Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-05-2023 13:38

Ομιλία Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη, στα εγκαίνια του Παιδοχειρουργικού Θαλάμου του Μακάρειου Νοσοκομείου

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που βρισκόμαστε σήμερα στο Μακάρειο Νοσοκομείο, για την επίσημη τελετή εγκαινίων του ανακαινισμένου Παιδοχειρουργικού Θαλάμου.

Κάθε φορά που βρίσκομαι στο Μακάρειο Νοσοκομείο αντιλαμβάνομαι πόσο σημαντικό είναι για ένα παιδί να νοιώθει ότι βρίσκεται σε ένα οικείο και φιλικό περιβάλλον. Σε ένα περιβάλλον που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και στις ανάγκες του, παρέχοντας του την απαιτούμενη δύναμη να αντιμετωπίσει τις όποιες δυσκολίες αλλά και την ελπίδα να επιστρέψει στην κανονικότητά του.

Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο «Μικροί Εθελοντές» μέσω της εκστρατείας του «Ομορφαίνοντας τον Θάλαμο Αγάπης», όπου συλλέχθησαν τα χρήματα για την ανακαίνιση του Παιδοχειρουργικού Θαλάμου. 

Στη σύνθετη και δύσκολη εποχή που ζούμε οφείλουμε να επανατοποθετήσουμε τις αρχές της αλληλεγγύης, της συμμετοχής, της κοινωνικής παρέμβασης και να τις θέσουμε σε προτεραιότητα. Σε αυτόν τον αγώνα υπάρχουν  ευτυχώς συμπολίτες μας με κοινωνικές ευαισθησίες και διάθεση για προσφορά. Συμπολίτες μας μικρής ηλικίας που επιλέγουν να μην είναι απαθείς. Για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι εγκαινιάζουμε σήμερα ένα έργο που είναι καρπός εθελοντισμού και πρωτοβουλίας ατόμων, η ανθρωπιά των οποίων είναι πολύ μεγαλύτερη από το μπόι τους, ανθρώπων που είχαν θέσει ως στόχο να μετατρέψουν το χειρουργικό θάλαμο σε χώρο που να εκπέμπει ζεστασιά και αγάπη.

Εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους Μικρούς Εθελοντές για την πρωτοβουλία τους, η οποία δίνει πολλαπλά μηνύματα στην κοινωνία μας. Σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την κατάθεσης ψυχής και αγάπης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.

Φίλες και φίλοι,

Το Μακάρειο Νοσοκομείο, όπως όλοι γνωρίζουμε, αποτελεί κέντρο αναφοράς τόσο για τη γυναίκα όσο και το παιδί και αποτελεί ύψιστη απαίτηση η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας στα παιδιά, στη βάση σύγχρονων διεθνών προτύπων.

Η Παιδοχειρουργική Κλινική είναι η μοναδική οργανωμένη Τριτοβάθμια Κλινική στην Κύπρο. Σε ετήσια βάση, ο Παιδοχειρουργικός θάλαμος φιλοξενεί περίπου 1500 παιδιά. Με την ανακαίνιση του θαλάμου είμαστε πλέον σε θέση να προσφέρουμε στους μικρούς ασθενείς τις καλύτερες δυνατές συνθήκες παραμονής σε αυτόν.

Αυτή ωστόσο είναι μόνο η αρχή, καθώς για το Μακάρειο Νοσοκομείο έχουν τροχοδρομηθεί πληθώρα βελτιωτικών και αναπτυξιακών έργων, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν λίαν συντόμως.  Η συνολική αξία των έργων εκτιμάται στα €38.272.310 + ΦΠΑ.` Ανάμεσα στα έργα περιλαμβάνεται η μελέτη και κατασκευή Τμήματος Πρώτων Βοηθειών και η ανακαίνιση της Γυναικολογικής – Μαιευτικής Κλινικής. Το έργο θα υλοποιηθεί σε φάσεις και έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης μέχρι τα τέλη του 2026.  

Εξίσου σημαντικό είναι και το θέμα κτηριακής αναβάθμισης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου. Είμαι βέβαιη πως οι διαδικασίες μέσω του ΟΚΥπΥ, θα κινηθούν με γοργούς ρυθμούς, προκειμένου το εξαιρετικά σημαντικό αυτό έργο να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.

Αγαπητοί και αγαπητές μου,

Με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας μου, σας διαβεβαιώσω πως για το Υπουργείο Υγείας, στα πλαίσια του Πυλώνα «Άνθρωπος» της διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, η απόλυτη προτεραιότητα είναι όχι μόνο η περιφρούρηση της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ αλλά και η περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα δημόσια νοσηλευτήρια τα οποία, άλλωστε, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Γενικού Συστήματος Υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε αποφασισμένοι να πράξουμε τα δέοντα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προκλήσεις έχουμε μπροστά μας προς όφελος των συμπολιτών μας.

Τα νοσηλευτήριά μας άλλωστε, διαθέτουν εξαιρετικούς ιατρούς και νοσηλευτές, όπως και άριστα καταρτισμένο παραϊατρικό προσωπικό και οφείλουμε να διασφαλίσουμε πως εργάζονται κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και ότι προσφέρουν στους συνανθρώπους μας τις απαιτούμενες ποιοτικές υπηρεσίες.

Η συνεισφορά των ΜΚΟ, όπως οι «Μικροί Εθελοντές», έρχεται όχι μόνο να συμπληρώσει το έργο της Πολιτείας, αλλά και να ολοκληρώσει μερίδιο της ευθύνης της Πολιτείας. Γι’ αυτό, το παράδειγμα των Μικρών Εθελοντών, μας γεμίζει αισιοδοξία, μας δίνει δύναμη και μας υπενθυμίζει πόσο δίκαιο είχε η Άννα Φρανκ όταν έλεγε ότι «ποτέ κανείς δεν θα γίνει φτωχός δίνοντας».

Η σημερινή μέρα είναι σταθμός για την ιστορία και την προσφορά αγάπης και ανθρωπιάς. Είμαι βέβαιη πως ο δρόμος της κοινωνικής προσφοράς που έχουν χαράξει οι εθελοντές μας θα βρει άξιους συνεχιστές. Το Υπουργείο Υγείας παραμένει αρωγός και συμπαραστάτης σε αυτό το ταξίδι και θα συνεχίσει να στηρίζει τις αξιέπαινες προσπάθειες όλων των εθελοντών.

Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψη μου να μην συγχαρώ τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Οργανισμού Κρατικού Υπηρεσιών Υγείας και γενικότερα το Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό του οι οποίοι,  σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο «Μικροί Εθελοντές», ολοκλήρωσαν με επιτυχία την ανακαίνιση του Παιδοχειρουργικού Θαλάμου.

Αγκαλιάζοντας όλα τα παιδιά του θαλάμου που είναι μέσα σήμερα και αυτά που θα είναι εδώ στο μέλλον, ευχόμαστε όπως αυτός ο θάλαμος μαζί με το προσωπικό του τους προσφέρει ελπίδα στην καρδιά και πλατιά χαμόγελα.

(ΔΚ)