Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-06-2023 16:12

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου στην τελετή απονομής βραβείων για το πρόγραμμα «Σχολείο-Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Β΄ Παγκύπριο Διαγωνισμό Ευρωγνωσίας»

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στη σημερινή τελετή που διοργανώνεται με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του προγράμματος «Σχολείο-Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και τη βράβευση των μαθητών και μαθητριών της Β΄ Λυκείου που διακρίθηκαν στον Δεύτερο Παγκύπριο Διαγωνισμό Ευρωγνωσίας.

Θα ήθελα πριν από κάθε άλλη αναφορά να εξάρω τα αποτελέσματα της στενής συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας με το Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο. Χάρη στη συμβολή του Γραφείου προωθούνται δράσεις οι οποίες ενισχύουν την εύκολη προσαρμογή των νέων μας στη συνεχώς εξελισσόμενη ευρωπαϊκή κοινωνία, προσφέροντάς τους μοναδικές ευκαιρίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των δράσεων αυτών αποτελούν, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα και ο διαγωνισμός, τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάζονται σήμερα.

Το πρόγραμμα «Πανευρωπαϊκό Δίκτυο των Σχολείων-Πρεσβευτών», στο οποίο συμμετέχουν σχεδόν 1750 σχολεία εκ των οποίων 25 στην Κύπρο, 3700 εκπαιδευτικοί και 23000 μαθητές, στοχεύει να συμβάλει στη μετουσίωση σε πράξη ενός κοινού ευρωπαϊκού οράματος: Του οράματος της διαμόρφωσης του ενεργού, υπεύθυνου και δημοκρατικού Ευρωπαίου πολίτη που συμμετέχει ενεργά στα κοινά και στην οικοδόμηση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Αυτό το όραμα επιδιώκουμε να μεταφέρουμε και κάνουμε βίωμα για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας. Ως Ευρωπαίοι πολίτες έχουμε γαλουχηθεί με τις ίδιες οικουμενικές αξίες και ιδανικά, μοιραζόμαστε τις ίδιες προκλήσεις, τα ίδια οράματα, τις ίδιες φιλοδοξίες. Οράματα και φιλοδοξίες που έχουν πάντοτε γνώμονα την εμπέδωση της δημοκρατίας και την επικράτηση της ειρήνης.

Σήμερα, που ο κόσμος δοκιμάζεται από πληθώρα προκλήσεων, που η εισβολή στην Ουκρανία καταπατά τις αξίες και τις αρχές που υπερασπιζόμαστε, που η δική μας πατρίδα παραμένει το μόνο μοιρασμένο ευρωπαϊκό κράτος, η Ένωση καλείται να ενδυναμώσει και να υπερασπιστεί τον ρόλο της δημιουργίας της.

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή είσαστε εσείς αγαπητά μου παιδιά. Όπως είπε και η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κα Roberta Metsola: «Είμαι αισιόδοξη. Είμαι πεπεισμένη ότι, λόγω της Ευρώπης, ο κόσμος που έρχεται θα είναι καλύτερος από αυτόν που αφήνουμε πίσω. Είμαι γεμάτη ελπίδα για το μέλλον (…), όταν κοιτάζω τους νέους σε όλη την Ευρώπη, ξέρω ότι το μέλλον είναι λαμπρό».

Είναι, λοιπόν, αδιαμφισβήτητα σημαντικό και δική μας υποχρέωση να ενισχύσουμε με τα απαραίτητα εφόδια τους νέους μας,  ως πολίτες που θα κληθούν να αναλάβουν το μέλλον και την πρόοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι υποχρέωσή μας να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους γύρω από το οικοδόμημά της, τον ρόλο και τη λειτουργία των θεσμών της. Να τους παρέχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους και να αντιληφθούν πώς μπορούν να συμμετέχουν ενεργότερα στη διαμόρφωση του δημόσιου βίου και στην εμπέδωση της δημοκρατίας και της ειρήνης. Αυτόν ακριβώς τον στόχο προωθεί το Υπουργείο, εντάσσοντας στη μαθησιακή διαδικασία σχετικές εκπαιδευτικές και άλλες δράσεις. Όπως μαρτυρούν τα αποτελέσματα του προγράμματος και του διαγωνισμού που θα παρουσιαστούν στη συνέχεια, μπορούμε να νιώθουμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το κοινό μας σπίτι την Ευρώπη και το μέλλον της.

Αγαπητά μου παιδιά,

Η προσπάθεια που καταβάλατε ήταν αξιέπαινη και σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Διαγωνιστήκατε με εκατοντάδες μαθητές απ’ όλη την Κύπρο και καταφέρατε να διακριθείτε μέσα από μία ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία. Μιας διαδικασίας, στο πλαίσιο της οποίας γίνατε κοινωνοί της ευρωπαϊκής πολυμορφίας και αλληλεγγύης, των ευρωπαϊκών θεμάτων και θεσμών. Να θυμάστε ότι εσείς είστε οι πρεσβευτές των αξιών και ιδανικών τα οποία διακρίνουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Αγαπητοί καθηγητές,

Ο ρόλος σας στην επιτυχία των δράσεων είναι, αναμφίβολα, καθοριστικός. Σας συγχαίρω για τον ενθουσιασμό, την ενεργητικότητα και την εργατικότητά σας και επικροτώ την προσπάθειά σας μέσα από την οποία πετυχαίνετε να φέρετε την Ευρώπη στις τάξεις σας και στη σχολική κοινότητα. Οι δράσεις, τα εργαστήρια, η προετοιμασία των μαθητών σας, αναβαθμίζουν πολλαπλά το εκπαιδευτικό σας έργο, ενισχύουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τοποθετούν πιο γερές βάσεις στη δημοκρατία.

Επιθυμώ, επίσης, να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στις Διευθύνσεις των σχολείων που συντόνισαν και στήριξαν το έργο των εμπλεκομένων.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμότατές μου ευχαριστίες στον κ. Ανδρέα Κεττή και τους λειτουργούς του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η αγαστή συνεργασία που αναπτύσσουν με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας αποτελεί πηγή γνώσης και πεδίο γόνιμου διαλόγου και προβληματισμού για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας. Κυρίως αποτελεί ισχυρό παράγοντα διεύρυνσης των οριζόντων τους.

Δεν έχω αμφιβολία ότι οι νέοι και οι νέες της Κύπρου μας, ως ενεργοί πολίτες, θα πρωτοστατήσουν στην οικοδόμηση της Ευρώπης που όλοι οραματιζόμαστε.

 ΙΠ/ΣΧ