Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-04-2023 12:49

Ο βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου συμμετείχε σε συζήτηση στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ για τη σχέση της νεολαίας με τα μέσα ενημέρωσης

Ολοκληρώνονται σήμερα στο Στρασβούργο οι εργασίες του 2ου Μέρους της Συνόδου 2023 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ). Ο βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου συμμετείχε στις εργασίες της Ολομέλειας της ΚΣΣΕ, εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Συνέλευσης, σε συζήτηση για τη σχέση της νεολαίας με τα μέσα ενημέρωσης.

O κ. Ευσταθίου επισήμανε ότι στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, η παροχή πληροφοριών επιτυγχάνεται κυρίως μέσω των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης και ότι οι νέες γενιές, οι οποίες γεννήθηκαν μέσα στην ψηφιακή εποχή, είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένες με αυτή την πραγματικότητα. Η διαδεδομένη χρήση των ψηφιακών εργαλείων από τους νέους, ανέφερε, και η άμεση σύνδεση, επικοινωνία και πρόσβασή τους στην πληροφόρηση, καθώς και σε ποικίλες ευκαιρίες για ψυχαγωγία, εκπαίδευση και εργασία, τους έχει οπλίσει με σημαντικά πλεονεκτήματα. Ο Κύπριος βουλευτής επισήμανε, παράλληλα, τις προκλήσεις και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση των ψηφιακών μέσων ενημέρωσης, περιλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, της κοινωνικής απομόνωσης, της παρενόχλησης και της εκμετάλλευσης. Οι νέοι και τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα έναντι αυτών των κινδύνων, υπογράμμισε ο κ. Ευσταθίου και για αυτό είναι αναγκαία η θέσπιση ενός αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου, που να προστατεύει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των παιδιών και των νέων.

Ο κ. Ευσταθίου υπογράμμισε επίσης την ανάγκη προώθησης νέων στρατηγικών και σχεδίων δράσης, τα οποία να εστιάζουν στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου και των ψηφιακών μέσων στα σχολικά προγράμματα. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα δεν πρέπει να εισάγουν νέες διακρίσεις, αλλά αντίθετα να προάγουν την ψηφιακή εκπαίδευση όλων των κοινωνικών στρωμάτων και όλων των ηλικιών, ώστε οι  νέοι να μπορούν να απολαμβάνουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους, μέσω ενός ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος.

Προκειμένου να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ της τεχνολογικής προόδου και της ανάγκης προστασίας του πολίτη, ιδιαίτερα της νεολαίας, τόνισε ο κ. Ευσταθίου, πρέπει να υιοθετηθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο να διασφαλίζει την ασφαλή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και την προστασία του πολίτη από τις ενδεχόμενες καταχρήσεις των ιδιοκτητών των ΜΜΕ.

 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)