Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-06-2023 08:40

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου στην τελετή αποφοίτησης της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής Πανεπιστημίου Κύπρου, χθες

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας στην τελετή αποφοίτησης της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, τιμώντας τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που λαμβάνουν απόψε το πτυχίο τους, όπως και το σύνολο όλων όσοι ολοκλήρωσαν τη φετινή χρονιά τον κύκλο σπουδών τους.

Η ξεχωριστή αυτή στιγμή, τόσο για τον καθένα και την καθεμία από εσάς, αλλά και για την οικογένεια, τους φίλους και το Πανεπιστήμιό σας, σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας πορείας την οποία είστε έτοιμοι να βαδίσετε, έχοντας οδηγό τις γνώσεις και την δεξιότητες που αποκτήσατε ως καταρτισμένοι πλέον επιστήμονες.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος τίτλος που σας προσφέρει το Πανεπιστήμιο Κύπρου και που καταφέρατε ύστερα από την επίμοχθη προσπάθεια που καταβάλατε να κρατάτε από σήμερα στα χέρια σας, αποτελεί για εσάς ισχυρό, πρόσθετο πλεονέκτημα.

Και αυτό γιατί το Πανεπιστήμιό σας, στα 30 και πλέον χρόνια της λειτουργίας του, έχει κατορθώσει να καθιερωθεί στον διεθνή χάρτη της Ανώτερης Εκπαίδευσης και έρευνας, ενώ συγκαταλέγεται στα εγνωσμένου κύρους και έγκυρα Διεθνή Συστήματα Κατάταξης Πανεπιστημίων.

Αυτόν άλλωστε τον στόχο θέτει διαχρονικά, ως σκοπό της αποστολής, του το πρώτο Δημόσιο Πανεπιστήμιο της χώρας μας: Να αναβαθμίζεται και να εξελίσσεται προς όφελος τον φοιτητών του και της ανθρωπότητας, έχοντας ως γνώμονα τη μεγιστοποίηση του επιστημονικού του έργου και τη συνεχή αριστεία.

Και πράγματι, μέσα από τα προγράμματα σπουδών που προσφέρει και την προσήλωση που επιδεικνύει το εξειδικευμένο ακαδημαϊκό και διοικητικό του προσωπικού, το Πανεπιστήμιο Κύπρου υποδέχθηκε στο πέρασμα των χρόνων χιλιάδες νέους και νέες, τους οποίους παρέδωσε στη συνέχεια στην κοινωνία ως άξιους και ικανούς επιστήμονες, έτοιμους να εργαστούν για την πρόοδο και την ευημερία της.

Επιβεβαιωτική της επιδίωξης και συνεχούς προσπάθειας του πανεπιστημίου να αποτελεί μέρος των ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων στον ακαδημαϊκό χώρο, είναι η  συμμετοχή του στον συνασπισμό CoARA για τον ανασχηματισμό του τρόπου αξιολόγησης της ερευνητικής παραγωγής αλλά και η συμμετοχή του, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας των Νεαρών Πανεπιστημίων για το Μέλλον της Ευρώπης (Συμμαχία YUFE).

Αξιοσημείωτη είναι η ενεργός, δυναμική παρουσία του Πανεπιστημίου στον ευρωπαϊκό χώρο έρευνας. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αναπτύσσοντας έντονη ερευνητική δραστηριότητα σε εύρος γνωστικών αντικειμένων, έχει επιτύχει, μέσα από ιδιαίτερα ανταγωνιστικές διαδικασίες, να εξασφαλίσει 27 συνολικά χορηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC).

Εξίσου σημαντική είναι η λειτουργία Κέντρων Αριστείας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Πολιτεία και άλλες εξωτερικές πηγές. Τα εν λόγω Κέντρα, συμβάλλουν στον μέγιστο βαθμό στον στόχο της αναβάθμισης ζωτικών τομέων της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Την ίδια στιγμή, η ερευνητική αυτή δράση του Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελεί μία σημαντική πηγή ιδίων εσόδων για το Πανεπιστήμιο, γεγονός που επιτρέπει τόσο την εργοδότηση νέων επιστημόνων όσο και την υλοποίηση έργων στο Ίδρυμα.

Μόνο κατά την τελευταία τριετία, η εξωτερική χρηματοδότηση που έχει λάβει το Πανεπιστήμιο Κύπρου για έρευνα ανήλθε σχεδόν στα 70 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κατά τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά εργοδοτήθηκαν στο ίδρυμα εκατοντάδες ερευνητές. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συνεχής δικτύωση, οι διεθνείς συνέργειες και οι συνεργασίες που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο.

Θα ήθελα να τονίσω ότι, εκτιμώντας ως Πολιτεία τη δραστηριότητα του Πανεπιστημίου Κύπρου και τον επωφελή αντίκτυπο που έχουν τα επιτεύγματά του στην πρόοδο και ευημερία της κυπριακής κοινωνίας, ως κυβέρνηση θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια του Πανεπιστημίου Κύπρου για υλοποίηση των στόχων του για περαιτέρω ανάπτυξη και αριστεία.

