Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-06-2023 13:04

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εκδήλωση / Συναυλία Τelethon 2023

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στην αποψινή εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των γενικότερων δράσεων του TELETHON 2023, ενός θεσμού που από το 1994 καθιερώθηκε στη χώρα μας, από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και τον Σύνδεσμο Μυοπαθών Κύπρου. Ενός θεσμού που δείχνει, εδώ και 29 χρόνια, τις ευαισθησίες της κοινωνίας μας και συμπαραστέκεται ουσιαστικά σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Αυτό που αποδεικνύεται εδώ και τόσα χρόνια είναι πως η ευαισθητοποίηση της κυπριακής κοινωνίας προς τον πόνο των συνανθρώπων μας και η ανιδιοτελής προσπάθεια για συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας χρόνο με τον χρόνο ενισχύεται. Ενισχύεται και προσφέρει έμπρακτη στήριξη σε ασθενείς με νευρολογικές και γενετικές παθήσεις, καθώς επίσης χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων που διεξάγονται από επιστήμονες του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ).

Σ’ ένα σύγχρονο κράτος, η υγεία και κυρίως η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την ποιότητα ζωής, πράγμα το οποίο ως πολιτεία, ως διακυβέρνηση του τόπου, έχουμε ως βασικό μέλημα και ύψιστη προτεραιότητα.

Η πρακτική εφαρμογή μιας εκ των μεγαλύτερων μεταρρυθμίσεων στον τόπο μας και η σημαντικότερη στον τομέα της υγείας, η εισαγωγή του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου 2019, αναμφίβολα, άνοιξε νέους ορίζοντες στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Μέσα από ένα σύστημα καθολικό, χωρίς αποκλεισμούς, λειτουργικό, αποδοτικό και οικονομικά βιώσιμο, διασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των πολιτών μας σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Όπως όλες οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις, σε όλες τις χώρες, έτσι και στην περίπτωση του ΓεΣΥ, προκύπτουν, και είναι αναμενόμενο, προκλήσεις και προβλήματα, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με βασικό ζητούμενο την ενίσχυση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών, βασικός στόχος και επιδίωξη της διακυβέρνησής μας είναι ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του συστήματος.

Θέλω να ξεκαθαρίσω, να μην υπάρχει καμιά απολύτως αμφιβολία, ότι η φιλοσοφία του ΓεΣΥ δεν πρόκειται να αλλάξει. Και ήθελα απόψε να διαβεβαιώσω όλους ότι η θέση της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη σε αυτό το θέμα και δεν τίθεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, το οποίο τάχθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πολίτες, δίπλα στους ασθενείς, μέσω του ΓεΣΥ έχει καταφέρει αυτά τα 33 χρόνια ύπαρξης και προσφοράς του, να τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης και να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο ως περιφερειακό κέντρο έρευνας και αριστείας, προσφοράς και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και εκπαίδευσης στα επιστημονικά και κοινωνικά δρώμενα της Κύπρου και είμαστε περήφανοι γι αυτό.

Το πολυεπίπεδο έργο του Ινστιτούτου είναι σε όλους μας γνωστό, είτε μέσω της ιατρικής περίθαλψης που παρέχει στους ασθενείς είτε μέσω της πρωτοποριακής έρευνας και της παροχής προγραμμάτων μεταπτυχιακής εκπαίδευσης. Ήμουν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την αποφασιστική συμβολή του Ινστιτούτου όταν ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού, χωρίς να παραγνωρίζουμε τη σημασία του Ινστιτούτου στο θέμα των αγνοουμένων μας και τη σημαντική δουλειά που έχετε κάνει. Αξιοποιώντας το γεγονός ότι είναι Κέντρο Αριστείας, είχαμε υπογράψει ένα Μνημόνιο Συνεργασίας και σε πολλές περιπτώσεις όταν ήμουν Υπουργός Εξωτερικών φέρναμε στο Ινστιτούτο ξένες προσωπικότητες, τους διαπιστευμένους στην Κύπρο αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών, για να αναδείξουμε τη σημασία του Ινστιτούτου, που δεν περιορίζεται στην επικράτεια της χώρας μας.

Σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε ουσιαστικά το πολύ σημαντικό έργο που επιτελείτε.

Την ίδια στιγμή, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στον Σύνδεσμο Μυοπαθών Κύπρου, που από την ίδρυσή του το 1986, αγκάλιασε ως μέλη του, παιδιά και ενήλικες, από όλη την Κύπρο που πάσχουν από νοσήματα, γενικότερα όλες τις κατηγορίες νευρομυικών παθήσεων που αποτελούν μια ανομοιογενή ομάδα γενετικών ή επίκτητων ασθενειών με πολλαπλές αιτιολογίες.

Οι δράσεις του Συνδέσμου αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα της έμπρακτης συμβολής και του οφέλους που ο εθελοντισμός, λειτουργώντας σε οργανωμένη βάση, σε ένα Σύνδεσμο, μπορεί να αποφέρει στη σύγχρονη κοινωνία.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι μυϊκές παθήσεις προκαλούν πολλαπλά προβλήματα σε ατομικό και σε οικογενειακό επίπεδο, αυξάνοντας το κόστος ζωής των μυοπαθών, δημιουργώντας την ανάγκη για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, συνοδείας, προμήθειας τεχνολογικού εξοπλισμού, ψυχοκοινωνικής στήριξης και κοινωνικοποίησης.

Σας διαβεβαιώ ότι, ως Πολιτεία, στεκόμαστε στο πλευρό σας, είχα την ευκαιρία την περασμένη βδομάδα να παρευρεθώ στο ΡΙΚ, στην εναρκτήρια εκπομπή, με μια οικογένεια, ένα παιδάκι που έχει τέτοιου είδους ιδιαιτερότητες, και ειδικότερα όσον αφορά τα θέματα συνοδείας για τα παιδιά μας, είναι κάτι που, μαζί με κάποια άλλα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Υγείας, θα δούμε με την κα Κανάρη και σύντομα θα προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις.

Η αποψινή συναυλία είναι ένα αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας.

Θέλω να κλείσω ευχαριστώντας τον ΟΠΑΠ, τον Όμιλο Καραμοντάνη, το ΡΙΚ, τον Alpha, όλους αυτούς που διαχρονικά στηρίζουν το Telethon και μας δίνουν την ευκαιρία, ο καθένας μέσα από το υστέρημά του, μέσα από τη δική του δράση, να ενισχύσει τέτοιου είδους σημαντική δουλειά που γίνεται στον τόπο μας.

 

(ΡΜ/ΙΣ/MB)