Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-07-2023 10:10

Ομιλία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Μαρίας Παναγιώτου στο Πολιτικό Forum Νέων Επιστημόνων 2023

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία έχει ως κύριο στόχο να καταστήσει την Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, με σκοπό τη βιώσιμη χρήση και διαχείριση των πόρων. Αυτό προϋποθέτει τη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή, καθώς και την υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας ενός προϊόντος καθ' όλο τον κύκλο ζωής του. Για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι απαραίτητη η αξιοποίηση της πράσινης τεχνολογίας, η ανάπτυξη της βιώσιμης βιομηχανίας και των βιώσιμων μεταφορών και φυσικά, η μείωση της ρύπανσης.

Το έτος δεξιοτήτων για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο προς την επίτευξη μιας πράσινης μετάβασης με κοινωνική δικαιοσύνη, αφού προωθεί την επανεκπαίδευση και επανειδίκευση των εργαζομένων και επιτρέπει την είσοδο ή επανένταξη νέων ομάδων. Την ίδια στιγμή συμβάλλει στην ενσωμάτωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου σε κάθε δραστηριότητά μας και στη διασφάλιση ότι οι αποφάσεις και ενέργειές μας λαμβάνουν υπόψη τις περιβαλλοντικές συνέπειες.

Επιπλέον, ενισχύει την υφιστάμενη γνώση, για να μπορούν να ανταποκριθούν οι εργαζόμενοι στις επικείμενες αλλαγές και στη συνολική προσπάθεια για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και βοηθά στη διάδοση ορθών πρακτικών και επιτυχημένων παραδειγμάτων από όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Κυρίως όμως, ενημερώνει για τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, ενώ παρέχει ευκαιρίες απόκτησης "καλύτερων" θέσεων εργασίας σε όσους επιλέγουν να επανεκπαιδευτούν.

Ποιες είναι όμως, οι πράσινες δεξιότητες; Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2022 με θέμα «Green Skills and Knowledge Concepts: Labelling the ESCO* classification» (σελίδα 5) κατέγραψε 571 έννοιες που αφορούν δεξιότητες και γνώσεις που χαρακτηρίζονται ως πράσινες.

Ως εκ τούτου, πράσινες μπορεί να είναι μία σειρά από δεξιότητες σε διάφορες και διαφορετικές θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τη μεταποίηση και τις κατασκευές, την υγεία, την πρόνοια, τις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Με άλλα λόγια, οι πράσινες δεξιότητες περιλαμβάνουν όλες εκείνες τις δεξιότητες που συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση για την περιβαλλοντική ηθική, τον σεβασμό προς την περιβαλλοντική νομοθεσία και την αντίληψη του περιβαλλοντικού εγκλήματος.

Ως Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που συμμετέχουμε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων. Η ενεργή συμμετοχή του Υπουργείου Εργασίας, του Υπουργείου Παιδείας, του Υφυπουργείου Έρευνας, του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος, της ΑνΑΔ και του Κέντρου Παραγωγικότητας, φέρνει κοντά όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους, μας μετατρέπει σε συμμέτοχους στη διαμόρφωση των προγραμμάτων κατάρτισης και ενημέρωσης και αποδεικνύει έμπρακτα την υλοποίηση του 17ου Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης που προωθεί τη συνεργασία.

Η συνεργασία όλων εμάς, υπό το πρίσμα της εξειδίκευσης ενός εκάστου, αποτελεί τη μαγιά με την οποία διαμορφώνεται το πρόγραμμα αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας.

Σε αυτήν την εποχή της ταχείας τεχνολογικής ανάπτυξης και της κοινωνικής αλλαγής, είναι κρίσιμο να αντιληφθούμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται απλώς ως ένα επιπλέον θέμα στην ημερήσια διάταξη, αλλά ως ένας αναπόσπαστος παράγοντας σε κάθε ενέργεια και απόφασή μας. Η ενσωμάτωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου σε κάθε δραστηριότητά μας και η διασφάλιση ότι οι αποφάσεις μας λαμβάνουν υπόψη τις περιβαλλοντικές συνέπειες, είναι πλέον μονόδρομος.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος εργάζεται για την προώθηση της βιώσιμης και κυκλικής οικονομίας. Αυτό συνεπάγεται την προώθηση του περιορισμού της σπατάλης πόρων, την προώθηση της μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των αποβλήτων, της ενεργειακής αποδοτικότητας, την υποστήριξη της ανάπτυξης πράσινων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και τη δημιουργία κινήτρων για την υιοθέτηση περιβαλλοντικά φιλικών πρακτικών, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Ο στόχος μας είναι μέσω αυτής της συνεργασίας να καλλιεργήσουμε και να προάγουμε την κοινή αίσθηση συνείδησης και αναγνώρισης της αξίας του περιβάλλοντος, καθώς και να ενισχύσουμε τις γνώσεις και δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ήδη υπάρχουσες και στις επικείμενες αλλαγές. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας, αποδεικνύουμε ότι οι δεξιότητες και η προστασία του περιβάλλοντος απορρέουν από την ίδια πηγή: από εμάς και τις επιλογές μας.

 

(ΡΜ/ΜΒ/ΕΧΡ)


*ESCO (European Skills, Competences, Qualifications and Occupations) is the European multilingual classification of Skills, Competences and Occupations.