Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-05-2023 12:30

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στην τελετή έναρξης της Εβδομάδας Προστασίας Δασών

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της Εβδομάδας Προστασίας Δασών. Κάθε χρόνο, αυτή την εποχή, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Προστασίας Δασών, πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, οι οποίες εντάσσονται στις προσπάθειες που καταβάλλει το κράτος για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για προστασία των δασών από τις πυρκαγιές. Η επένδυση στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες αποτελεί πρωταρχικό στόχο για το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Τα δάση, με τον πολυλειτουργικό ρόλο τους, έχουν τεράστια αξία για τον τόπο. Αποτελούν ανανεώσιμο φυσικό πόρο και τη σπονδυλική στήλη του φυσικού περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στην οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας και στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής. Επίσης, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και στον μετριασμό των επιπτώσεων της. Πάγια πολιτική της Κυβέρνησης είναι η διατήρηση των δασών και η περαιτέρω επέκταση του πρασίνου στον τόπο μας και για την επίτευξη του στόχου αυτού, αναλαμβάνονται και υλοποιούνται σειρά μέτρων και δράσεων.

Παράλληλα, το κράτος καταβάλλει πολύ μεγάλη προσπάθεια για την προστασία των δασοκαλυμμένων εκτάσεων, από τη φωτιά. Όπως όλοι γνωρίζουμε, κανένας άλλος παράγοντας δεν προκαλεί τόσο γρήγορες και εκτεταμένες καταστροφές στα δασικά οικοσυστήματα, όσο οι πυρκαγιές. Κάθε καλοκαίρι γινόμαστε μάρτυρες πυρκαγιών που καταστρέφουν τους πολύτιμους δασικούς μας πνεύμονες, τις υποδομές και τις περιουσίες μας, ενώ ανθρώπινες ζωές τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο. Το πρόβλημα επιδεινώνεται συνεχώς μπροστά στη νέα κλιματική πραγματικότητα που επηρεάζει ιδιαίτερα την περιοχή μας και προκαλεί αύξηση της συχνότητας και της έντασης των πυρκαγιών, αλλά και μείωση της δυνατότητας φυσικής αποκατάστασης των καμένων δασικών εκτάσεων.

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στον τόπο μας, σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ζήτημα ουσιώδους ασφάλειας. Η Κυβέρνηση έχει τη θέληση και την πολιτική βούληση να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, στηρίζοντας και ενισχύοντας τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες σε ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό και υποδομές, με στόχο την αποτροπή της πρόκλησης δασικών πυρκαγιών και τη μείωση των καταστροφών που προκαλούνται, εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας.

Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι, για ένα τόσο σύνθετο θέμα, όπως είναι η διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, απαιτούνται συνεχώς νέοι σχεδιασμοί και υλοποίηση νέων μέτρων. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση μέτρων που περιλαμβάνονται στη «Μελέτη Διαχείρισης της Βλάστησης με στόχο την πυροπροστασία των Δασών και των παραδασόβιων Κοινοτήτων», που ολοκληρώθηκε πρόσφατα από το Τμήμα Δασών. Ένα άλλο πολύ σημαντικό μέτρο είναι η ένταξη του Τμήματος Δασών στο σύστημα TETRA, το οποίο διασφαλίζει απρόσκοπτη ασύρματη επικοινωνία. Επιπρόσθετα, η εισαγωγή στην Κυπριακή Δημοκρατία Συστήματος Επιτήρησης και άλλων σύγχρονων τεχνολογιών που προβλέπει την εγκατάσταση τεσσάρων συστημάτων αυτόματης επιτήρησης και ανίχνευσης πυρκαγιών και η προμήθεια τεσσάρων συστημάτων Drones για χρήση από ειδική ομάδα του Τμήματος Δασών που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό, καθώς επίσης και η υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Τμήματος Δασών.