Όπως, βέβαια, θα στηρίξουμε εξίσου τις επιδιώξεις του συνόλου των Δημόσιων και Ιδιωτικών Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης στον τόπο μας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, και όπως καταγράφεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης, προτεραιότητά μας είναι:

  • Να προωθήσουμε διεθνώς την πανεπιστημιακή εκπαίδευση της Κύπρου ως ποιοτικό και ελκυστικό ακαδημαϊκό προορισμό για την προσέλκυση ξένων φοιτητών.
  • Να προωθήσουμε διακρατικές συμφωνίες για αμοιβαία αναγνώριση τίτλων σπουδών, με στόχο τη διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μας.
  • Να στηρίζουμε, με την παραχώρηση ειδικών υποτροφιών, φοιτητές που θα επιλέξουν προγράμματα σπουδών με υψηλή ζήτηση και ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο ή ισχυρό αντίκτυπο στην ανάπτυξη υπηρεσιών και εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.
  • Να αξιοποιήσουμε συστηματικά το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτουν τα Πανεπιστήμια της Κύπρου για τη διαμόρφωση πολιτικών ανάπτυξης της χώρας.
  • Να προωθήσουμε τη διασύνδεση των ερευνητικών δραστηριοτήτων των Πανεπιστημίων με τις ποικιλόμορφες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος.
  • Να προωθούμε συμπράξεις και συνέργειες μεταξύ των Πανεπιστημίων.
  • Να ενισχύουμε την ουσιαστική σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά εργασίας μέσω της εμπλοκής όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας με στόχο την ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων του αύριο.

Προτεραιότητά μας αποτελεί, επίσης, η διασύνδεση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, με στόχο τη δημιουργία προοπτικών απασχόλησης για τους νέους μας.

Για τον σκοπό αυτό, αξίζει να αναφέρω ότι η Διεύθυνση Ανώτερης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, για το έργο “Development of a National Graduate Tracking Mechanism and Design and Implementation of an Employers’ Skills Survey” στο πλαίσιο του ευρύτερου έργου «Αντιμετώπιση αναντιστοιχίας δεξιοτήτων μεταξύ Εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας», το οποίο αποτελεί μέρος της πρότασης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το εν λόγω έργο, που υλοποείται για πρώτη φορά στην Κύπρο, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός Εθνικού Μηχανισμού Παρακολούθησης Αποφοίτων Ανώτερης Εκπαίδευσης και παράλληλα στον σχεδιασμό και διενέργεια μίας Εθνικής Έρευνας Εργοδοτών (Employers’ Skill Survey) σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας σε γνώσεις, δεξιότητες και προσόντα.

Ταυτόχρονα, χρηματοδοτείται η συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή έρευνα Παρακολούθησης Αποφοίτων “Eurograduate”.

Τα όσα ενδεικτικά έχω σημειώσει αποτελούν μέρος μόνο της πολιτικής που προωθούμε με στόχο να αναδείξουμε περαιτέρω το υψηλό επίπεδο των Ακαδημαϊκών της Ιδρυμάτων ως κέντρων επιστημονικής αριστείας και πηγής πνευματικού πλούτου.

Θέλω να είστε βέβαιοι ότι, μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα εργαστούμε με επιμονή και αφοσίωση για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής, καθιστώντας την πατρίδα μας, όπως ακριβώς και το κοινό μας όραμα, εκπαιδευτικό και ερευνητικό κόμβο.

Θέλω να σας συγχαρώ θερμά, για ακόμη μία φορά, για την ολοκλήρωση των σπουδών σας και την απόκτηση του πτυχίου σας.

Απόψε, επιβραβεύονται οι θυσίες και οι κόποι σας.

Τόσο οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κύπρου, που συγκέντρωσαν τις υψηλότερες βαθμολογίες, στους οποίους ως ελάχιστη αναγνώριση της αριστείας και της προσπάθειας που έχουν καταβάλει απονέμονται τιμητικά βραβεία, όσο και όλοι σας, εργαστήκατε με προσήλωση για την κατάκτηση των στόχων που θέσατε.

Όπως ανέφερα στην αρχή, η αποφοίτησή σας αποτελεί μια ιδιαίτερη στιγμή, όχι μόνο για εσάς, αλλά και την οικογένεια, το Πανεπιστήμιο και την πατρίδα μας ολόκληρη.

Είμαστε περήφανοι για εσάς. Είμαστε βέβαιοι για εσάς τους νέους και τις νέες μας, στους οποίους επενδύουμε τις ελπίδες για την ευημερία του τόπου μας.

Στη νέα σελίδα που καλείσθε πλέον να καταγράψετε στη ζωή σας, να συνεχίσετε να εργάζεστε με την ίδια αφοσίωση, ζήλο και ήθος, έχοντας ως γνώμονα κάθε νέας επιτυχίας σας τον θετικό αντίκτυπο της στην πρόοδο της ανθρωπότητας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τόσο τον Πρόεδρο όσο και τα Μέλη του Συμβουλίου, τον Πρύτανη, τους Αντιπρυτάνεις και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά και το ακαδημαϊκό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου.

Η καταξίωση του Πανεπιστημίου είναι αποτέλεσμα της δικής σας αφοσιωμένης προσπάθειας.

Συνεχίζοντας με την ίδια προσήλωση την επιτέλεση της αποστολής που διέπει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Κύπρου, είμαι απολύτως βέβαιη ότι η μελλοντική του πορεία καταγράφεται ακόμη πιο λαμπρή.

(ΑΦ/ΕΧΡ)