Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-09-2024 13:22

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα επικαιρότητας

Στο Κυπριακό και στην Ενέργεια αναφέρθηκε σήμερα, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), στη Λεμεσό.

Σε ερώτηση για το σχέδιο που υποβλήθηκε για το κοίτασμα Αφροδίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυβέρνησης έχει δύο στόχους: από τη μια, να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση και, κατά δεύτερο, και πιο σημαντικό για τη δική μας διακυβέρνηση είναι η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού. Όλοι γνωρίζουμε ότι η τιμή του ηλεκτρισμού στην Κύπρο, σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), είναι αρκετά πιο ψηλή. Πώς θα πετύχουμε αυτό τον στόχο; Υπάρχουν τρία μέσα, τα οποία αξιοποιούμε, για να πετύχουμε τον στόχο της μείωσης της τιμής του ηλεκτρισμού. Το ένα είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το δεύτερο είναι η αξιοποίηση φυσικού αερίου και το τρίτο είναι οι διασυνδέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η διασύνδεση, o interconnector, όλα αυτά που συζητούνται αυτές τις μέρες, είναι ένα πολύ σημαντικό έργο μέρος του ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού μας.

Είμαστε σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Έχουμε ζητήσει συγκεκριμένες διευκρινίσεις και όταν οι απαντήσεις που μας δοθούν είναι ικανοποιητικές, η απόφασή μας θα είναι θετική. Αν οι διευκρινίσεις που μας δοθούν δεν είναι ικανοποιητικές και πρωτίστως, γιατί αυτό είναι το κλειδί, αν δεν διασφαλίζεται η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού, [η απόφασή μας] δεν θα είναι θετική. Είμαστε υπεύθυνη κυβέρνηση. Βλέπω θέσεις και από τις δύο πλευρές που είναι αρκετά έντονες. Εμείς ως υπεύθυνη κυβέρνηση θα πάρουμε αποφάσεις στη βάση πραγματικών δεδομένων. Γι’ αυτό έχουμε ζητήσει διευκρινίσεις που, κατά κύριο λόγο, άπτονται των οικονομικών πτυχών του συγκεκριμένου έργου. Πήραμε κάποιες απαντήσεις. Κάποιες είναι ικανοποιητικές, κάποιες δεν είναι, και ζητήσαμε περισσότερες [διευκρινίσεις]. Υπάρχει το γεωπολιτικό ρίσκο. Από εκεί και πέρα, και η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα και η ΕΕ ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν τίθεται θέμα να βάζουμε από μόνοι μας υπό αμφισβήτηση. Αλλά ναι, είναι κάτι που λαμβάνουμε υπόψη».

Σε ερώτηση αν αυτό είναι κάτι, για το οποίο θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Το κλειδί της τελικής μας απόφασης είναι να μην αυξηθεί το κόστος στους καταναλωτές. Αντίθετα, ο στόχος είναι η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού.»

Ερωτηθείς αναφορικά με την υποβολή πρότασης για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη», είπε: «Έχει γίνει μια συγκεκριμένη πρόταση, η οποία βρίσκεται υπό αξιολόγηση από το αρμόδιο Τμήμα. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ως προς τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για μας η παρουσία της Chevron, του αμερικανικού κολοσσού, στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ψήφος εμπιστοσύνης. Θα αξιολογήσουμε συνολικά τη νέα πρόταση που έχει υποβληθεί και θα τοποθετηθούμε.

Να αναφέρω ότι με αφορμή και την παρουσία μου στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) θα έχω ο ίδιος συνάντηση με στελέχη της Chevron, για να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα.»

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα περί κυβερνητικού ανασχηματισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Δεν έχω τίποτα στο μυαλό μου για ανασχηματισμό. Τα έχω διαβάσει και εγώ, δεν ξέρω από πού προέρχονται, αλλά ευχαριστώ για το ερώτημά σας, για να το ξεκαθαρίσω. Δεν υπάρχει στο μυαλό μου θέμα ανασχηματισμού.»

Ερωτηθείς πώς είναι οι σχέσεις του με τον Υφυπουργό Τουρισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Οι σχέσεις μου με όλους τους Υπουργούς είναι σχέσεις συνεργάτη. Έχουμε ανοικτές συζητήσεις, ακούμε απόψεις, συζητάμε και είμαστε συνεργάτες. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε.»

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Από πλευράς των ΗΕ έχω βολιδοσκοπηθεί για διάφορες ημερομηνίες. Για όλες έχω απαντήσει θετικά και είμαι έτοιμος να συναντήσω τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Αναμένω από τα ΗΕ. Επαναλαμβάνω, έχω βολιδοσκοπηθεί για συγκεκριμένες ημερομηνίες, σε δυο τρεις των περιπτώσεων, και απάντησα θετικά.»

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την προβολή της σειράς Famagusta στο Netflix, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Προφανώς δεν έχουν δει τη συγκεκριμένη σειρά, διότι πέραν του ότι καταγράφει την αλήθεια –κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την τουρκική εισβολή το 1974– στέλνει και πολύ σημαντικά μηνύματα για όσους έχουν τύχει να την παρακολουθήσουν –εγώ την έχω παρακολουθήσει– για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού και τις σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.»

(ΡΜ/ΑΦ/ΑΣ)