Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-06-2023 18:03

Ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης συμμετείχε σε συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις εκλογές στην Τουρκία

Άρχισαν σήμερα στο Στρασβούργο οι εργασίες του 3ου Μέρους της Συνόδου 2023 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ). Ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης πήρε μέρος σε συζήτηση στην Ολομέλεια για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Τουρκία, τον περασμένο Μάιο 2023, τις οποίες παρακολούθησε επιτόπου η Αd Hoc Επιτροπή της ΚΣΣΕ, στην οποία συμμετείχε.

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία αποτελεί το μόνο κράτος μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης που τέθηκε εκ νέου υπό καθεστώς πλήρους παρακολούθησης των δεσμεύσεων και υποχρεώσεων του έναντι του Οργανισμού, ο Κύπριος βουλευτής ανέφερε ότι οι πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία επιβεβαίωσαν όλες τις προηγούμενες ανησυχίες της ΚΣΣΕ για την επιδείνωση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών, του κράτους δικαίου και της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και ότι εν μέσω αυτού του κλίματος δεν κατέστη δυνατή η διεξαγωγή δίκαιων, ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.

Ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε ότι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, εντάθηκαν οι προσπάθειες φίμωσης και καταστολής της αντίθετης άποψης και των πολιτικών αντιπάλων του κυβερνώντος κόμματος. Ειδικά για το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, που αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στη χώρα, ο κ. Λουκαΐδης στηλίτευσε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για απαγόρευσή του και την αποστέρηση από αυτό της δυνατότητάς του να κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές, αλλά και των απαραίτητων χρηματικών πόρων για την προεκλογική και όχι μόνο δράση του. Έντονα επικριτικός ήταν δε ο κ. Λουκαΐδης για τη συνεχιζόμενη κράτηση χιλιάδων πολιτών, μεταξύ αυτών και αιρετών εκπροσώπων, όπως ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών κ. Suleyman Demirtas, καθώς και ο φιλάνθρωπος, ακτιβιστής, κ. Osman Kavala, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για άμεση αποφυλάκισή τους και τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο κ. Λουκαΐδης επισήμανε ότι η επίκληση ορισμένων προνοιών του τουρκικού ποινικού κώδικα, η αντιτρομοκρατική νομοθεσία και ηπιο πρόσφατη νομοθεσία για την παραπληροφόρηση έχουν ουσιαστικά δημιουργήσει ένα καθεστώς τρομοκρατίας και καταστολής του δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου και οποιασδήποτε επικριτικής φωνής, με αποτέλεσμα να είναι διάχυτη η αυτολογοκρισία. Επισήμανε επίσης ότι ο έλεγχος της μεγάλης πλειοψηφίας των μέσων μαζικής επικοινωνίας και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, προσέδωσε σαφές πλεονέκτημα στον κ. Ερντογάν, ενώ στην αντίληψη του κόσμου, υπήρξε ταύτιση μεταξύ κράτους και του κυβερνώντος κόμματος.

Καταλήγοντας, ο κ. Λουκαΐδης προειδοποίησε ότι η νίκη του κ. Ερντογάν ενδεχομένως να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη όξυνση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης και σε περαιτέρω υπονόμευση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο,  τόνισε ο κ. Λουκαΐδης, θα πρέπει το Συμβούλιο της Ευρώπης να επιδείξει μηδενική ανοχή, παρά τις όποιες σκοπιμότητες ή ιδιοτελή συμφέροντα δυνατόν να υπάρχουν σε σχέση με την Τουρκία.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)