Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-05-2023 18:26

Συνάντηση Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με αντιπροσωπία της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας Αρμενίας-Κύπρου στην Αρμενική Εθνοσυνέλευση

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας (ΔΕΣ) Κύπρου-Αρμενίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Χάρης Γεωργιάδης και τα Μέλη της Επιτροπής, κ.κ. Μάριος Μαυρίδης (Αναπλ. Πρόεδρος), Αβέρωφ Νεοφύτου, Γιώργος Λουκαΐδης, Χρύσης Παντελίδης, Χρίστος Χρίστου, Μάριος Καρογιάν και η βουλεύτρια κα Αλεξάνδρα Ατταλίδου είχαν σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπία της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας Αρμενίας-Κύπρου στην Αρμενική Εθνοσυνέλευση. Της αντιπροσωπίας ηγείται ο Πρόεδρος της ΔΕΣ Αρμενίας-Κύπρου κ. Hayk Konjoryan και σε αυτή συμμετέχουν οι βουλευτές κ.κ. Vladimir Vardanyan, Rustam Bakoyan, Hayk Tsirunyan, Karen Hambardzumyan και η κα Arusyak Manavazyan. Παρών στη συνάντηση ήταν ο Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπία της ΔΕΣ Αρμενίας-Κύπρου, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η κοινή ιστορική διαδρομή των δύο λαών αποτελεί θεμέλιο των ισχυρών μεταξύ τους δεσμών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει ευρύ περιθώριο περαιτέρω ενδυνάμωσης της διμερούς συνεργασίας Κύπρου-Αρμενίας.

Η τρέχουσα διεθνής αστάθεια, επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, ευνοεί τις τάσεις αναθεωρητισμού και επεκτατισμού χωρών, όπως η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν και, ως εκ τούτου, Κύπρος και Αρμενία οφείλουν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον Οκτώβριο του 2020 και η συνακόλουθη εκδίωξη ανθρώπων από τις πατρογονικές τους εστίες, η βεβήλωση εκκλησιών και ιστορικών μνημείων και η σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, που προκαλείται λόγω του συνεχιζόμενου αποκλεισμού του διαδρόμου του Lachin, ξύπνησαν μνήμες της κυπριακής τραγωδίας του 1974.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι ο αποσταθεροποιητικός ρόλος και η άτεγκτη στάση της Τουρκίας, που αντανακλάται στη συνεχή επιδίωξή της για παγίωση των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας σε ό,τι αφορά τις προοπτικές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Ο κ. Konjoryan εξήρε το υψηλό επίπεδο διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και ειδικότερα στο επίπεδο των δύο Κοινοβουλίων.

Ο κ. Konjoryan εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για τη στάση αρχών που τηρεί η Κύπρος σε σχέση με την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και διαβεβαίωσε, παράλληλα, τους Κύπριους βουλευτές για την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη της Αρμενίας στον δίκαιο αγώνα για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και τερματισμό της τουρκικής κατοχής.

Τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλη της ΔΕΣ Κύπρου-Αρμενίας υπογράμμισαν τους μακρόχρονους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και τόνισαν την πλήρη αλληλεγγύη και στήριξή τους προς τον φίλο αρμενικό λαό. Οι Κύπριοι βουλευτές καταδίκασαν την επιθετικότητα και τις αναθεωρητικές βλέψεις του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας και επισήμαναν την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας και του συντονισμού, ειδικότερα στο διμερές και στο διεθνές κοινοβουλευτικό πλαίσιο, προς αντιμετώπιση των κοινών απειλών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν Κύπρος και Αρμενία.

Εξάλλου, υπογραμμίστηκε εκατέρωθεν η δυνατότητα ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών ιδιαίτερα στους τομείς του εμπορίου, της εκπαίδευσης και του τουρισμού και εκφράστηκε ικανοποίηση για την καθιέρωση απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Αντηλλάγησαν, τέλος, απόψεις για θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)