Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-06-2023 18:00

Η βουλεύτρια κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου συμμετείχε σε συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις εκλογές στην Τουρκία

Στο πλαίσιο των εργασιών του 3ου Μέρους της Συνόδου 2023 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), η βουλεύτρια κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου συμμετείχε σε συζήτηση στην Ολομέλεια της Συνέλευσης για την παρακολούθηση των γενικών εκλογών στην Τουρκία, που διεξήχθησαν στις 14 και 28 Μαΐου 2023.

Η κα Ερωτοκρίτου χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητική τη διαπίστωση της Συνέλευσης ότι η Τουρκία δεν πληροί τις βασικές αρχές που απαιτούνται για τη διεξαγωγή δίκαιων και δημοκρατικών εκλογών. Επισήμανε ότι η συνεχιζόμενη φυλάκιση σημαντικών προσωπικοτήτων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, ακόμα και μετά τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του  Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), ο περιορισμός της ελευθερίας των μέσων μαζικής επικοινωνίας, καθώς και η απουσία των απαιτούμενων δημοκρατικών προϋποθέσεων για μια δίκαιη προεκλογική εκστρατεία, είναι ενδεικτικά της φθίνουσας  δημοκρατικής πορείας  της χώρας.

Η κα Ερωτοκρίτου επισήμανε επίσης ότι ο πρώην συν-πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών, δικηγόρος Selahattin Demirtaş, παραμένει στη φυλακή από το 2016, γεγονός που αντιβαίνει στη σχετική απόφαση του ΕΔΔΑ του 2020, για την  άμεση απελευθέρωσή του και την αποκατάσταση των βασικών δικαιωμάτων του. Η κα Ερωτοκρίτου επέκρινε εξάλλου τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, στις 30 Απριλίου 2023 περί μη αποφυλάκισης του κ. Demirtaş, υπογραμμίζοντας ότι, ενόσω ο κ. Erdoğan θα βρίσκεται στην εξουσία, οι αρχές και αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και οι συστάσεις των θεσμικών του οργάνων, θα συνεχίσουν να περιφρονούνται.

Το ίδιο ανέφερε η κα Ερωτοκρίτου ισχύει στην περίπτωση του φιλάνθρωπου και ακτιβιστή των πολιτικών δικαιωμάτων Osman Kavala, εξακολουθεί επίσης να βρίσκεται στη φυλακή εκτίοντας ποινή ισόβιας κάθειρξης, κατά παράβαση σχετικής απόφασης του ΕΔΔΑ, η Κύπρια βουλεύτρια κάλεσε τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να προασπιστούν χωρίς εξαιρέσεις, τις αρχές και αξίες του Οργανισμού, ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία  και αποτελεσματικότητά του.

 (Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)