Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-06-2023 15:06

Υπογραφή Προγράμματος Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Επιστημονικής Έρευνας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Νεολαίας

Πρόγραμμα Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στους τομείς της Εκπαίδευσης, Επιστημονικής Έρευνας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για τα έτη 2023 – 2026, υπογράφηκε σήμερα από την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Αθηνά Μιχαηλίδου, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, και την Επικεφαλής του Γραφείου Πολιτιστικής Διπλωματίας στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, κ. Nurit Tinari, εκ μέρους του Κράτους του Ισραήλ, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Στην τελετή υπογραφής παρευρέθηκε ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο κ. Όρεν Ανόλικ, καθώς και εκπρόσωποι από τις αρμόδιες Διευθύνσεις και Οργανισμούς που υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και συνέβαλαν στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου του συγκεκριμένου Προγράμματος Συνεργασίας. Παρευρέθηκαν, επίσης, εκπρόσωποι από το Υφυπουργείο Πολιτισμού, το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και το Κρατικό Αρχείο, καθότι στο Πρόγραμμα περιλαμβάνονται και πρόνοιες που αφορούν στους τομείς αρμοδιότητάς τους, καθώς και εκπρόσωπος από το Υπουργείο Εξωτερικών.   

Η υπογραφή του Προγράμματος Συνεργασίας εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για διεθνοποίηση της κυπριακής εκπαίδευσης και προώθηση της σύγχρονης κυπριακής καλλιτεχνικής δημιουργίας και του κυπριακού αθλητισμού στο διεθνές γίγνεσθαι, ενώ εξυπηρετεί ταυτόχρονα και τον στόχο της Κυβέρνησης για σχεδιασμό μιας στρατηγικής πολιτιστικής διπλωματίας που να αναδεικνύει την Κύπρο ως κόμβο πολιτισμού και πύλη της Ευρώπης από την Ανατολή.

Με το συγκεκριμένο Πρόγραμμα Συνεργασίας επιδιώκεται η αναβάθμιση της συνεργασίας της Κύπρου με το Ισραήλ σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και η προαγωγή των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Έρευνας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Νεολαίας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, με το εν λόγω Πρόγραμμα επιδιώκεται η ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων Αρχών των δύο κρατών, σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως: (1) η Ανώτερη Eκπαίδευση και η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, (2) η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, (3) η σχολική αυτονομία, (4) η ειδική εκπαίδευση, (5) η εκπαίδευση για «χαρισματικά» παιδιά, (6) η τυπική και άτυπη εκπαίδευση, (7) η εκπαίδευση ενηλίκων και δια βίου μάθηση, (8) η εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, (9) η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, (10) η συνεισφορά των νέων στην κοινωνία, (11) η διεπιστημονική μάθηση (λογοτεχνία, κινηματογράφος κ.ά.), (12) οι αθλητικές ανταλλαγές, (13) η πολιτιστική κληρονομιά και αρχαιολογία, καθώς και (14) η εκπαίδευση και έρευνα για το Ολοκαύτωμα.

ΙΠ