Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-05-2023 14:33

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου στην τελετή βράβευσης του Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού Δημιουργικής Έκφρασης: «Από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο άγνωστο – Το αύριο αυτών που επέζησαν»

Σας καλωσορίζω σήμερα στην τελετή βράβευσης του Διαγωνισμού Δημιουργικής Έκφρασης: «Από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο άγνωστο – Το αύριο αυτών που επέζησαν», που διοργάνωσε η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης Ολοκαυτώματος.

Ο Διαγωνισμός απευθυνόταν σε μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων, Λυκείων, Τεχνικών Σχολών και Ιδιωτικών Σχολείων. Παρά το απαιτητικό τους πρόγραμμα, η συμμετοχή των μαθητών/τριών μας υπήρξε αθρόα και το ενδιαφέρον πολύ υψηλό. Η θεματολογία του διαγωνισμού αφορούσε σε προσωπικές και συλλογικές ιστορίες επώνυμων και ανώνυμων επιζώντων του Ολοκαυτώματος και στη ζωή τους μετά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι Ναζί και οι συνεργάτες τους σε άλλες χώρες κατεδίωξαν κάθε Εβραίο -από τον πιο εξέχοντα επαγγελματία μέχρι τον πιο ταπεινό εργάτη- στην ανηλεή τους αναζήτηση για την «τελική λύση» στο «εβραϊκό ζήτημα». Μέσα από οργανωμένες σφαγές, μαζικούς τυφεκισμούς, εγκλεισμούς σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως -όπως του Άουσβιτς-Μπίρκεναου, του Νταχάου και της Τρεμπλίνκα- και δολοφονίες μέσα σε θαλάμους αερίων, μέχρι το τέλος του πολέμου το μεγαλύτερο μέρος του εβραϊκού πληθυσμού της Ευρώπης -περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι- είχε χαθεί.

Είναι αλήθεια πως δεν είναι εύκολο να μιλάει κανείς για το Ολοκαύτωμα. Ένα έγκλημα τέτοιων διαστάσεων που έχει χαράξει τη συλλογική μνήμη βαθιά και ανεξίτηλα, δημιουργώντας μια δυσεπούλωτη πληγή. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας κατάφεραν, όμως, με ιδιαίτερη ευαισθησία και ενσυναίσθηση, να αποδώσουν το νόημα του διαγωνισμού, έχοντας αρωγούς σε αυτή τους την προσπάθεια τους καθηγητές και τις καθηγήτριές τους. Μέσα από γραπτά κείμενα, έργα τέχνης και μικρές κινηματογραφικές παραγωγές, έδωσαν το προσωπικό τους στίγμα και εξέφρασαν τη δική τους αντίσταση σε κάθε μορφής μισαλλοδοξία, έτσι ώστε τραγικές καταστάσεις του παρελθόντος -όπου ο άνθρωπος φτάνει στο απόλυτο κακό, ως θύτης, και στο έσχατο όριο της ανθρώπινης αντοχής, ως θύμα- να μην επαναληφθούν.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητά μου παιδιά,

Ο ετήσιος διαγωνισμός δημιουργικής έκφρασης της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, με τη συνεργασία της Πρεσβείας του Ισραήλ, έχει ως στόχο τη διατήρηση στη συλλογική μνήμη της στυγερής αυτής πράξης, αλλά και την αποτροπή ενός παρόμοιου εγκλήματος. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκομίζουν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας αποτελούν μέτρο για ανάσχεση του αντισημιτισμού, αλλά, ταυτοχρόνως, και μέσο ανάμνησης -μνημοσύνου, αν θέλετε- των εκατομμυρίων νεκρών, που αναίτια δολοφονήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς.

Δράττομαι της ευκαιρίας να απευθύνω τις θερμές μου ευχαριστίες και στην επιζήσασα του ολοκαυτώματος κ. Ρίνα Ρεβάχ για την ανταπόκριση και την προθυμία της να συμμετάσχει στις διαλέξεις που διοργανώθηκαν παγκύπρια. Οι διαλέξεις μετέφεραν σε πέραν των 1000 μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης τις εμπειρίες και τα βιώματα που στιγμάτισαν τη ζωή της, τόσο κατά τη διάρκεια της Κατοχής όσο και κατά τα νεανικά της χρόνια.

Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες που έλαβαν μέρος στον Διαγωνισμό, τους καθηγητές και τις καθηγήτριες, αλλά και προς τους Λειτουργούς του ΥΠΑΝ, για τις άοκνες προσπάθειές τους για την υλοποίηση των δράσεων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω και προς την Πρεσβεία του Ισραήλ, η οποία πάντοτε στέκεται αρωγός σε όλες τις εκδηλώσεις της Διεθνούς Ημέρας του Ολοκαυτώματος, και ιδιαίτερα προς τον φίλο Πρέσβη κ. Ορέν Ανολίκ για τη συνεχή του στήριξη.

 ΙΠ