Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-06-2023 19:12

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών στη δημοσιογραφική διάσκεψη για τη λειτουργία του Κέντρου Πράσινης και Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας

Αγαπητέ Δήμαρχε Αραδίππου,
Αγαπητή Εκτελεστική Διευθύντρια του Πανεπιστημίου Λεμεσού,
Διευθυντή Βιομηχανίας και Καινοτομίας του ΚΕΒΕ,
Κυρίες και Κύριοι,
Είναι με μεγάλη χαρά που λαμβάνω μέρος στη Δημοσιογραφική αυτή Διάσκεψη που οργανώνει ο Δήμος Αραδίππου για τη δημιουργία του Κέντρου Πράσινης και Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας. Μιας σημαντικής πρωτοβουλίας που έχει αναληφθεί από τον Δήμο Αραδίππου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λεμεσού.
Το Κέντρο αυτό του Δήμου Αραδίππου, αξιοποιώντας την επιστημονική γνώση του πανεπιστημιακού Ιδρύματος, θα προσφέρει τα μέσα και εργαλεία για ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων που θα στοχεύουν στην πράσινη και ψηφιακή επιχειρηματικότητα.
Οι υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης του μπορούν να αποβούν επωφελείς για τις επιχειρήσεις, οι οποίες, στόχος είναι, μέσα από την ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών και πρακτικών, να καταστούν πιο ανταγωνιστικές, καινοτόμες, εξωστρεφείς και δυναμικές τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και διεθνές επίπεδο.
Από τις πρώτες κιόλας γραμμές του θεματολογίου της Πράσινης Ευρωπαϊκής Συμφωνίας, αναδεικνύεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος των Τοπικών Αρχών για την επιτάχυνση και στήριξη της μετάβασης σε όλους τους περιβαλλοντικούς τομείς και για τη δημιουργία μιας σταθερής πορείας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς.
Κάτω από αυτή την ομπρέλα, Τοπικές Αρχές, Πανεπιστημιακά ιδρύματα, επιχειρήσεις και πολίτες καλούνται να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να οικοδομήσουν ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, στο οποίο θα επιδιώκεται η προστασία του περιβάλλοντος και η μεγιστοποίηση των ωφελειών για την υγεία και την καθημερινή ποιότητα ζωής.
Ως Υπουργείο Εσωτερικών και ως Κυβέρνηση χαιρετίζουμε τη συνεργασία αυτή, η οποία θεωρείται αμοιβαία επωφελής, καθότι δίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη και την προώθηση βιώσιμων και καινοτόμων πρακτικών σε διάφορους τομείς, όπως η περιβαλλοντική προστασία, η ενεργειακή απόδοση, η αειφορία και η πράσινη οικονομία.
Ευελπιστούμε ότι τέτοιου είδους συνεργασίες θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και για άλλες τοπικές αρχές, αλλά και άλλους φορείς.
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα διέπει τη λειτουργία των δήμων από την 1.7.2024, προβλέπει σαφείς αρμοδιότητες των δήμων στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας και καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, καθώς και της κοινωνικής πρόνοιας και κοινωνικής συνοχής. Με αυτό τον τρόπο, όπως προβλέπει και ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων, που στόχο έχουν τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο, διενεργείται από τις αρχές οι οποίες είναι πιο κοντά στον πολίτη.
Αγαπητοί,
Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ουσιαστική συνθήκη για ισχυρή ανταγωνιστικότητα και συνεπώς βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Γι' αυτό κλείνοντας επιτρέψτε μου να συγχαρώ και πάλι τον Δήμο Αραδίππου, αλλά και το CIIM Bioeconomia Centre του Πανεπιστημίου Λεμεσού, για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία και να ευχηθώ τα βέλτιστα αποτελέσματα στην υποστήριξη για πιο σύγχρονες και πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις στην Αραδίππου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

(ΕΦ)