Τονίζεται ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός του Τμήματος Δασών τόσο για απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού δασοπυρόσβεσης όσο και για αύξηση του προσωπικού με τη δημιουργία νέων θέσεων δασικών λειτουργών και δασοπυροσβεστών. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο προϋπολογισμός του Τμήματος Δασών το 2023 είναι 71 εκ. σε σχέση με το 2020 που ήταν 45 εκ. ευρώ.

Κυρίες και κύριοι,

Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους, βρίσκονται από τις αρχές του μήνα στον μέγιστο βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας, έχοντας ολοκληρώσει τον προγραμματισμό τους και έχοντας υλοποιήσει έγκαιρα όλα τα συνήθη μέτρα και δράσεις πρόληψης και ετοιμότητας που εφαρμόζονται. Ευελπιστούμε σε μία ακόμη εξίσου καλή αντιπυρική περίοδο, όπως αυτή του προηγούμενου έτους και είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να πετύχουμε τον στόχο αυτό.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να εκφράσω την εκτίμησή μου για το σημαντικό έργο που επιτελεί το Τμήμα Δασών, και παράλληλα να συγχαρώ τη διεύθυνση και όλο το προσωπικό του Τμήματος, για τις προσπάθειες που καταβάλλουν με σκοπό να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα, όποτε παραστεί ανάγκη. Θέλω να διαβεβαιώσω το Τμήμα Δασών, ότι τόσο εγώ προσωπικά, όσο και το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θα είμαστε πάντοτε δίπλα σας και θα ενισχύουμε κάθε σας προσπάθεια για προστασία του δασικού μας πλούτου από τη φωτιά. 

Θα ήθελα, επίσης, να χαιρετίσω την παρουσία εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων στην πυροπροστασία υπηρεσιών και φορέων του τόπου και να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για το σημαντικό έργο που επιτελείτε για να προστατευτεί το φυσικό μας περιβάλλον από τις πυρκαγιές. Σας καλώ για μια ακόμη χρονιά να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας για ετοιμότητα, συντονισμό και αποτελεσματικότητα στο δύσκολο έργο που μας περιμένει και αυτό το καλοκαίρι.

Σε αυτό το σημείο, παρακαλώ, όπως μου επιτρέψετε να απευθυνθώ στην αγγλική γλώσσα στους εκλεκτούς συνεργάτες και προσκεκλημένους από τα Ηνωμένα Έθνη και τις Βρετανικές Βάσεις.

Distinguished guests from the United Nations and the British Sovereign Base Areas, I would like to thank you for attending our event today and to express my deepest gratitude for your valuable and continuous cooperation and support, during every fire season. We look forward to your collaboration and assistance in the fields of fire prevention and suppression of forest fires, with the aim to protect the Cyprus forests.

Φίλες και φίλοι,

Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης, απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολίτες του τόπου μας να αποφεύγουν αλόγιστες ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά. Απαιτείται, επίσης, από όλους μας να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για καταστάσεις που δεν προκύπτουν από αμέλεια, αλλά από πρόθεση. Το αυξημένο ποσοστό των κακόβουλων πυρκαγιών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, επιβάλει να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση και να αναφέρουμε κάθε ύποπτη δραστηριότητα προς στις αρμόδιες Αρχές.

Κηρύσσοντας την έναρξη της Εβδομάδας Προστασίας Δασών, θα ήθελα να στείλω το μήνυμα ότι πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως τα δάση μας αποτελούν ανεκτίμητη φυσική κληρονομιά και ότι η αποτελεσματική προστασία τους είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο απαιτεί συνεχή και συλλογική προσπάθεια, πολιτείας και πολιτών.

Ας κάνουμε λοιπόν πράξη το σύνθημα της φετινής εκστρατείας για την Εβδομάδα Προστασίας Δασών «Μόνο με συνείδηση ευθύνης», για να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών και να προστατέψουμε τον ανεκτίμητο φυσικό μας πλούτο.

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.

Ευχαριστώ.

Σημ.: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Ανδρέας Γρηγορίου.

(ΜΓ)