Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-06-2023 21:48

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην Τελετή Αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Frederick

Είναι με μεγάλη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή Τελετή Αποφοίτησης των φοιτητών/τριών του Πανεπιστημίου Frederick. Η παρουσία μου εδώ αποτελεί ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης της πολύ σημαντικής δουλειάς που γίνεται από το Πανεπιστήμιό σας, μια δουλειά η οποία συμβαδίζει με τη δική μας προσπάθεια έτσι ώστε να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε ένα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο. Υπάρχει η υποδομή, τα πανεπιστήμια όπως το Frederick, που μπορούν να μας οδηγήσουν με επιτυχία σε αυτό τον στόχο.

Αγαπητοί μου απόφοιτοι, η σημερινή μέρα σηματοδοτεί για εσάς το τέλος μιας όμορφης και συνάμα απαιτητικής εποχής και την απαρχή μιας νέας, με πολλές προκλήσεις στις οποίες θα κληθείτε να αντεπεξέλθετε με επιτυχία.

Η εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Frederick σάς έχει προσφέρει όλα τα αναγκαία εφόδια για να ανταποκριθείτε με επιτυχία στο νέο σας ξεκίνημα για μια πετυχημένη επαγγελματική και προσωπική πορεία. Αποφοιτάτε απόψε από ένα σπουδαίο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα που έχει αναγνωριστεί τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γι’ αυτό, άλλωστε, φέτος σημείωσε εξαιρετική επιτυχία στις αξιολογήσεις των Times Higher Educational Impact Rankings 2023, που αξιολογούν και κατατάσσουν Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, ανάλογα με τις επιδόσεις τους, ως προς την προώθηση και υιοθέτηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Στη φετινή κατάταξη, ανάμεσα σε 1591 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα παγκοσμίως, το Πανεπιστήμιο Frederick κατατάχθηκε στα πρώτα 300 Πανεπιστήμια, λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία από όλα τα Πανεπιστήμια που συμμετείχαν από την Κύπρο και την Ελλάδα. 

Είναι σημαντικό να επισημάνω επίσης ότι το Πανεπιστήμιο Frederick είναι ένα από τα τρία κυπριακά Πανεπιστήμια που εξασφάλισαν μέσα από πολύ ανταγωνιστικές διαδικασίες, πλήρη συμμετοχή σε κοινοπραξία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Ως πλήρες μέλος της σχετικής κοινοπραξίας, το Πανεπιστήμιο Frederick είναι μέρος της προσπάθειας διαμόρφωσης ενός καινοτόμου, ανταγωνιστικού σε διεθνές επίπεδο και ελκυστικού χώρου εκπαίδευσης και έρευνας. 

Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ απόψε στον οραματιστή, τον ιδρυτή αυτού του σπουδαίου εκπαιδευτικού οικοδομήματος, και όχι μόνο, αλλά τον οραματιστή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο, τον Μιχάλη Φρειδερίκο.

Ανάμεσα σε πολλά άλλα, βοηθούσε οικογένειες και φοιτητές/τριες που είχαν ανάγκη, έβλεπε μπροστά και ήταν άνθρωπος που εξέπεμπε μεγάλη αγάπη προς τον πολίτη και ειδικά τους νέους. Ο πυρήνας της ύπαρξής του, και είναι κάτι που χαρακτηρίζει και θα χαρακτηρίζει το πανεπιστήμιο σε όλη την πορεία του, πάντα ήταν ο συνάνθρωπός του.

Κατάφερε να μοιράζεται το όνειρό του με τον καθένα, είτε ήταν ακαδημαϊκός είτε ερευνητής, κρατώντας ψηλά τις διαχρονικές αξίες και τη φιλοσοφία του με έμφαση πάντοτε στον φοιτητή και στην ποιότητα των σπουδών. Προς τιμήν του βραβεύονται κάθε χρόνο ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, φοιτητές/τριες και απόφοιτοι/ες, αλλά και ερευνητές που έχουν διαπρέψει σε διάφορους τομείς που συνάδουν με τις αρχές του ιδρυτή.

Η κυπριακή Πολιτεία, έχοντας πλήρη επίγνωση της μεγάλης σημασίας που έχει για τον τόπο η ποιοτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, προβαίνει συνεχώς στη λήψη στοχευμένων μέτρων, με απώτερο στόχο να μετατρέψουμε την πατρίδα μας σε ένα ποιοτικό εκπαιδευτικό κέντρο – επιμένω στο ποιοτικό διότι βλέπουμε και μια τάση συνεχώς για νέα πανεπιστήμια και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ως Πολιτεία γιατί το κλειδί για να μπορούμε να αναδειχθούμε σε ένα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης είναι η ποιότητα των σπουδών που θα προσφέρουμε στην Κύπρο. Και είναι κάτι που ως νέα Κυβέρνηση δίδουμε ιδιαίτερη σημασία, έτσι ώστε να μην γίνουν οι όποιες ενέργειες που θα οδηγήσουν στην ίδρυση πανεπιστημίων στη χώρα μας που θα είναι αποκλειστικά κερδοσκοπικού χαρακτήρα υποβαθμίζοντας την ποιότητα των προσφερόμενων σπουδών.

