Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-06-2023 12:04

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στο συνέδριο με θέμα «Η έννοια του Δημοσίου Συμφέροντος στην Κυπριακή Έννομη Τάξη και πέραν αυτής»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι και έχω την τιμή να προλογίζω το σημερινό συνέδριο με κεντρικό θέμα «Η έννοια του Δημοσίου Συμφέροντος στην Κυπριακή Έννομη Τάξη και πέραν αυτής», το οποίο διοργανώνει η νεοσύστατη Ακαδημία της Νομικής Υπηρεσίας. Ως εκ τούτου, επιτρέψτε μου εκ προοιμίου να συγχαρώ τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Γιώργο Σαββίδη και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Σάββα Αγγελίδη, για την πρωτοβουλία τους να συστήσουν την Ακαδημία της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία εμπίπτει μεταξύ των πολυσχιδών μεταρρυθμίσεων που εισήγαγαν με την ανάληψη των καθηκόντων τους το 2020, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της δομής, της οργάνωσης και της λειτουργίας της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

Ενός ανεξάρτητου θεσμού, εκ των κορυφαίων στη Δημοκρατία, που έχει νευραλγικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους, στην προάσπιση του Κράτους Δικαίου και που, αναντίλεκτα, συνιστά βασικό πυλώνα του νομικού συστήματος στη χώρα μας. Εξ ου και οποιαδήποτε θετική αλλαγή ή βήμα εκσυγχρονισμού που αφορά στη Νομική Υπηρεσία, αποτελεί και ένα περαιτέρω βήμα εκσυγχρονισμού του τομέα της δικαιοσύνης στον τόπο μας.

Η σύσταση της Ακαδημίας της Νομικής Υπηρεσίας, ενός φορέα με οδοδείκτη την επένδυση και τη διάχυση της γνώσης – είναι μια πρωτοβουλία που μέσω της συστηματικής, σφαιρικής και πολύπλευρης επιμόρφωσης, θα παρέχει στους λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας τα εργαλεία προς αποτελεσματικότερη διαχείριση των απαιτήσεων και προκλήσεων του επαγγελματικού τους έργου. Σε ένα μεταγενέστερο στάδιο, οι δραστηριότητες της Ακαδημίας θα επεκταθούν προς την επιμόρφωση λειτουργών σε τμήματα της Δημόσιας Υπηρεσίας που καλούνται να διαχειριστούν νομικής φύσεως θέματα, αλλά και σε κοινωνικά σύνολα, για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Νομικής Υπηρεσίας. Άλλωστε, η επένδυση στη διά βίου εκπαίδευση είναι αναγκαία για οργανισμούς που επιδιώκουν την εξωστρέφεια, και τούτο με την υπόμνηση ότι ποτέ προηγουμένως δεν υπήρξε όμοιο θεσμοθετημένο Σώμα υπεύθυνο για την εκπαιδευτική ανάπτυξη των λειτουργών του Δημοσίου σε νομικής φύσεως θέματα. Ας μην ξεχνάμε ότι η επιμόρφωση είναι μια σημαντική επένδυση που αποφέρει πολλαπλά άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη για την κάθε υπηρεσία, γι’ αυτό ως Κυβέρνηση οφείλουμε να συγχαρούμε για την πρωτοβουλία αυτή.

Όσον αφορά στο σημερινό Συνέδριο, θα ήθελα κατ’ αρχάς να σημειώσω ότι τέτοιας φύσεως και έκτασης συνέδρια προσθέτουν στον ουσιαστικό δημόσιο διάλογο σε θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Οι δε απόψεις των ειδικών σε αυτής της φύσεως τα θέματα βοηθούν να τοποθετηθούν, στη σωστή τους διάσταση, νομικές έννοιες που ενίοτε λαμβάνουν στη δημόσια σφαίρα αναγνώσεις άλλες, πέραν της καθαρά νομικής. Όπως είναι φυσικά και το δημόσιο συμφέρον, η έννοια του οποίου συναντάται σε όλους τους τομείς του δικαίου. Η δε εξυπηρέτησή του είναι ο υπέρτατος σκοπός άσκησης της δημόσιας εξουσίας, η οποία, επί της ουσίας, νομιμοποιείται και οριοθετείται από το δημόσιο συμφέρον το οποίο, ως ελαστική και δυναμική νομική έννοια, εξελίσσεται βάσει των εκάστοτε κοινωνικοπολιτικών και οικονομικών συνθηκών.

Ως εκ τούτου, θεωρώ, λοιπόν, ότι η πολύπλευρη προσέγγιση του θέματος που επιλέγηκε από τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας για να πραγματευτεί το σημερινό συνέδριο είναι και εύστοχη και ωφέλιμη, έχοντας υπόψιν ότι το δημόσιο συμφέρον ορίζεται και καθορίζεται βάσει των προνοιών του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ισχυόντων νόμων, όπως και όσων απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία είναι δεσμευτική για τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οποίου η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω ξανά ευαρέσκεια, τόσο για την πρωτοβουλία των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας και είμαι απόλυτα πεπεισμένος για το έργο που θα διεκπεραιώσει.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο Συνέδριο σας.

(ΡΜ/ΑΦ/ΣΧ)