Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-06-2023 14:17

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου στην τελετή εγκαινίων της Αίθουσας Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης του Ειδικού Σχολείου «Ευαγγελισμός»

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα στην τελετή εγκαινίων της Αίθουσας Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης του Ειδικού Σχολείου «Ευαγγελισμός». Ένα έργο, το οποίο προστίθεται στις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, προκειμένου να δημιουργηθούν εντός των ειδικών σχολείων οι απαραίτητες υποδομές, και συνεπώς νέες προϋποθέσεις, όσον αφορά στην εκπαίδευση, τη θεραπευτική παρέμβαση, την ψυχαγωγία, τη δραστηριοποίηση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών που φοιτούν σε αυτά.

Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ, ο οποίος ως αποτέλεσμα της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης που διέπει διαχρονικά τη λειτουργία του, στέκεται σήμερα συνοδοιπόρος στην προσπάθεια αυτή του Υπουργείου. Λαμβάνοντας υπόψη το αίτημα του Συνδέσμου Γονέων και τις εισηγήσεις της διεύθυνσης και του προσωπικού σχετικά με τις ανάγκες των μαθητών και των μαθητριών του εν λόγω σχολείου, ο ΟΠΑΠ προχώρησε στην εξολοκλήρου χρηματοδότηση του παρόντος έργου.

Η νέα αίθουσα, παρέχει τη δυνατότητα εφαρμογής σύγχρονων θεραπευτικών προσεγγίσεων για τα παιδιά με αισθητηριακές, αναπτυξιακές, μαθησιακές, κινητικές και άλλες δυσκολίες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αναβάθμιση του σχολικού χώρου και στην αποτελεσματικότητα του έργου που καλούνται να επιτελέσουν οι εκπαιδευτικοί.

Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, αποδίδοντας σημαντική έμφαση στον εμπλουτισμό των παιδαγωγικών πρακτικών και των μαθησιακών αποτελεσμάτων των 75 παιδιών που φοιτούν στο σχολείο, εργοδοτεί πλήρως καταρτισμένο προσωπικό, παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες. Ενδεικτικά σημειώνω ότι οι παροχές και τα προγράμματα περιλαμβάνουν ειδική αγωγή και εκπαίδευση, λογοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, ειδική γυμναστική, φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία, υδροθεραπεία, θέατρο, ξυλουργική και στήριξη από εκπαιδευτικό ψυχολόγο. Παράλληλα, τη φροντίδα των παιδιών αναλαμβάνουν κάτω από τις οδηγίες του εκπαιδευτικού προσωπικού 27 έμπειροι σχολικοί βοηθοί/συνοδοί.

Το πρόγραμμα του Σχολείου επεκτείνεται μέχρι τις 4:00 το απόγευμα, στο πλαίσιο του θεσμού του Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου, ενώ, υπό την αιγίδα του Δήμου Γερίου και την επιχορήγηση του Υπουργείου, στο σχολείο λειτουργούσε μέχρι τη σχολική χρονιά 2020-2021 και καλοκαιρινό πρόγραμμα για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Για φέτος, θα λειτουργήσει πιλοτικά Θερινό Δημόσιο Σχολείο, από τις 26 Ιουνίου μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Επιπλέον, οι κτηριολογικές εγκαταστάσεις του Ειδικού Σχολείου «Ευαγγελισμός» έχουν αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, με την ανέγερση νέας πτέρυγας, την ανακαίνιση του γυμναστηρίου και της πισίνας και τη δημιουργία Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής. 

Φίλες και φίλοι,

Πρωταρχικό μέλημα του Υπουργείου είναι η ισότιμη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των παιδιών στην εκπαίδευση, προκειμένου να αναπτύσσουν τις δυνατότητές τους στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Στο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίζοντας το σύνθετο και  πολυεπίπεδο έργο που επιτελούν τα Ειδικά Σχολεία παγκύπρια αλλά και τις προκλήσεις που καλούνται διαχρονικά να αντιμετωπίσουν, στόχος μας είναι η περαιτέρω έμπρακτη στήριξη τους για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων τους και των συνθηκών φοίτησης των παιδιών.

Στις προγραμματικές δηλώσεις της διακυβέρνησης, προτεραιότητα αποτελεί η επαναξιολόγηση του θεσμού της ειδικής εκπαίδευσης στη βάση πολιτικών που διέπονται από τις αξίες της ισότητας, της αναγνώρισης και της αποδοχής της διαφορετικότητας. Στόχος είναι η ενίσχυση του Δημόσιου σχολείου για να μπορεί να απευθυνθεί σε όλους/ες τους/τις μαθητές/μαθήτριες με τρόπο που θα σέβεται τη διαφορετικότητα και τα ταλέντα τους. Σε συνεργασία με πολυθεματικές ομάδες εξειδικευμένων επιστημόνων και τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις ατόμων με αναπηρίες, εισάγουμε νέες πρακτικές, ευέλικτα αναλυτικά και διαφοροποιημένη διδασκαλία.

Με βάση τους σχεδιασμούς μας αλλά και τη βούλησή μας για συνεργασία και αξιοποίηση των προτάσεων και των εισηγήσεων των οργανωμένων συνδέσμων, των εκπαιδευτικών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, είμαι απόλυτα βέβαιη ότι θα πετύχουμε την περαιτέρω βελτίωση των παιδαγωγικών πρακτικών, του μαθησιακού κλίματος και των μαθησιακών αποτελεσμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, αγαπητά μου παιδιά,

Το έργο που παραδίδεται σήμερα σε εσάς, μέσα από την εξαίρετη προσφορά του ΟΠΑΠ, θα συμβάλει θετικά στην παροχή μιας πιο ολοκληρωμένης θεραπευτικής παρέμβασης και εκπαίδευσης.

Θέλω να είστε βέβαιοι ότι το Υπουργείο θα βρίσκεται δίπλα σας στο έργο που καλείσθε να επιτελέσετε, συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην επίτευξη του κοινού μας στόχου για τη διασφάλιση της πλήρους και αποτελεσματικής συμμετοχής των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνία.

ΙΠ