Είναι κάτι που μέσα στη στρατηγική, την οποία ετοιμάζουμε και θα είστε οι πρώτοι που θα μοιραστούμε μαζί σας το προσχέδιο των στόχων και επιδιώξεων μας, είναι μια βασική συνιστώσα.

 Ο στόχος, λοιπόν, είναι να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε ποιοτικό και αναβαθμισμένο περιφερειακό και διεθνές Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό Κέντρο. Ιδιαίτερη σημασία προσδίδεται στη διασφάλιση και στη βελτίωση της ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης μέσω του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, στη βάση ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων και προδιαγραφών, αλλά και πολιτικών που υιοθετεί το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για την προώθηση της ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση και δράσεων, τις οποίες θα ανακοινώσουμε προς επίτευξη αυτού του στόχου το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στόχος και φιλοδοξία μας ως νέα Κυβέρνηση είναι η ανάπτυξη τόσο των Δημόσιων όσο και των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων της χώρας μας, η στήριξη και η προώθηση της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου, όπως επίσης – και είναι κάτι που προσφέρεται μέσα από τα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου Federick– η προώθηση της έρευνας και καινοτομίας και η σύνδεση της όπως και της εκπαίδευσης γενικότερα με τις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας. Γιατί εκείνο που θέλουμε να πετύχουμε μέσα από την ενθάρρυνση των νέων μας να σπουδάζουν είναι να μπορούν να επιλέγουν τέτοιους κλάδους που αργότερα να μπορούν εύκολα να εργοδοτηθούν.

Αγαπητοί και αγαπητές απόφοιτοι/ες, με την ολοκλήρωση του κύκλου των σπουδών σας, ανοίγονται μπροστά σας νέοι ορίζοντες και νέες προοπτικές. Κάποιοι από εσάς θα συνεχίσετε νέες σπουδές, μεταπτυχιακές ή άλλες, και κάποιοι άλλοι θα αναζητήσετε επαγγελματική αποκατάσταση στον τομέα που έχετε επιλέξει.

Απόψε επισφραγίζεται η ολοκλήρωση μιας περιόδου που θα αναπολείτε πάντοτε με χαμόγελο και νοσταλγία. Ξέρω, υπήρχαν δύσκολες στιγμές, οι εξεταστικές περίοδοι, είχατε να περάσετε και την κρίση του κορωνοϊού που δεν ήταν ό,τι καλύτερο να είσαι φοιτητής, αλλά τα φοιτητικά χρόνια, να γνωρίζετε ότι είναι πάντοτε τα καλύτερα, γεμάτα νέες γνώσεις και δεξιότητες, φίλους και εμπειρίες. Άρα, απόψε θεωρώ ότι υπάρχει μια χαρμολύπη σε όλους εσάς.

Σας συγχαίρω για την επίτευξη του σημαντικού αυτού ορόσημου στη ζωή σας και σας παροτρύνω να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη γνώση και την εμπειρία που αποκτήσατε κατά τη διάρκεια των σπουδών σας.

Αδράξτε λοιπόν τη ζωή, τις ευκαιρίες που θα σας δοθούν, ανακαλύψτε τις δυνατότητές σας και εκμεταλλευτείτε τις πλήρως. Να παραμείνετε πάντοτε ανοιχτοί σε νέες προκλήσεις διαμορφώνοντας έτσι το δικό σας μέλλον.

Να είστε πάντοτε ευρηματικοί και να βρίσκετε λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας που, να είστε σίγουροι, θα είναι πολλά. Αναζητήστε και αμφισβητήστε. Η πρωτοτυπία και η καινοτομία είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων που δεν ακολούθησαν την πεπατημένη, που αμφισβήτησαν τα στεγανά και κατάφεραν να δουν τα πράγματα μέσα από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Και μην ξεχνάτε –είναι σημαντικό συστατικό της επιτυχίας σας– να είστε παθιασμένοι με ό,τι καταπιάνεστε και να ακολουθείτε πάντοτε τα όνειρά σας. Ο δρόμος προς την επιτυχία μπορεί να είναι δύσκολος, αλλά με αφοσίωση, σκληρή δουλειά και αντοχή, μπορείτε να φτάσετε στην κορυφή.

Ειδική μνεία δεν θα μπορούσα όμως παρά να κάνω και στους γονείς και στην οικογένειά σας, τους αφανείς ήρωες όλης αυτής της διαδρομής που σας στήριξαν και χωρίς αυτούς το ταξίδι σας προς την ακαδημαϊκή γνώση δεν θα ήταν εφικτό, γι’ αυτό και βρίσκονται απόψε εδώ περήφανοι για να μοιραστούν μαζί σας τη χαρά της επιτυχίας σας.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία σε ό,τι θα επιλέξετε και θα επιδιώξετε στο μέλλον. Πάντοτε να θυμάστε, όμως, πως το μεγαλύτερο και σημαντικότερο επίτευγμα είναι να παραμείνετε – και αυτό είναι ένα στοίχημα για όλους μας –  κατά τη διάρκεια της ζωής σας άνθρωποι με παιδεία, ήθος και αξιοπρέπεια. 

 (ΡΜ/ΕΠ)