Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-06-2023 13:46

Συναντήσεις της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής της στην Ιρλανδία

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συναντήσεις της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ιρλανδία, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιρλανδίας, κ. Seán Ó Fearghaíl. Σε όλες τις συναντήσεις της Προέδρου της Βουλής, παρέστη η Πρέσβης της Κύπρου στην Ιρλανδία, κα Χάρις Χριστοδουλίδου.

Χθες, η Πρόεδρος της Βουλής, έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Ιρλανδίας κ. Michael D. Higgins. Καλωσορίζοντας την κα Δημητρίου, ο κ. Higgins, υπογράμμισε τη στήριξη της χώρας του, στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού στη βάση αρχών. Πρέπει τόνισε, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να επανεύρει το όραμα της και τα κράτη μέλη να στηρίξουν περισσότερο την Κύπρο, υιοθετώντας μια θεσμικά ισχυρή στάση που θα εδράζεται σε κοινές αρχές. Η Πρόεδρος της Βουλής, εξέφρασε ευχαριστίες  για τη διαχρονική θέση αρχών και τη σταθερή στήριξη της Ιρλανδίας στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Συμφώνησε δε με τη διαπίστωση του κ. Higgins ως προς την ανάγκη της ακλόνητης προσήλωσης στις θεμελιώδεις αρχές που συνθέτουν το ευρωπαϊκό όραμα χωρίς εξαιρέσεις και αποφεύγοντας την λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιρλανδίας κ. Seán Ó Fearghaíl, σημειώθηκαν οι στενοί δεσμοί και οι ομοιότητες που συνδέουν τις δύο χώρες, ως μικρά νησιωτικά κράτη της ΕΕ. Η κα Δημητρίου εξέφρασε βαθιά εκτίμηση για την θέση αρχών και την έμπρακτη στήριξη της Ιρλανδίας, ως μιας χώρας που επίσης βιώνει τη διαίρεση, στις προσπάθειες για συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η στάση αυτή, σημείωσε η κα Δημητρίου, αντανακλάται στη μακρόχρονη συνεισφορά της Ιρλανδίας στην UNFICYP και στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων. Οι δύο Πρόεδροι χαρακτήρισαν πολύτιμη και αναγκαία την συνεργασία δύο μικρών κρατών όπως η Κύπρος και η Ιρλανδία, τόσο στο διμερές όσο και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, υπό το φως των σύνθετων προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ. Κοινή ήταν δε η διαπίστωση ότι μόνο με ενότητα και συνεργασία μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις αυτές. Ειδικότερα επισημάνθηκε η ανάγκη ίσης εκπροσώπησης των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και η ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης στο επίπεδο της ΕΕ του τοξικού περιβάλλοντος εναντίον πολιτικών προσώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο αποτρέπει τις γυναίκες και τους νέους να αναμειχθούν στην πολιτική.  

Οι δύο Πρόεδροι υπογράμμισαν την βούληση και πρόθεσή τους για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων μέσω αυξημένων ανταλλαγών σε διάφορα επίπεδα, αναδεικνύοντας έτι περαιτέρω την πρόσθετη αξία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας για την προώθηση της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες, όπως η τεχνολογία και καινοτομία, η ενέργεια, η γεωργία, η δικαιοσύνη και η εκπαίδευση. Ειδικότερα σε ότι αφορά τον τομέα της εκπαίδευσης, αντηλλάγησαν απόψεις για ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, με προώθηση των φοιτητικών ανταλλαγών μέσω προγραμμάτων όπως το ERASMUS καθώς και της διεύρυνσης συνεργασιών μεταξύ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας.

Στην Ιρλανδική Βουλή, η κα Δημητρίου είχε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Μεικτής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Μεικτής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου, κ. Charlie Flanagan και κ. Brendan Howlin, αντίστοιχα, και Μέλη των δύο Επιτροπών. Κατά τη συνάντηση και με αφορμή την πρόσφατη παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, η Πρόεδρος της Βουλής στηλίτευσε τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις εις βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι οι διχοτομικές αξιώσεις της τουρκικής πλευράς μας απομακρύνουν ολοένα και περισσότερο από το στόχο της επανένωσης της χώρας μας και δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αποδεκτές γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε με νομιμοποίηση της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Στη βάση αυτών των ίδιων αρχών που παραβιάζονται κατάφωρα στην Κύπρο από την Τουρκία, επισήμανε η κα Δημητρίου, η Κυπριακή Δημοκρατία στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της και ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ανεξαρτήτως του κόστους που επωμίστηκε η χώρα.

