Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-06-2023 08:14

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην τελετή αποφοίτησης της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου

Πλατεία Κέντρου Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Πανεπιστημιούπολης

Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

 

«Το σημαντικότερο είναι να μη σταματήσουμε να αμφισβητούμε. Η περιέργεια, εξάλλου, υπάρχει για κάποιον λόγο». Επιτρέψτε μου αφού έχω την τιμή να βρίσκομαι μπροστά σε απόφοιτους και απόφοιτες της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών να δανειστώ μία από τις διασημότερες φράσεις ενός από τους σημαντικότερους επιστήμονες όλων των εποχών, του Άλμπερτ Άινσταϊν. Μια φράση η οποία καθοδηγεί και συντροφεύει σκέψεις και συναισθήματά, από τότε που ήμουν στη θέση αυτή που βρίσκεστε εσείς απόψε.

Αγαπητέ πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου,

 Αγαπητά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας,

Αγαπητοί απόφοιτοι της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου,

Κυρίες και κύριοι,

Η παρουσία μου απόψε εδώ, μαζί σας, σε αυτή την τόσο κομβική στιγμή της ζωής σας, με γεμίζει συγκίνηση και ελπίδα. Συγκίνηση, όπως κάθε φορά που βρίσκομαι σε αυτόν τον χώρο, τον τόσο αγαπημένο και οικείο, γιατί συναισθάνομαι τον ενθουσιασμό και την αγωνία σας. Ελπίδα, γιατί το ανθρώπινο δυναμικό μιας χώρας, τα νέα μυαλά, οι νέες ιδέες είναι ό,τι πολυτιμότερο μπορεί να έχει. Ειδικότερα όταν πρόκειται για ένα κράτος σαν το δικό μας, σχετικά νεοσύστατο, ημικατεχόμενο, σε μια γεωγραφικά νευραλγική θέση, οι νέες και οι νέοι επιστήμονες που αποτελούν το «εργοστάσιο» -ας μου επιτραπεί η έκφραση- παραγωγής καινοτόμων ιδεών και πνευματικής εν γένει εργασίας, είναι το πιο βιώσιμο «προϊόν» για τη χώρα και τις επόμενες γενιές της.

Για κάποιους από εσάς η σημερινή μέρα ίσως να είναι η αφετηρία για την είσοδο στην αγορά εργασίας, για άλλους ίσως να σημαίνει τη συνέχεια στη γνώση και στην εξειδίκευση. Για όλους ωστόσο ένα σπουδαίο ταξίδι, ένας μεγάλος κύκλος ολοκληρώνεται απόψε με επιτυχία και σας συγχαίρω για αυτό. Αν θα μπορούσα να πω ένα και μόνο πράγμα, αυτό θα ήταν -ακόμα και τώρα που έχετε ένα ή και δύο πτυχία στα χέρια σας- να συνεχίσετε να αμφισβητείτε, να διατηρείτε το δικαίωμά σας να μην πείθεστε, αλλά πάντοτε να είστε σε θέση να επιχειρηματολογήσετε με αποδείξεις και να αιτιολογείτε τις θέσεις σας.

Να τιμάτε την επιστήμη σας. Γνωρίζετε πια τους βασικούς κανόνες της έρευνας, η οποία βασίζεται στην επιστημονική μέθοδο. Η επιστημονική μέθοδος, την οποία μας κληροδότησε η σπουδαία περίοδος της Αναγέννησης, είναι αυτή που μας οδήγησε εδώ που είμαστε σήμερα. Απέναντι στον κίνδυνο των ψευδών ειδήσεων, να τηρείτε ως κόρην οφθαλμού το μοναδικό επιβεβαιωμένο μοντέλο γνώσης και επιστήμης ιστορικά: παρατήρηση-υπόθεση - πείραμα - απόδειξη - συμπέρασμα.

