεδρία, την οποία διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη Λευκωσία είχε ως θέμα την «κατάσταση στην Ευρω-μεσογειακή περιοχή και ευκαιρίες για συνεργασία».

Σε παρέμβασή του, ο κ. Κώστα ανέφερε ότι η Μεσόγειος αποτελεί διαχρονικά πεδίο μεγάλων εντάσεων και προκλήσεων και συνάμα μια περιοχή με αναπτυξιακές προοπτικές και ευκαιρίες. Οι εντάσεις και οι προκλήσεις που ταλανίζουν τους λαούς της Μεσογείου, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, πρέπει να αντιμετωπισθούν συλλογικά και με πυξίδα το διεθνές δίκαιο, μπορούμε να πορευθούμε προς ένα νέο, κοινά αποδεκτό, μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να συνεχιστούν οι ολιγωρίες και οι αντιπαλότητες στο κρίσιμο ζήτημα της αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων της λεκάνης της Μεσογείου, τόνισε.

Ο κ. Κώστα επισήμανε ότι οι νέες μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας που απειλούν το μέλλον της περιοχής χρήζουν σοβαρής διαχείρισης, που συνεπάγεται υπερβάσεις, οι οποίες ξεπερνούν τα σύνορα των κρατών και πρέπει να αντιμετωπισθούν σε περιφερειακό και σε διεθνές επίπεδο. Η ΕΕ, τόνισε, έχει το ιστορικό καθήκον να ενδυναμώσει τη συνεργασία της με όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης για τη Μεσόγειο όσον αφορά στην έγκαιρη πρόβλεψη, αλλά και το συντονισμό των δράσεων τους έναντι των σύγχρονων προκλήσεων. Στη βάση των κοινών αρχών και της κοινής προσήλωσης στην επίτευξη των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης, ανέφερε ο κ. Κώστα, πρέπει η ΕΕ να προχωρήσει στην ενίσχυση του διαλόγου με τις χώρες της Μεσογείου προς υλοποίηση της ανανεωθείσας στρατηγικής συνεργασίας της με τη Νότια Γειτονία της και του νέου θεματολογίου της για τη Μεσόγειο.

Η περιοχή της Μεσογείου, τόνισε καταληκτικά ο κ. Κώστα, εκπέμπει σήμα κινδύνου και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, καθώς τα χρόνια προβλήματα της περιοχής είναι μεγάλα και απειλούν όχι μόνο την περιοχή, αλλά και την ευρύτερη γειτονιά της, δηλαδή την Ευρώπη και τους πολίτες της.

 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)