Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-07-2023 16:47

Παρέμβαση κ. Χρίστου Σενέκη στις εργασίες Επιτροπής της ΚΣ ΟΑΣΕ

Συνεχίστηκαν σήμερα οι εργασίες της 30ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ).

Σε χθεσινή παρέμβασή του κατά τη γενική συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος, ο κ. Σενέκης είπε ότι η ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας αποτελεί βασική επιδίωξη της Συνέλευσης. Σημείωσε δε ότι για επίτευξη αυτού του στόχου η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας είναι βασική προϋπόθεση. Ανέφερε σε αυτό το πλαίσιο ότι η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί σημαντική πηγή αστάθειας στην Ευρώπη, όπως και η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφερόμενος στην ανάγκη διασφάλισης σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Σενέκης σημείωσε τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, με την εξασφάλιση ενεργότερης εμπλοκής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Διευκρίνισε δε ότι στόχος δεν είναι η αντικατάσταση του πλαισίου λύσης, το οποίο καθορίζεται από σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά η θετική συμβολή της ΕΕ. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί θετικά σε αυτή τη νέα προσπάθεια, τερματίζοντας την προβολή «προαπαιτούμενων» όπως το αίτημα για λύση δύο κρατών, που αντιβαίνουν στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης.

Πέραν της πολιτικής σταθερότητας, η οικονομική ασφάλεια είναι μια άλλη   βασική πτυχή της συνολικής προσέγγισης ασφαλείας του ΟΑΣΕ, σημείωσε ο κ. Σενέκης.  Επεσήμανε δε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ως αποτέλεσμα συνεχείς αυξήσεις στο κόστος ζωής και επιφέρει αυξημένο κίνδυνο οικονομικής ύφεσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ο κ. Σενέκης, η στροφή προς την προσιτή ενέργεια που παράγεται από πράσινες πηγές αποτελεί βασική επιδίωξη που μπορεί να συμβάλει ταυτόχρονα στην ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης και στην οικονομική ανάκαμψη. 

Η Κύπρος, τόνισε ο Κύπριος βουλευτής, μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στις προσπάθειες αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, παρέχοντας μια αξιόπιστη, εναλλακτική ενεργειακή οδό προς την Ευρώπη η οποία μπορεί να περιλαμβάνει φυσικό αέριο καθώς και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι η διασφάλιση περιφερειακής σταθερότητας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία αυτών των προσπαθειών. Γι’ αυτό, τόνισε ο κ. Σενέκης πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο αναθεωρητισμός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ανεκτός και δεν θα επιτρέψουμε να αποφέρει κέρδη.

Τέλος, ο κ. Σενέκης αναφέρθηκε στην ανθρώπινη ασφάλεια και συγκεκριμένα στο ζήτημα των ροών αιτητών ασύλου προς την Κύπρο. Σημείωσε ότι η Κύπρος λαμβάνει κάθε δυνατό μέτρο προς αποφυγή ατυχημάτων όπως αυτό που συνέβη πρόσφατα κοντά στην Πύλο. Υπογράμμισε δε ότι όλες οι χώρες της περιοχής, πρέπει να συμφωνήσουν να συνεργαστούν καλή τη πίστει και αυτό περιλαμβάνει και την Τουρκία, από όπου προέρχονται κυρίως οι ροές προς την Κύπρο.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κυριακή 2 Ιουλίου 2023)