Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-06-2023 14:41

Η βουλεύτρια κα Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν εκπροσώπησε την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (ΚΣΜ) σε Συζήτηση του Δικτύου των Ηνωμένων Εθνών για τη Μετανάστευση

Η βουλεύτρια κα Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, Μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (ΚΣΜ), συμμετείχε χθες διαδικτυακά, εκπροσωπώντας τη Συνέλευση, σε Συζήτηση του Δικτύου των Ηνωμένων Εθνών για τη Μετανάστευση, με θέμα την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου μεταναστών.

Στην παρέμβασή της, η κα Θεοδώρου Σούπερμαν εξέφρασε βαθιά θλίψη για το πρόσφατο πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, υπογραμμίζοντας ότι η θάλασσα της Μεσογείου έχει καταστεί η πιο θανατηφόρα οδός μετανάστευσης. Αδίστακτοι λαθρέμποροι, ανέφερε η Κύπρια βουλεύτρια, πλουτίζουν, εκμεταλλευόμενοι την ευαλωτότητα και την απελπισία ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις χώρες τους σε αναζήτηση της ασφάλειας και της ελπίδας για μια αξιοπρεπή ζωή.

Επισημαίνοντας ότι τα δίκτυα παράνομων διακινητών αποτελούν μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές οργανωμένου εγκλήματος με πολλές πολυπλοκότητες στην αντιμετώπισή της, η κα Σούπερμαν τόνισε την ανάγκη ενισχυμένης περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας και συντονισμένων προσπαθειών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε η κα Σούπερμαν, η ΚΣΜ συμβάλλει ενεργά στην αναθεώρηση και ενίσχυση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διακρατικού Εγκλήματος. Αναφέρθηκε, ειδικότερα, στην προώθηση από την ΚΣΜ του διαλόγου μεταξύ χωρών προέλευσης, διέλευσης και προορισμού προς επίτευξη ασφαλών επιστροφών και της ομαλής επανεισδοχής   και επανένταξης μεταναστών, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί και στην παρότρυνση της Συνέλευσης προς τα κράτη μέλη της να παρέχουν στους μετανάστες αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, μεταξύ άλλων, μέσω της διασφάλισης της πρόσβασής τους στη δικαιοσύνη, αλλά και σε βασικές υπηρεσίες, όπως η δημόσια υγεία και η εκπαίδευση.

Η κα Σούπερμαν επαναβεβαίωσε τη στήριξη της ΚΣΜ στους στόχους του Παγκόσμιου Συμφώνου του ΟΗΕ για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση και στη δημιουργία νόμιμων οδών μετανάστευσης. Ζήτησε, παράλληλα, εκ μέρους της ΚΣΜ, την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο, όπως επισήμανε, θα πρέπει να διασφαλίζει την αλληλεγγύη και ένα δίκαιο καταμερισμό ευθύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της μετεγκατάστασης και των υποβοηθούμενων εκούσιων επιστροφών.

Η κα Σούπερμαν, υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης, σύμφωνα με την ατζέντα του ΟΗΕ 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και εντατικοποίησης των διεθνών προσπαθειών για την ειρηνική επίλυση συγκρούσεων και τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, κοινωνικής ευημερίας και ανάπτυξης.

 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)