Ο κ. Flanagan υπογράμμισε τη διαχρονική στήριξη της Ιρλανδίας στον αγώνα της Κύπρου, σημειώνοντας παράλληλα πως και οι δύο χώρες έχουν σημαντικό ρόλο να επιτελέσουν ως εταίροι εντός της ΕΕ στην προσπάθεια διαφύλαξης των δημοκρατικών αρχών και της διεθνούς νομιμότητας, μέσω και της πολλαπλής στήριξης που παρέχουν στην Ουκρανία και τον λαό της. Ο κ. Howlin, τόνισε την ετοιμότητα της Ιρλανδίας να συνεχίσει να στηρίζει το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Η Πρόεδρος της Βουλής είχε επίσης συνάντηση χθες, με τον Υφυπουργό αρμόδιο για τη Νομοθετική Μεταρρύθμιση κ. James Browne. Η κα Δημητρίου εξήρε τη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ιρλανδίας στους τομείς της δικαιοσύνης και της ισότητας, κάνοντας ειδική μνεία στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία και συντονισμό των δύο χωρών στους κόλπους της ΕΕ, οι οποίες μαζί με τη Μάλτα έχουν νομικό σύστημα Κοινού Δικαίου. Εξάλλου, έγινε ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν στην ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στη νομοθεσία, στη στρατηγική για την προστασία των θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και στο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας. Ο κ. Browne υπογράμμισε, τέλος, την σημασία διαφύλαξης της πολυμερούς συνεργασίας και του κράτους δικαίου ως εχέγγυα για την ενίσχυση του ρόλου των μικρών και μεσαίου μεγέθους κρατών.

Αργότερα το απόγευμα, η Πρόεδρος της Βουλής προσφώνησε την Ολομέλεια της Γερουσίας και, στη συνέχεια, παρακολούθησε μέρος των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου ο Πρόεδρος του Σώματος χαιρέτισε την παρουσία της.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το ιστορικό πανεπιστήμιο Trinity College Dublin, όπου ενημερώθηκε από την Αντιπρόεδρο Διεθνούς Συνεργασίας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια δρα Emma Stokes για την λειτουργία και τις σχολές του Πανεπιστημίου και είχε επίσης συνάντηση με τον Επίκουρο Καθηγητή Αρχαίου Εικαστικού και Υλικού Πολιτισμού δρα Γιώργο Παπαντωνίου στο Τμήμα Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου όπου διδάσκεται κυπριακή αρχαιολογία. Τονίστηκε δε η σημασία αύξησης των εκπαιδευτικών ανταλλαγών μεταξύ κυπρίων και ιρλανδών φοιτητών στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.  

Προ της ολοκλήρωσης της επίσημης επίσκεψής της στην Ιρλανδία, η Πρόεδρος της Βουλής έγινε σήμερα δεκτή από τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Leo Varadkar. Κατά τη συνάντηση η κα Δημητρίου ενημέρωσε εκτενώς τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό για την παρούσα κατάσταση όσον αφορά στο Κυπριακό πρόβλημα, υπογραμμίζοντας τα οφέλη και τις ευκαιρίες που θα προκύψουν από την επανένωση της Κύπρου, δεδομένης της σημαντικής γεωστρατηγικής της θέσης. Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην επιδεινούμενη κατάσταση στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεπεία του συνεχιζόμενου εποικισμού. Η κα Δημητρίου επανέλαβε τη θέση αρχών και σταθερή στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ουκρανία και το λαό της, παρά τις οικονομικές επιπτώσεις για τη χώρα.  

Η Πρόεδρος της Βουλής επιστρέφει στην Κύπρο ξημερώματα της Πέμπτης 15 Ιουνίου 2023.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)