Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-05-2023 13:00

Συμμετοχή της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού για συζήτηση του θέματος της ασφάλειας στα σχολεία

Η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Αθηνά Μιχαηλίδου συμμετείχε σήμερα σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, όπου συζητήθηκε το θέμα της ενίσχυσης της ασφάλειας στα σχολεία.

Η Υπουργός σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίας ανέφερε: «Συμμετείχαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού για να συζητήσουμε τα θέματα της βίας και των φαινομένων παραβατικότητας που παρουσιάζονται κατά καιρούς στα σχολεία μας.

Ως Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας τονίσαμε το αυτονόητο: ότι η βία αποτελεί πολυπαραγοντικό φαινόμενο που χρήζει παράλληλης αντιμετώπισης σε διαφορετικά επίπεδα: σε ατομικό, σε οικογενειακό, σε σχολικό και κοινωνικό. Ξέρουμε ότι τα σοβαρότερα ζητήματα τα ζούμε στα σχολεία μας σε μη σχολικό χρόνο και κυρίως από άτομα που δεν είναι μαθητές και μαθήτριες.

Παρόλα αυτά, σε αυτό το πλαίσιο, όλοι οι αρμόδιοι φορείς της κοινωνίας μας χρειάζεται να αναπτύξουμε τις κατάλληλες δράσεις αμέσως, ώστε να έχουμε αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση των θεμάτων βίας μέσα από συντονισμένες και συστηματικές δράσεις.

Οι ενέργειες θα πρέπει να είναι απόρροια ολοκληρωμένου σχεδιασμού και όχι μεμονωμένες ή σπασμωδικές.

Εξηγήσαμε σήμερα ότι ως Υπουργείο Παιδείας, δρούμε κυρίως στο επίπεδο της πρόληψης. Ο στόχος μας είναι να αναπτύξουν οι  μαθητές και οι μαθήτριές μας από πολύ νωρίς, από την προσχολική ακόμα ηλικία, δεξιότητες και στάσεις για ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον.

Ενδυναμώνουμε εκπαιδευτικούς και μαθητές/μαθήτριες πολυποίκιλα, σε πολλά επίπεδα και με πάρα πολλούς τρόπους. Έχουμε ολοκληρωμένο σχεδιασμό, τον οποίο ήδη υλοποιούμε, ώστε να αναπτυχθούν κατάλληλες δεξιότητες επικοινωνίας, αμοιβαίου σεβασμού, απόρριψης ακραίων συμπεριφορών. Παρόλα αυτά, το φαινόμενο είναι εκεί και είμαστε υποχρεωμένοι να το δούμε αμέσως και συστηματικά.

Συνεπώς, για να αντιμετωπιστούν τα πολύ σοβαρά αυτά φαινόμενα, συζητάμε τα παθητικά μέτρα, όπως τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης, ο φωτισμός, τα συστήματα συναγερμού, η φύλαξη, τα κιγκλιδώματα, χωρίς όμως να μας οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις, όπου τα σχολεία μας να φαίνονται και να είναι χώροι φύλαξης. Σε καμία περίπτωση οι εκπαιδευτικοί μας και οι μαθητές/μαθήτριές μας δεν είναι εκεί για να ζουν, να δρουν και να λειτουργούν σε  χώρους φύλαξης.

Συνεπώς, προχωράμε αμέσως, τοποθετούμε το θέμα στη σωστή του βάση, ώστε να αντιμετωπίζεται ως θέμα δημόσιας ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας περιουσίας και καλούμε μαζί μας όλους τους αρμόδιους φορείς. Σύντομα θα έχουμε ξανά σύσκεψη, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα σχολεία μας είναι ασφαλείς χώροι μάθησης και δημιουργίας. Αυτό είναι το ζητούμενο. Είμαστε σε συνεργασία και με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, αλλά και με όλους τους φορείς.

Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού για τις πολύ σωστές επισημάνσεις και τις εισηγήσεις τους, τις οποίες έχουμε υπόψη μας και προχωρούμε, ώστε πολύ σύντομα να εξαγγείλουμε και μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση του θέματος αυτού. Κυρίως όμως να προτάξουμε τον κύριο ρόλο μας, την πρόληψη, τη στρατηγική μας για την πρόληψη», ανέφερε καταληκτικά η Υπουργός Παιδείας.

ΙΠ