Επιπλέον, να τιμάτε τα προνόμια της τεχνολογίας και τα οφέλη της, αλλά να τηρείτε το μέτρο. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας τεράστιας πολυεπίπεδης αλλαγής. Τεχνητή νοημοσύνη, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διασπορά ψευδών ειδήσεων, παραπληροφόρηση, συνωμοσιολογία, ρατσισμός, ξενοφοβία, άνοδος ακραίων κινημάτων στην καρδιά της Ευρώπης, κλιματική αλλαγή ορίζουν πλέον τον τρόπο ζωής μας ηθικά και πρακτικά. Όχημα για την πρόοδο δεν μπορεί να είναι άλλο από τη γνώση. Γι’ αυτό μη σταματάτε να τρέφετε την περιέργειά σας, αυτό το πρωτόγονο ένστικτο που οδήγησε τον άνθρωπο στην εξέλιξη και στη μάθηση. Με απόλυτο σεβασμό πάντα… Χωρίς καμία αλαζονεία… Με μέτρο… Προς όφελος μόνο της ανθρωπότητας ολόκληρης.

Φίλες και φίλοι,

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων έχουμε βαθιά επίγνωση της νομοθετικής μας ευθύνης, αλλά και για τον καίριο ρόλο της πολιτείας σε σχέση με τη μείωση της ανεργίας, τη διαφύλαξη των υφιστάμενων επαγγελματικών κατηγοριών και τη στήριξη καινούργιων, καθώς και την προώθηση της αριστείας. Η απαξίωση  των νέων ανθρώπων, κυρίως προς την πολιτική και τους πολιτικούς αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας της αποστολής μας… Την καθιστά πιο δύσκολη και πιο απαιτητική, αλλά και πιο απαραίτητη από ποτέ.

Θέλουμε οι νέοι και οι νέες μας, να έχετε εμπιστοσύνη στον τόπο και να μένετε, με την τεχνογνωσία σας, εδώ. Σας έχουμε ανάγκη γιατί εσείς είστε η κινητήριος δύναμη της χώρας προς το μέλλον. Μπορεί το brain drain της Κύπρου να μην είναι απειλητικό όσο άλλων χωρών, αλλά δεν παύει να μας ανησυχεί. Και επειδή αληθινά θεωρώ ότι η δική σας απουσία είναι μεγάλη απώλεια σάς διαβεβαιώ πως θα πράξω ό,τι είναι δυνατό για αλλαγή και εξέλιξη, ώστε ο κάθε πολίτης να βιώνει την έννοια του κράτους δικαίου, να αισθάνεται ότι υπάρχει ασφάλεια και αξιοκρατία, ώστε ο κάθε νέος/νέα να θέλει ολόψυχα να μείνει, να προσφέρει, να κάνει τον τόπο του, τον τόπο μας καλύτερο.

Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή σας, τη φωνή σας στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Πώς μπορείτε να μην έχετε λόγο για το πώς κυβερνάστε; Για το πώς κυβερνάται ο τόπος, πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις για σας;

Ν’ αναφερθώ, επιτρέψτε μου, σ’ ένα παράδειγμα πρόσφατο… Στη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων Μικρών Κρατών Ευρώπης, στο Λουξεμβούργο, υιοθετήθηκε σε κοινή δήλωση μετά από δική μας παρέμβαση η αναφορά για εξάλειψη των τοξικών συμπεριφορών στα social media, κάτι που αποθαρρύνει τη συμμετοχή στην πολιτική των νέων και των γυναικών.

 Οι πολιτικές χτίζονται με μικρά και μεγάλα, χαράζονται μέρα με τη μέρα, τα πράγματα δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη… Διεκδικήστε αυτό που σας αξίζει, μην παραιτείστε… Το «τίποτα δεν αλλάζει» δεν αποτελεί άλλοθι… Όλα μπορούν ν’ αλλάξουν. Χρησιμοποιείστε τη γνώση σας, την εμπειρογνωμοσύνη σας… Χορτάστε την περιέργεια σας… «Εκατομμύρια είχαν δει το μήλο να πέφτει, αλλά μόνο ο Νεύτωνας ρώτησε γιατί;» 

Εύχομαι από καρδιάς συγχαρητήρια σε όλους σας, καλή σταδιοδρομία και κάθε επαγγελματική και προσωπική επιτυχία! Στους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου εύχομαι επίσης κάθε καλό και καλή συνέχεια στην έρευνά σας και στο σημαίνον έργο σας για τους νέους μας, την παιδεία και την κοινωνία μας.

Σας ευχαριστώ.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)