Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-05-2023 11:26

Χαιρετισμός της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Αννας Κουκκίδη Προκοπίου στην Ημερίδα Εμπέδωσης της Οδικής Συνείδησης με τη χρήση ταχογράφων

 Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να παρευρεθώ και να μιλήσω στη σημερινή ημερίδα, η οποία διοργανώνεται από την Αστυνομία, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Roadpol και το Support Cy της Τράπεζας Κύπρου. 

Είναι πολύ σημαντική η σημερινή εκδήλωση, καθώς απευθύνεται σε μια ιδιαίτερη ομάδα του πληθυσμού, τους επαγγελματίες οδηγούς, οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους διανύοντας πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα και αντιμετωπίζοντας αυξημένες δυσκολίες και κινδύνους στο οδικό δίκτυο.

Κίνδυνοι που προκύπτουν λόγω του μεγέθους και του βάρους των οχημάτων, της μεταφοράς προσώπων και φορτίου, της κούρασης λόγω των μεγάλων αποστάσεων που καλούνται να καλύψουν και των αρκετών ωρών εργασίας.

Η θέσπιση νομοθεσιών, η εξέλιξη της τεχνολογίας, η ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων μεταφορών, καθώς και η πρόοδος στην επιστήμη των δεδομένων αποτελούν σύμμαχο στη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας και συμβάλλουν, αναμφίβολα, στην προληπτική αντιμετώπιση του μείζονος παγκόσμιου κοινωνικού προβλήματος των οδικών συγκρούσεων.

Νέες εφαρμογές παρακολούθησης και αξιολόγησης της οδήγησης δίνουν κίνητρα για τη βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς στους χρήστες και εξελίσσουν τον ρόλο του οδηγού στη σύγχρονη εποχή.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εφαρμογή της νομοθεσίας «Ο περί Ελέγχου των Ωρών Οδήγησης και Ανάπαυσης των Οδηγών Ορισμένων Οχημάτων Νόμος», η οποία αφορά στη χρήση ταχογράφων σε βαρέα οχήματα για τη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων. Οι ταχογράφοι διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της συμμόρφωσης των επαγγελματιών οδηγών κυρίως προς τους κανόνες που διέπουν τον χρόνο οδήγησης και τις περιόδους ανάπαυσης.

Οι ταχογράφοι, αναμφίβολα, συμβάλλουν στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, των συνθηκών εργασίας των οδηγών και στον θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων των οδικών μεταφορών. Βελτιώνουν την επαγγελματική υγεία των οδηγών, αφού με τις κατάλληλες συνθήκες ανάπαυσης μειώνεται το άγχος και η κούραση των οδηγών και επιτυγχάνεται η μείωση του κινδύνου πρόκλησης τροχαίων συγκρούσεων με τον έλεγχο της ταχύτητας.

Η γνώση των προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος και η εφαρμογή τους, τόσο από τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών στόλων όσο και από τους ίδιους τους οδηγούς, είναι απαραίτητη και ως εκ τούτου έμφαση θα πρέπει να δίδεται στην ενημέρωση και την εκπαίδευση των επαγγελματιών οδηγών.

Είναι πολύ σημαντική η παρουσία στη σημερινή ημερίδα εκπροσώπων των εταιρειών λεωφορείων και φορτηγών που καταδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον και την ευαισθητοποίησή τους για την οδική ασφάλεια και την πρόληψη θανατηφόρων συγκρούσεων οι οποίες σχετίζονται με την κυκλοφορία επαγγελματικών οχημάτων.

Σημαντική είναι και η συμβολή της Αστυνομίας μέσω των εκστρατειών ενημέρωσης που πραγματοποιεί σε σχέση με τους κινδύνους που προκαλούνται από τη μη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς επίσης και με τη διεξαγωγή – σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Αστυνομικό Δίκτυο Τροχαίας Roadpol, το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και την Ηλεκτρομηχανική Υπηρεσία– οδικών ελέγχων φορτηγών και λεωφορείων για παραβάσεις που διαπράττονται από οδηγούς.

Ως πολιτεία στοχεύουμε στο «Όραμα Μηδέν», σε μηδενικές απώλειες στους δρόμους μας. Για να πετύχουμε τον στόχο μας απαιτείται συλλογικότητα και μεθοδική δουλειά, σε διαρκή βάση, σε όλα τα επίπεδα, από την οικογένεια, το σχολείο και την κοινωνία γενικότερα.

Στην Κύπρο, παρά τη σημαντική μείωση που παρατηρήθηκε στις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις, οι αριθμοί παραμένουν  υψηλοί και μας προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό και έντονη ανησυχία.

Η εξεύρεση αποτελεσματικών μέτρων και έργων με κυριότερο στόχο την αλλαγή οδικής κουλτούρας και συμπεριφοράς είναι επιτακτική, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα με σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο από την πολιτεία όσο και από τους κοινωνικούς εταίρους προωθούνται έργα που στοχεύουν στους χρήστες του οδικού δικτύου και αναμένεται να συμβάλουν στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας όπως:

        •    Η επέκταση του συστήματος Φωτοεπισήμανσης

  • Η λειτουργία της Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών

        •   Ενημερωτικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού

  •  Διαλέξεις σε σχολεία για παιδιά όλων των ηλικιών
  • Βιωματικά εργαστήρια σε στρατόπεδα με χρήση εξοπλισμού της Αστυνομίας για εξομοίωση της εμπειρίας ενός ατυχήματος
  • Ορισμός νέων Πρεσβευτών Οδικής Ασφάλειας.

Η σωστή οδική συμπεριφορά αποτελεί ευθύνη όλων μας και η οδήγηση θα πρέπει να συνοδεύεται με την ασφάλεια στους δρόμους. Για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να υπάρχει αυστηρή τήρηση των βασικών κανόνων οδικής κυκλοφορίας, η οδήγηση να είναι συνειδητή και υπεύθυνη και να επιδεικνύουμε συμμόρφωση προς τους κανόνες ορθής οδικής συμπεριφοράς.

(ΕΠ/ΣΧ)